Глисти – същност, симптоми и препазни мерки

20.02.2023

Какво представляват глистите?

Глистите са чревни паразити. Това са червеи, които могат да живеят в организма на животно, човек и растение. Глист е обединено название за два вида червеи – плоски и кръгли, които причиняват паразитни болести у хората.  

Хелминтози се наричат заболяванията, които се дължат на наличието на глисти в организма. Подобни състояния се характеризират най-вече с чревни проблеми, които обаче могат да премина в остра и хронична форма. 

Сред най-масовите симптоми в подобни ситуации са наличието на висока телесна температура, появата на петна и пъпки по лицето и тялото, общо неразположение, болки в корема и други подобни неприятни усещания. 

Разпространение на глистите в организма

В организма на човека глистите попадат след консумация на заразено месо, което не е преминало достатъчно добра топлинна обработка. 

Хората, които консумират месо от диви животни и домашно приготвено мляко, също са подложени на риск от заразяване, ако продуктите не са преминали санитарен контрол или пък не са добре сготвени.

Човек може да се зарази с паразитни червеи и при контакт с домашни животни, ако не се спазва добра лична хигиена. 

Мръсните ръце също са лесен начин за пренасяне на яйцата на червеите от различни мръсотии в човешкото тяло. По този начин най-често се заразяват малките деца, които при игра навън или вкъщи лапат замърсени предмети

Веднъж попаднали в човешкия организъм, паразитните червеи започват да се размножават в тялото на своя донор. Световна статистика сочи, че всеки трети жител на планетата е бил заразен с глисти. 

Кои са най-честите симптоми на чревни паразити?

Наличието на паразити у човека може да има видими симптоми, но понякога те остават дълго време скрити. Признаците при децата и възрастните хора са сходни, но се наблюдават и определени различия. 

Глисти - същност, симптоми и препазни мерки

Симптоми на глисти при възрастни

Един от най-характерните признаци при наличие на глистите е сърбежът в областта на ануса. При възрастните хора симптоми са също усещането за умора, анемичния вид на кожата и загубата на тегло. Нерядко се наблюдават повишен апетит и желание за хапване на сладки неща.  

Други масово описвани оплаквания са коремни болки и чревни проблеми, които са съпроводени с диария и повръщане. При неглижиране на проблема те могат да предизвикат усложнения, които едва на по-късен етап се появяват с проблеми в червата, в тънките черва и черния дроб, например.

Симптоми на глисти при деца

Децата по-трудно могат да различат определени състояния в своя организъм като симптоми за наличие на глисти. Освен това при малките коликите в стомаха или повръщането често се приписват на други болестни състояния.

Малчуганите, както и възрастните хора, най-вече описват характерния симптом за наличието на паразитни червей, който е нощния сърбеж в областта на ануса

Други прояви, които трябва да подсетят родителите за проблема, са обрив по тялото, поява на пъпки по лицето, поява на диария или запек, умора и възпаление на лимфни възли. Често се появява безсъние поради токсините, които самите паразити отделят в организма на човека.

Друг изключително характерен признак за наличие на глисти е скърцането със зъби на сън

Глисти - същност, симптоми и препазни мерки

Освен това глистите могат ясно да се видят в изпражненията на децата и те наподобяват бели конци. При наличие на малки бели червейчета става въпрос за острици, което също е вид паразит, който заразява децата.

Както при големите, аномалии с теглото като рязко отслабване или качване на килограми, също са симптом за глисти. Затова при подобни оплаквания детето трябва да бъде консултирано с лекар и да се направят лабораторни изследвания за наличие на паразити в организма. 

Методи за лечение на глсити

Глистите могат да се лекуват с някои популярни натурални продукти, за които е установено положителното им въздействие върху организма.   

Лечение с билки и храни

Чесънът, пелинът и тиквените семки са сред най-разпространените продукти за лечение на паразитните червеи при човека. 

Антисептичните качества на чесъна са известни и именно те са помощ в борбата с глистите. Няколко скилидки чесън на ден са достатъчни, за да унищожат паразитите в червата ни. Но, докато чесънът не винаги е подходящ за децата, то сушените тиквени семки могат да се консумират от възрастните и от малко по-големите малчугани. 

Тиквеният тахан също има подобен ефект и е подходящ при лечението. Карамфилът и розовият цвят са други натурални продукти с доказано положително въздействие върху организма. 

Като лекарство може да се използва и билката пелин. Както при медикаментите, така и при естествените храни е препоръчително тяхната консумация и дозировка да се консултират с лекар. 

Лечение с хомеопатия

China е популярно хомеопатично средство за лечение на глисти.

Препоръчителната доза е по три капсули дневно за възрастните хора. Важно е да се знае, че лечението не трябва да е с продължителност повече от две седмици. Ако не настъпи подобрение на общото състояние, заразените се нуждаят от консултация с лекар-специалист. 

Глисти - същност, симптоми и препазни мерки

Класическата медицина при лечение на глисти 

В аптечната мрежа, дрогериите и специализираните медицински центрове има редица противоглистни медикаменти, които са част от традиционното лечение по лекарско предписание.

След консултация с медицинско лице той препоръчва вида и дозировката на препарата, който е преценил за подходящ в рамките на назначеното лечение. Понякога тези продукти обаче могат да предизвикат странични ефекти като гадене и повръщане, спазми в стомаха или непоносимост към техния прием. 

При децата пък е абсолютно е задължително, когато се приема медикамент, той да бъде изписан от педиатър или от личния лекар. Ефектът от тези лекарства в масовия случай е да убият паразитите и те да бъдат изхвърлени от организма с фекалиите.

Не на последно място – не бива да се превишава времето на прием, за който медикаментите са предписани. 

Как да се предпазим от глистите?

Личната хигиена е основната препоръка, когато искате да избегнете заразяване с паразитни заболявания.

Ръцете трябва да се мият добре с почистващ препарат. Това е задължително преди хранене и след ходене в тоалетната. При малките деца е нужно да се поддържа добра хигиена също така на ноктите и да се контролират по време на игра какво слагат в устата си от земята. 

При наличие на домашни животни вкъщи, те трябва задължително да се ваксинират и обезпаразитяват. Когато се консумира животинска и растителна храна е необходимо да се спазват правилата за термична обработка и добро измиване на продуктите. 

Хигиената вкъщи също е от значение за непопадане на паразити в организма на човека. 

Често задавани въпроси

Защо не бива да подценяваме наличието на глисти в организма?

Веднъж попаднали в тялото на човек, паразитните червей започват да се размножават и предизвикат серия от неприятни симптоми. При наличие на притеснения и съмнения за зараза, състоянието не бива да се подценява, защото може да доведе до хронични усложнения. Нужно е задължително да се консултирате с медицинско лице и то да постави диагноза въз основа на преглед и назначени лабораторни изследвания. Спазвайте стриктно препоръчаните средства и медикаменти за лечение.

Как да предпазим малките деца от глистите?

Хигиената е първото и основно правило, за да намалите риска от попадане на паразитни червеи в организма на мъника. Не оставяйте децата без контрол, когато играят навън или общуват с домашни любимци. Още от съвсем крехка възраст наложете правила за миене на ръцете и не им позволявайте да лапат всякакви предмети и играчки, които са били на земята или не са чисти.

Опасни ли са глистите?

Особено в детска възраст това е често срещано състояние, но то може да бъде предотвратено. Ако все пак сте диагностицирани с паразитно заболяване, следвайте препоръките на своя лекар и така няма да има опасност от влошаване на общото състояние на организма.  В противен случай наистина е възможно да доведат до неприятни остри състояния, които изискват сложно и продължително лечение.    

Снимки: Pixabay

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *