Как Аюрведа терапиите могат да помогнат при дископатия?

13.03.2023

Как Аюрведа терапиите могат да помогнат при дископатия?

Болките в кръста не бива да се подценяват, тъй като може да са симптом на сериозен здравословен проблем

Понякога те са породени от физическа травма, претоварване или продължително обездвижване. За да се установи причината за техния произход, е наложителна консултация с лекар-специалист

Болестите на опорно-двигателния апарат се лекуват успешно, когато са диагностицирани навреме. Още повече, че съвременният начин на живот предполага появата на редица от заболяванията, които са свързани с гръбначния стълб

Това се дължи на масовото обездвижване, продължителното стоене пред дигиталните устройства, наднормено тегло, вдигане на тежки предмети и много други подобни фактори.

Какво представлява дископатията?

Дископатията е често срещано състояние при възрастните хора, което е свързано с увреждане на междупрешленните дискове на гръбначния стълб. 

Заболяването с съпроводено със силни болки в гърба и кръста. Те може да се прояви и с изтръпване на крайниците, общ дискомфорт, който да доведе до временна нетрудоспособност.

Как Аюрведа терапиите могат да помогнат при дископатия?

Видове дискова херния

Дисковата херния или дископатията, както още е известна болестта, е все по-масов здравословен проблем. Това се дължи на факта, че с напредване на годините състоянието на междупрешленните дискове

влошава, те се износват и губят своята гъвкавост. Лумбалната дископатия се дължи именно на дегенерацията на диска.

Видовете дискова херния се определят според местоположението на повредата по гръбначния стълб. Ето защо проблемите могат да са в долната част на гърба, в областта на седалището, в предната или задна част на бедрото или по друга част от тялото. 

Определящ е секторът, в който има заседнал прешлен, а и нервните пътища се различават на всяко ниво на гръбначния стълб.

Дисковите хернии се проявяват най-вече в задната част на гръбначния стълб. Те могат да засегнат коренче или гръбначния мозък

В медицината са описани четири основни стадии на усложненията на дисковата херния, които са популярни като протрузия, пролапс, екструзия и свободна секвестрация.

Симптоми и диагностика

За да се каже със сигурност, че човек страда от дископатия, е необходимо да му бъде направен медицински преглед от лекар-специалист. И при необходимост той назначава рентгенови снимки и други специализирани образни изследвания, които да помогнат при локализиране на мястото и степента на увредата. 

Според нея симптоматиката може да варира от болка в гърба и обща отпадналост, до частично обездвижване, изтръпване на крайници, мускулна слабост, гадене и т.н. 

Медицински изследвания сочат, че в 80 процента от случаите болките могат да продължат до шест седмици, ако пациентът не приема обезболяващи медикаменти. 

Как Аюрведа терапиите могат да помогнат при дископатия?

При някои хора неприятните симптоми могат да придобият хроничен характер и да са с различен интензитет. Те може да са парещи, остри, стрелкащи, пронизващи.    

Лечение на дископатия

В лечението на дископатията се прилагат класическите методи на медицината, както и алтернативни подходи за елиминиране на неприятните симптоми

Обезболяващите медикаменти са широко приложими при болките в кръста. Проблемът е, че някои от тях не бива да се приемат продължително време или са несъвместими с други съпътстващи заболявания на пациента. 

При сериозна увреда е възможно да се наложи и оперативна намеса. Лечебен ефект имат също така физиотерапии, масажи, лечебни гимнастики и нетрадиционни методи за укрепване на гръбначния стълб и цялото тяло.  

Може ли Аюрведа да помогне при дископатия и как?

 Древната индийска наука за живота Аюрведа прилага редица терапии и процедури за възстановяване на баланса в организма. Част от тях са приложими при лечение на болестите на опорно-двигателния апарат, сред които попада и дископатията. 

За разлика от традиционната медицина, индийските лечители се стремят към общо укрепване на човешкия организъм. Те третират не само симптомите на дископатия, а търсят първопричинителя на всеки един здравословен проблем. 

Това изисква съвкупност от природосъобразни практики за по-добър и здравословен начин на живот.  

Как Аюрведа терапиите могат да помогнат при дископатия?

Хранене при дискова херния

Наднорменото тегло е сред основните фактори, които провокират  болестите на гръбначния стълб като дискова херния.

Ето защо режимът на хранене е неизменна част от всяко лечение на дискова херния

Препоръчва се диета с по-малко въглехидрати, мазнини, захари и така наречените бързи храни

В дневното меню на тяхно място преобладават пресните плодове и зеленчуци, за да набавят на организма целият набор от полезни витамини, минерали и вещества. 

От месата са подходящи рибните продукти и птичето месо за повече протеини. Те са гарант за здравите кости и за наличието на полезните омега-3 мастни киселини. 

Задължителна е консумацията на млечни продукти и на сурови ядки, които са богати на калций, цинк, селен, магнезий и т.н. Един от източниците на калий е авокадото, например. То съдържа много полезни мазнини и фибри. 

Голяма част от билките и подправките също трябва да присъстват на масата при болки в гърба и кръста. Такива са канелата, куркумата, джинджифилът, розмаринът, чесънът. Те са подходящи за прием като отвари или в състава на масажни олиа, които имат отличен ефект за обезболяване на засегнатите места по тялото.

Йога, лечебна гимнастика и други подходящи упражнения при дископатия 

Индийската медицина препоръчва най-често умереното раздвижване като лечебно средство при хронични болки в гърба. Особено подходящи са по-лесните асани от йогата. Причината е, че те укрепват мускулатурата и гръбнака и трайно намалят неприятните симптоми при дископатия. 

Важно е обаче упражненията да се изпълняват правилно, за това в началото е добре да се тренира под наблюдението на йога инструктор. 

Лечебната гимнастика и пилатесът също са ефективни методи за лечение. Гимнастика помага за изправяне на стойката, за ускоряване на метаболизма и повишаване на тонуса.  

Често задавани въпроси

Защо не бива да подценяваме болките в гърба?

Дискомфортът в областта на кръста и гърба е симптом за различни състояния. Единствено правилно поставената диагноза може да посочи източника на проблема. Колкото по-бързо и точно се локализира причината за неприятните симптоми, толкова по-гарантирано е избягването на неприятни усложнения. 

Самолечението и прибързаното посягане към обезболяващите медикаментите може да създаде допълнителни здравословни грижи, предупреждават специалистите.  

Възможно ли е лечение на дископатията без оперативна намеса?

Гръбначните заболявания лесно могат да се превърнат в хронични и трайни увреждания. Тогава традиционната медицина прибягва към оперативни интервенции. Все пак това зависи от общото състояние на пациента и степента на увреда на гръбначния стълб. 

За да се избегне подобен изход, е наложително човек да се придържа към здравословен начин на живот. Важни са храненето, редовната двигателна активност и отговорно отношение към здравето. Спазването на качествен режим и грижа за себе си са начин да се избегнат усложнения и последващи медицински интервенции.

Как Аюрведа терапиите могат да помогнат при дископатия?

Полезни ли са масажите при заболяванията на опорно-двигателния апарат?

Дископатията може да предизвика временно обездвижване или скованост на дадени зони от тялото, което налага прилагането на лечебни масажи и терапии. Хората със ставни проблеми, които най-вече страдат от силни болки в гърба и кръста, се повлияват изключително положително от подобни алтернативни процедури. 

Медицинските специалисти препоръчват физиотерапия, масажи и умерена спортна активност, които да се съчетаят с балансиран хранителен режим. Важно е също да се избягват прекалено натоварващите и опасни физически усилия. Да не се стои прекалено дълго пред компютъра, телевизора и всички останали дигитални устройства, което води до обездвижване и проблеми с правилната стойка.

Редовните посещения на басейн също водят до облекчаване на симптомите на дисковата херния. Доказано е, че плуването и аква процедурите не само равномерно натоварват мускулните групи, но хармонизират цялото тяло.

За цялостен ефект е необходимо да се прилагат комбинация от терапии и активности, които възстановяват вътрешния баланс и помагат на тялото да преодолее негативните последици от нездравословните състояния.

Аюрведа центровете предлагат също така природосъобразно лечение, билки и серия от лечебни гимнастики за отличен тонус, физическо, психическо и емоционално здраве. 

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *