Медитация – произход и история

20.03.2023

Медитацията е практика, при която индивидът използва техника, за да успокои ума или тялото си и да се съсредоточи единствено върху заобикалящата го среда. 

Използва се от хиляди години и е един от най-разпространените начини за постигане на дзен. Медитацията може да се практикува по различни начини, като контрол на дишането, мускулна релаксация и визуализация.

Медитация - произход и история

Какво представлява медитацията?

Медитацията е техника, която хората използват, за да постигнат състояние на релаксация, самосъзнание и изследване. Има много различни видове медитация, но всички те имат едни и същи основни елементи:

 • Съсредоточете се върху дъха си или мантра (дума или фраза, която си казвате);
 • Превъзмогнете мислите и чувствата си, като не се фокусирате върху тях;
 • Използвайте визуализация, за да ви помогне да постигнете спокойно състояние.

Как медитирате зависи от това какъв вид медитация искате, но повечето форми включват да седите тихо за известно време и да се съсредоточите върху дишането си или да повтаряте мантра. Някои медитации са по-активни, като тези, при които се движите на музика или пеене, докато други са по-пасивни, като ходене или йога.

Ползите от медитацията са широкообхватни – от това да ви помогне да управлявате стреса до подобряване на фокуса си, да се отървете от негативни емоции като гняв или тъга и дори да подобрите настроението си като цяло.

Медитация - произход и история

Произход и история на медитацията

Медитацията се е развивала в продължение на хиляди години и е свързана с много различни религии и култури. Още от времето на първобитния човек са намерени пещерни рисунки, които са първите доказателства за медитация.

От тях може да се заключи, че шаманите са използвали медитация за изцеление на болни. Предполага се също, че първобитният човек  е започнал да медитира, докато се е взирал в пламъците на огъня, изпадайки в състояние на транс.

Индуизъм. Следващото доказателство за медитация в историята е документирано в древните индуиски писания, наречени Тантри. Те са написани преди около 5000 години. Оттогава до днес  медитацията все още е в основата на индуиската религия.

Медитация - произход и история

Видове медитация

Будизъм

Будизмът е създаден от кралски син на име Гаутама Сидхарта, който е живял около 500 г. пр.н.е. След като открива живота в бедност и болест отвъд стените на замъка си, той започнал да се бунтува срещу лукса и привилегиите. 

Той тръгва да пътешества, оставяйки семейството си, за да търси духовно просветление. Открива го, докато седи под дървото Banyan и започва да споделя своите знания и разбиране с другите. Затова може да се каже, че медитацията стои в центъра на това, което представлява и днес будизмът.

Християнство

Първите монаси на християнската религия са били отшелници, които са живели в пустинните райони на Близкия изток около II век сл. Хр. Те напуснали забързания живот на обикновените хора и се посветили на идеята да създадат свое тихо убежище в пустинята

Те виждали медитацията като път към душата. Мъдростта, проповедите и напътствията на монасите се предават през поколенията от Свети Бенедикт (роден 480 г. сл. Хр.). Медитацията се използва широко в християнските общности през  16-ти век, въпреки че е била потискана от Римокатолическата църква.

Юдаизъм

Тази кабалистична медитация е създадена около 1000 г. сл. н. е., чрез еврейските мистици, които смятали, че тя издига възприятията на по-високите нива на съзнанието. 

Намерението е хората да бъдат истински носители на Божията светлина. Кабала медитацията продължава да се разраства и се смята, че създава мир и щастие чрез връзка с Бог. Целите на медитацията са да донесе радост, любов и разбиране на всичко, което човек прави или мисли.

Суфиите и ислямът

Подобно на създаването на кабалистичната медитация, суфиите (последователи на благочестивата форма на Исляма) слагат началото на медитацията като част от личната връзка и преживяване на Бог

В рамките на ислямската вяра суфизмът поддържа духовните и мистични традиции и се фокусира върху личното благочестие (комбинация от религиозна преданост и духовност, често създаваща смирение). 

Суфиите са използвали техники, включващи умствени и физически упражнения, с които да   осъществяват  връзката и общуването си с Бог. Чрез тях те  са упражнявали медитация. 

Трансцендентална медитация (ТМ)

Тя е възникнала от древните индуистки традиции и е широко разпространена от известния духовен водач Махариши Махеш Йоги, който посещава Обединеното кралство през 1959 г. 

Една от целите му е да разпространи концепцията за ТМ по целия свят. Много хора разбират за Трансценденталната медитация, когато Бийтълс се запознават с нея през 60-те години.

Самосъзнание

Произхождайки от будизма и дзен, самосъзнанието става все по-популярно през 70-те години на миналия век. Напоследък получава тласък, когато все повече и повече хора осъзнават това. 

Джон Кабат-Зин създава програма за намаляване на стреса, базирана на вниманието (MBSR), която според изследванията помага на хората да се справят по-добре със стреса, болката или болестите. 

Медитацията се използва в рамките на вниманието, за да подобри преживяванията на хората в ежедневния живот с помощта на медитация, фокусирана върху настоящия момент.

Медитация - произход и история

Какви предимства предоставя на организма?

Медитацията, често смятана за път към самоосъзнаване и състрадание, може да бъде и път към по-добро здраве. 

Практикувана от хиляди години в индуистки, будистки, дзен/чан и даоистки общности, днес хората използват медитация, за да се справят със стреса и тревогите в забързания свят. Тя може да помогне за успокояване и прозрение на хора, които често се чувстват тревожни.

Медитацията се отнася до набор от техники за повишаване на вниманието, емоционалното осъзнаване, добротата, състраданието, радостта и умственото спокойствие дори в трудни ситуации. 

Някои хора откриват, че редовното практикуване на медитация им помага да бъдат по-добри към себе си и по-грижовни към другите. Може също така да Ви научи да бъдете по-издържливи и да реагирате по-спокойно и овладяно,  когато възникнат трудни ситуации.

Изследванията са документирали много предимства за здравето от редовната практика на медитация 

Ето 10 от тях:

 1. Намален стрес: Медитацията може да намали стреса. Може също така да подобри симптомите на състояния, свързани със стреса, включително синдром на раздразнените черва (IBS), посттравматично стресово разстройство (PTSD и   фибромиалгия. 
 2. Подобрена памет: По-добрият фокус чрез редовна медитация може да подобри паметта и яснотата на ума. Тези предимства, когато е нужно,  могат да помогнат в борбата със свързаната с възрастта загуба на памет и деменция.
 3. Повишено внимание: Медитацията помага за обхвата на вниманието, което ви позволява да останете фокусирани по-дълго.
 4. Подобрена сила на волята: Медитацията развива умствената дисциплина, необходима за избягване на безполезни навици.
 5. По-добър сън: Медитацията може да съкрати времето, необходимо за заспиване, и да подобри качеството на съня.
 6. По-малко болка: Медитацията може да намали болката и да засили регулирането на емоциите. Заедно с медицинските грижи, това може да помогне за лечение на хронична болка.
 7. По-ниско кръвно налягане: кръвното налягане се понижава по време на медитация и с течение на времето при хора, които медитират редовно. Това може да намали напрежението върху сърцето и кръвоносните съдове и да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания.
 8. По-малко тревожност: Редовната медитация помага за намаляване на тревожността. Може също така да помогне при проблеми с психичното здраве като социална тревожност, страхове,  обсесивно-компулсивно поведение  и много други сериозни психически състояния.
 9. Понижен риск от депресия: Медитацията може да помогне за намаляване на появата на депресия.
 10. По-голямо състрадание: Медитацията може да ви помогне да разберете по-добре себе си, да намерите най-доброто от себе си и да увеличите положителните чувства и действия към другите.

Медитация - произход и история

Как да започнем с медитация, ако сме начинаещи?

Има стотици различни техники за медитация, които варират от прости до по-сложни. Най-добре е да започнете с проста практика, която можете да превърнете в обичайната си рутина с течение на времето. 

Можете да правите това всеки ден по едно и също време, дори ако това са само няколко минути, с които започнете деня си. С течение на времето, с практика ще изградите дисциплина и умения. 

Следвайте тези стъпки за медитация:

 1. Седнете или застанете на спокойно и тихо място със затворени очи или погледнете надолу.
 2. Поставете си ограничение във времето, особено ако тепърва започвате. Може да е пет или 10 минути.
 3. Почувствайте тялото си. Уверете се, че сте стабилни и в удобно положение през цялото време.
 4. Фокусирайте вниманието си върху дишането си по два начина. Първо, можете да наблюдавате разширяването и свиването на торса си. Или можете да усетите усещането за дъх в ноздрите си при всяко вдишване и издишване. 
 5. Когато фокусът върху дъха ви е стабилен, можете да преминете към забелязване на мисли, емоции, усещания и звуци, докато те се издигат и разтварят в ума ви.
 6. Забележете кога умът ви се лута, което ще се случи. Не бъдете строги към себе си, когато умът Ви отиде другаде – просто отбележете къде се е отклонил  и след това внимателно върнете вниманието си към дъха си.
 7. Завършете с припомнянето на мисълта за нашата обща човечност: „Нека аз и всички живи същества сме добре, в безопасност, нахранени и здрави.“

Често задавани въпроси

Кога е възникнала медитацията?

Първите сведения за медитацията датират от времето на пещерните  хора, от които са останали рисунки с такова съдържание. Счита се, че първобитният човек е медитирал, гледайки съсредоточено пламъците на огъня.

За какво се използва днес медитацията?

Днес хората използват медитация, за да се справят със стреса и тревогите в напрегнатото си ежедневие. Тя може да помогне, когато  се чувствате тъжни и тревожни, както и за облекчаване на някои по-сериозни психически състояния. 

С каква мисъл трябва да завърши всеки сеанс по медитация?

Сеансите обикновено завършват с девиза за човечност: „Нека аз и всички живи същества сме добре, в безопасност, нахранени и здрави.“

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *