Триадата лавандула, мента и лимон

10.04.2023

Още преди 3 хиляди години древните хора са познавали ароматерапията като средство за  за лечение и разкрасяване – жените са мажели кожата си с благоуханните етерични масла, за да я направят по-мека, приятна на допир и съблазнителна.  С етерични масла са се извършвали и най-важните  религиозни ритуали пред боговете. 

Ароматерапията се използва и до днес в медицината и козметиката. Като понятие е въведена обаче едва през миналия 20 век, когато френският учен-химик Рене Морис Гатефос случайно открил лечебните свойства на лавандуловото масло. 

Работейки в лабораторията си, той неволно изгорил ръката си и побързал да я потопи в първия му попаднал съд с лавандула. Течността облекчила болката му и той така открил ценното свойство на това етерично растение. Започнал да изследва действието й, както и на други етерични масла, и достигнал до важни за медицината заключения.

Етеричните масла с най-широк спектър на действие са лавандула, лимон и мента. Тази неповторима  по въздействието си върху човешкото здраве триада  е неизменна част от човешкия бит.

Триадата лавандула, мента и лимон

Как действа всяка една от билките поотделно?

 Лавандула

От триадата лавандула мента и лимон най-ароматна и с най-голямо приложение в медицината и козметиката е билката лавандула.

От нежните виолетови цветове на това уханно растение се извлича лековито етерично масло. То се познава по свежия си ненатрапчив аромат с леко сладникав оттенък. 

Действието му е антибактериално и антисептично, отпуска и  възстановя тялото, затова е приложимо както в козметиката, така и в медицината. Самостоятелно маслото от лавандула се използва за успокояване на кожата, при лечение на акне, изгаряне, порязване, мазоли и други видове рани.

Ако имате проблем с косата, можете да добавите няколко капки в шампоана си и да я миете с него редовно. Така ще успокоите и скалпа си, ако е раздразнен. При други заболявания като кашлица или високо кръвно налягане е най-добре да го разредите и така да го нанесете по гърдите си.

Триадата лавандула, мента и лимон

Лимон

Лимонът не е само вкусен и освежаващ плод, любим на много хора. Той е източник и на много ценното лимоново етерично масло. То се извлича от кората на плода чрез процес, наречен студено пресоване.

Също като лавандулата, маслото от лимон действа антибактериално и антисептично. Използва се също така против алергии и за пречистване на организма. Това масло  можете да използвате и за почистване на замърсени с мазнина повърхности. Миризмата му прогонва комарите и други насекоми.

Лимоновото масло се използва и за медицински цели. Ако го разредите с базово масло и го нанесете зад ушите си  или по глезените на краката, това ще ви подейства освен освежаващо,  и като лимфен детокс. Можете да облекчите с него разширените си вени, като го смесите с масло от кипарис.

Както останалите цитрусови масла, и маслото от лимон е чувствително към светлината, затова не излагайте на слънце третираните с него участъци от кожата си поне 10-12 часа. Лимонът идва на помощ и в почистването на дома – няколко капки, разтворени във вода, в спрей бутилка действат магично за отстраняване на мазни петна и за почистване.

Триадата лавандула, мента и лимон

Мента

Ментата е третата билка от уникалната триада, за която става дума в тази статия. Маслото й представлява дестилат на пара от листата ментата

Древните билкари започнали да го използват като лек още към половината на 18 век: с него можела да се облекчи стомашната болка например. Лекували са също главоболие, настинка, против нерви и пр. Когато се нанесе върху кожата, се усеща едновременно и като охлаждащо, и като загряващо средство.

Приложението на ментата е широкоспектърно – може да е с отхрачващо, обезболяващо и с противовъзпалително приложение. Действа тонизиращо, затова продуктите от него  от своя страна са енергизиращи. 

Ако имате висока температура, намажете гърба си с разредено масло от мента и тя ще се понижи бързо. Ако пък страдате от синузит или астма, можете да намажете гърдите си със същия разтвор. Разтъркайте слепоочията си с намазнени пръсти и мигрената ви ще отмине. 

Можете също така да го нанесете на кожата в основата на носа, на врата и по слепоочието, но внимавайте да не попадне в очите.

Ако комбинирате масло от мента с масло от градински чай, можете да намалите неприятните горещи вълни от менопаузата. Използвайте го и за жабурене на устата  с вода, в която сте капнали капки от маслото. Така ще изчезне и лошият дъх, ако страдате от това неприятно състояние.

Как действат маслата от лавандула, мента и лимон в съчетание?

Установено е, че освен като самостоятелен продукт, лавандуловото масло успешно се съчетава и с други сродни етерични масла, като с това обогатява лечебните си качества

Така например, когато масло от лавандула се съчетае с лимон и мента, това може да се използва против алергия или сенна хрема. Само няколко капки, разтрити по ходилата ви, слепоочието или врата (а може и едновременно),  ще прогонят безсънието ви. Комбинацията от трите масла може да ви помогне и срещу мигрена.

Ако пък смесите лимоновото масло и лавандула, ще получите чудодеен лек срещу стреса, като ще подобрите и концентрацията си.

За какво се прилагат трите масла?

Прилагането на етеричните масла за медицински цели е цяла наука. Необходимо е добре да изучите свойствата и съчетаването им, за да има ефект от приложението им, а и да не застрашите здравето си. 

Особено трябва да внимавате, ако ги използвате перорално (през устата). За такава употреба могат да се използват единствено натурални масла със 100% чистота, без примеси и добавки. Все пак, преди да пристъпи към гълтането им, посъветвайте се с ароматерапевт, лекар или друг медицински специалист. 

Приети перорално, маслата от лимон, лавандула и мента действат благотворно на храносмилателния тракт.

Триадата лавандула, мента и лимон

Най-добре изучено е приложението на маслата от мента, лавандула и лимон в козметиката. Използват се като добавка към различните козметични продукти с цел на подсилят тяхното действие и аромат

Само няколко капки от маслото лавандула, добавени във водата, докато си вземате вана, ще ви подействат отпускащо и ще ви стане много приятно. Изберете това масло и когато отидете на масаж. Уханието му ще ви зарежда дълго през деня.

За кого са предназначени маслата?

Етеричните масла са предназначени за ценители, но ако се използват като добавка в храната ви, трябва добре да ги изучите с цел безопасната им употреба. Преди да ги прибавите към чая или смутито си, убедете се, че на етикета им има надпис „За хранителна употреба“

По-долу ви предлагаме няколко приятни рецепти за чай с мента, лавандула и лимон. Сигурно знаете обаче, че маслото не се разтваря във вода, затова, преди  да го прибавите към чая, смесете 1-2 капки от него с мед

Успокояващ чай с лавандула

В  чаша с гореща вода запарете за 4 мин. пакетче лайка. Добавете лъжичка мед, в която предварително сте разтворили няколко капки масло от лавандула. 

Напитката става много уханна и приятна.

Триадата лавандула, мента и лимон

Освежаващ чай с масло от мента 

Тук процесът със запарката се повтаря. Този път използвайте ментово масло, добавено към лъжичката мед. Обогатете вкуса и аромата  на чая с резенче лимон. 

Можете да добавите кубче лед – така напитката ще стане много свежа.

Гуакамоле с лимоново масло

А ако предпочитате да добавите любимите си етерични масла и към храната, пригответе си гуакамоле

Направете го с познатите ви продукти: 

  • 4 големи плода авокадо;
  • 2 супена лъжица кориандър – прясно нарязан; 
  • сок от 1 лайм; 
  • нарязана глава червен лук (може и бял); 
  • 2 домата със средна големина; 

Добавете по желание люта чушка и чесън, след което посолете на вкус. И тук идва изненадата: добавете 3 капки лимоново и 1 капка кориандрово масло. Всичко това минете през блендера – получава се чудесен вкус! 

Лимоново кисело мляко

Най-простичката, но любима на мнозина рецепта е лимоново кисело мляко за закуска.

Приготвя се, като към чашата кисело мляко добавите прясно изцеден  лимонов сок, лъжичка мед или кленов сироп за подслаждане. По познатия ви вече начин предварително капнете 2-3 капки лимоново масло в меда, за да се разтвори. 

За да имате винаги под ръка от любимите си етерични масла, може да си купите сет от най-използваните – лимон, мента и лавандула.

Триадата лавандула, мента и лимон

Кога не е желателно да се приемат етеричните масла?

По принцип, когато подобни храни се приемат от бременни и малки деца, е задължително да се консултирате с лекар. Същото се отнася и и за домашните ви любимци – питайте ветеринаря си за тях. 

Предварително трябва да знаете, че не бива да ги експериментирате, ако детето ви няма навършени 2 години. Има и етерични масла, чиято консумация изобщо е противопоказна за бременни, деца и животни.

Възможни нежелани реакции

При определен тип чувствителност към съставките може да се появи сърбеж по кожата, даже да се подуе и да получите болка, уртикария или парене. Може да се стигне дори до хранително разстройство или затруднено дишане. 

Особено трябва да се внимава с по-силните етерични масла, които по-принцип трябва да се употребяван в по-малки дози и повече разредени. По принцип избягвайте да ги нанасяте вътре в ухото, по половите органи или по наранена кожа. Пазете също така и очите.

 

Заключение

Триадата етерични масла лимон, мента, лавандула е най-често срещана и най-широко използвана в козметиката и за медицински цели. Приложението им е започнало още в средата на 18 век, а от 20-те години на миналото столетие вече се употребява терминът ароматерапия. 

Хората често използват етеричните масла като добавка на чайове, смутита и дори в закуската си. Предварително обаче трябва да се уверите, че въпросното масло е подходящо за хранителна употреба, ако искате да не си навлечете здравословни проблеми.

Макар и рядко, етеричните масла могат да предизвикат нежелани реакции при някои хора с по-чувствителна имунна система. Затова, преди използването им се съветвайте със специалист – преди всичко когато става въпрос за деца, бременни и животни.

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *