Здрави през пролетта с Аюрведа

18.04.2023

Пролетта е красив сезон, когато грейва слънцето, цъфтят цветята и всичко се раззеленява. Тя носи особена енергия и е символ на обновлението. За съжаление този сезон идва с пролетната умора, когато имунитетът е отслабнал и организмът се нуждае от повече подкрепа. 

Можем да бъдем здрави през пролетта с Аюрведа, ако спазваме някои изпитани практики от древната наука за здраве и дълголетие. 

Здрави през пролетта с Аюрведа

Кафа доша и пролетта

Пролетта е особено неблагоприятна за кафа доша, която представлява водната енергия в тялото, според Аюрведа. Това е сезонът, когато Кафа дисбалансите се проявяват по-силно. 

Общото правило е да се избягва всичко, което увеличава кафа. В същото време използвайте всичко, което го намалява. Това е начинът да бъдем здрави през пролетта с Аюрведа.

Кафа е най-стабилната от трите доши. Тя дава сила на тялото, добър имунитет, спокойствие, висока работоспособност и енергия. Тъй като е представител на водната енергия, кафа доша е чувствителна към пролетта. Хората с тази конституция най-често боледуват през този сезон, който е характерен с отслабване на организма. Това е периодът, когато се чувстват изморени, вяли и дори стигат до депресивни състояния. 

Влажната пролет охлажда тялото и душата. Тя предизвиква простуди и изостря възпалителните и хроничните процеси, които протичат с отделяне на секрети и  хрема, появяват се кашлица и се изострят синузити. 

Затова е необходимо през пролетта да добавим топлина и огън чрез подходящи напитки и храна и активно движение.

Подходящо хранене според Аюрведа

Смяната на сезоните влияе върху метаболитните процеси и може да предизвика смущения в храносмилателната система. Храната през пролетта трябва да е лека и суха. Закуската е важна и трябва да бъде богата на фибри. Преди закуска и обяд разпалете вътрешния огън с чай от пресен джинджифил и лимонов сок.

Подходящо за пролетта е да избирате храна с горчив, стипчив и лютив вкус. Трябва да преобладават топлите ястия, а не суровите. Те трябва да не са мазни и да са лесно смилаеми, Яжте повече зърнени храни – ечемик, елда, пшеница, ориз и просо. 

Здрави през пролетта с Аюрведа

Полезно е да се яде мед и да се приемат напитки на негова основа. Изберете зърнени храни и мед по-стари от една година, защото са по-здравословни за кафа. 

Подходящи са също варива като леща, мунг дал и други бобови храни. Ако ядете месо, е добре да е приготвено на открит огън. Препоръчителни са още горчивите зеленчуци, но суровите салати трябва да са в минимално количество, докато не се затопли времето.  

За предпочитане е храните да са приготвените на грил или във фурна, а не да се варени или пържени. Включете в дневното си меню подправки като кардамон, канела, куркума, черен пипер, кимион и чесън. Спазването на веганска диета също е полезно през пролетния сезон.

Препоръчва се ограничаване на консумацията на мляко и млечни продукти. През пролетта е важно да не се храните по-късно от три часа преди лягане, а вечерята трябва да е по-лека от закуската и обяда.

Качествен сън

Нощният сън е най-важен за възстановяването на целия организъм, за регенерацията на клетките и повишаване на имунитета. Затова е препоръчително да си лягаме най-късно между 22:00 и 22,30 часа

Най-добре е ставането да е преди 6 часа сутринта. Това е най-подходящото време за качествен сън. Прекомерното спане през пролетта не се препоръчва, а дневният сън трябва да се избягва.

Повече движение

Добре е да водим по-активен начин на живот и да започнем да се движим по-енергично. През зимата не сме настроени много за разходки и спортуване на открито, но с увеличаването на деня и на температурите, времето става подходящо.

Ставайте по-рано и след изгрева на слънцето започвайте деня с лесни физически упражнения. Това могат да бъдат асани от йога или други упражнения, които изпълнявате без напрежение. 

Здрави през пролетта с Аюрведа

Много подходяща е Сурия намаскар или Поздрав към слънцето, която е една от най-разпространените комбинации от асани. Тя присъства в началото на почти всички йога-комплекси като загрявка на тялото, осигурява енергия и помага за укрепване на имунитета. Не забравяйте и за дихателните упражнения. Препоръчва се и кардио натоварване за изпотяване. 

Всяка физическа активност е полезна и играе роля за повишаване на общия тонус на тялото. Възползвайте се от хубавото време за разходки, бягане, фитнес и други полезни и приятни занимания. Прекарвайте повече време сред природата с приятели. 

Здрави през пролетта с Аюрведа

Бъдете по-често на открито, но не се подвеждайте по мартенското затопляне на времето и се обличайте топло, за предпочитане с вълнени дрехи. Сексуалната активност през пролетта също ще ви бъде полезна.

Прием на вода

Според Аюрведа, през пролетта, когато още не е съвсем топло, организмът ни се нуждае от умерено количество вода. Трябва да слушаме тялото си и когато усетим лека жажда да пием по малко вода, но не и газирани, подсладени или стимулиращи напитки. 

Изворната вода е най-подходяща за утоляване на жаждата. Тя може да се пие по всяко време през деня и най-добре способства за детоксикацията на организма

Не се насилвайте обаче  да приемате прекалено много течности наведнъж, защото може да затормозите работата на бъбреците. Вместо студени напитки, пийте топли

Различни билки се използват и за отвари в Аюрведа. Една-две чаши здравословен чай създават настроение и ни тонизират.  Леко топлата медена вода е много добра напитка на гладен стомах сутрин. Пиенето  на „сутрешна“ вода спомага за изчистване на тялото и стимулиране на различните органи и системи.

Здрави през пролетта с Аюрведа

Пречистване един ден от седмицата

Препоръчва се да правите и един пречистващ ден в седмицата. Това е най-добрият начин да запазите здравето и фигурата си. 

През този ден може да се приемат само течни храни. Препоръчителна е консумацията на зеленчукови бульони, билкови чайове с малко мед, повече затоплена вода и зеленчукови или плодови сокове. 

Най-добре е това пречистване да става в понеделник, тъй като през уикенда обикновено се отпускаме да ядем повече и организмът се натоварва. Редовната употреба на слабителни чайове подпомага процеса на изчистване на тялото. 

Здрави през пролетта с Аюрведа

Често задавани въпроси

Каква е връзката между пролетта и кафа доша?

Пролетта е неблагоприятна за кафа доша. Това е сезонът, когато Кафа дисбалансите се проявяват по-силно.

Какво е подходящото хранене през пролетта, според Аюрведа?

Храната през пролетта трябва да е лека и суха. Препоръчва се да избирате храна с горчив, стипчив и лютив вкус. Трябва да преобладават топлите ястия, а не суровите.

Каква трябва да е активността през пролетта?

През пролетта движението трябва да е увеличи. Полезна е всяка физическа активност: йога, разходки, бягане, фитнес и др. 

Снимки: pixabay.com

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *