Храни, които увеличават лошия холестерол (LDL) в нашето тяло (2024)

29.02.2024

Всички сме чували за холестерола, но какво всъщност е той и защо трябва да се грижим за него? Холестеролът е тип мазнина, която се намира в нашето тяло и е от съществено значение за много процеси, включително производството на хормони и образуването на клетъчни мембрани. Обикновено чуваме за два основни типа холестерол: добрия (HDL) и лошия (LDL). Лошият холестерол, или LDL, има недобра репутация, тъй като се свързва със сърдечно-съдови проблеми, но всъщност и двете форми са важни за нашето здраве.

Храни, повишаващи нивата на лошия холестерол

Според Аюрведа, холестеролът не само е част от нашата физиология, но също така има връзка и с енергийната система на тялото. Той е свързан с транспорта на токсини и съответно с пречистването на организма от тях. Когато нивата на холестерол са балансирани, той помага за отделянето на токсините и поддържането на здравословно състояние.

Концепцията за “Agni”, или огъня в храносмилателната система, е изключително важна, когато говорим диети и избор на подходящи за нас храни. Според Аюрведа, Аgni осигурява ефективност в разграждането и изхвърлянето на неусвоената храна, включително холестерола и други токсини, и най-важното поддържането на метаболизма. Здравословен “Аgni” се постига чрез подходяща диета, навици на живот и аюрведични практики. Така, освен доказаните медицински методи, Аюрведа ни показва алтернативен начин за управлението на холестерола, който включва хранителни промени, практики за намаляване на стреса и подкрепа на организма като цяло.

Освен натрупването на токсини, влияещи на всички системи в организма, високите нива на “лошия” холестерол (LDL) могат да бъдат и опасни за сърдечно-съдовата система, като увеличават риска от атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания. Ето защо, в следващите редове ще разгледаме как и защо някои храни могат да повлияят на нивата на LDL-холестерол в нашето тяло, и как принципите на хранене и лечебните техники, използвани в Аюрведа, могат да ни помогнат да понижим лошия холестерол в тялото си.

Какво са добър и лош холестерол и каква е връзката им с Аюрведа?

Холестеролът е липид, който е от съществено значение за правилното функциониране на нашето тяло. Той се използва за производството на полови хормони, витамини и други важни съединения от организма, както и за изграждането на клетъчните мембрани. Въпреки това, когато холестеролът не е в оптимални нива, това може да предизвика различни проблеми за здравето.

Добрият и лошият холестерол се отнасят до различните видове липопротеини, които транспортират холестерола в кръвта. LDL (лошият холестерол) е отговорен за транспортирането на холестерол от черния дроб към тъканите. Ако нивата на LDL са високи, това може да доведе до натрупване на холестерол в стените на артериите, което в крайна сметка може да доведе до атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания.

Според Аюрведа, лошият холестерол (LDL) е свързан с дисбаланса в дошите, които са биологичните енергии в тялото. Когато дошите са в дисбаланс виждаме нарушения в храносмилането и метаболизма, което пък от своя страна допринася за увеличаване на нивата на LDL холестерол. Така че, според аюрведичната перспектива, поддържането на баланс в дошите е от съществено значение за контролиране на нивата на лошия холестерол и поддържане на здравето на сърцето и кръвоносната система.

В Махариши Аюрведа не се споменава само холестеролът, а по-скоро се обсъжда meda dhatu (липидна тъкан), която включва мастната тъкан. Балансът на мастната тъкан е важно за поддържането на оптималните, здравословни нива на холестерола. Според Аюрведа тялото е комбинация не само от дошите (основни физиологични принципи – Вата, Питта и Кафа), но и от дхату (тъкани) и малас (метаболитни примеси). Когато храносмилането, усвояването на полезните вещества и елиминирането на токсините са балансирани, мастната тъкан и холестеролът също ще бъдат под контрол.

Важно е да се отбележи, че самата мастна тъкан (холестерол) не е лоша сама по себе си, дори напротив, тя е от съществено значение за правилното функциониране на тялото. Затова, производството на холестерол от организма не трябва да бъде елиминирано, а трябва да бъде балансирано. Когато храносмилането е в хармония, тялото произвежда необходимото количество холестерол, необходимо за поддържане на здравето.

Сваляне на лошия холестерол

Свалянето на нивата на “лошия” холестерол може да бъде постигнато чрез комбинация от здравословно диетично хранене, което избягва храните повишаващи холестерола, изменения в начина на живот и прилагането на аюрведични терапии и техники.

Лош холестерол – диета и неподходящи храни

В Аюрведа, храните се оценяват не само според тяхното хранително съдържание, но и според техните енергийни качества и влияние върху телесните енергийни центрове (доши). В тази система “тежките” и “мазни” храни се определят като такива, които увеличават Кафа доша. Кафа се свързва със стабилност, съединяване и структура, но когато е в дисбаланс, може да доведе до влошаване на метаболизма, увеличаване на тежестта и натрупване на токсини в организма.

Ето някои храни, които се считат за “тежки” и “мазни” в Аюрведа, и които могат да увеличат нивата на лошия холестерол:

  • Мазнини от животински произход: Те се считат за “тежки” и “мазни”, особено ако се консумират в излишък. Това включва червеното месо, свинското, говеждото, а също и кожата на птици и млечните продукти с високо съдържание на мазнини, като сметана и масло.
  • Тежки и “богати” храни: Тук влизат готвените храни, които се приготвят с много мазнини и подправки, както и богатите на калории ястия, които са трудни за храносмилане.
  • Тежки мазнини и олия: Мазнините, особено тези, които са трудни за усвояване, като краве масло, кокосово масло и палмово масло, могат да бъдат предизвикателство за организма и да допринесат за натрупването на токсини.
  • Мазни ядки и семена: Ядките и семената, които се консумират в големи количества и съдържат високо количество естествени мазнини, като например кашу, бадеми и фъстъци, могат да допринесат за дисбаланса на Кафа.
  • Пържени храни: Храни, пържени в наситени мазнини или трансмазнини, като пържени храни, френски картофи, бисквити и пайове, също се свързват с повишени нива на лошия холестерол.
  • Бързи въглехидрати и захари: Прекомерната консумация на захар, бели хлябове, бели макаронени изделия и други бързи въглехидрати може да наруши метаболизма и да допринесе за увеличаване на нивата на лошия холестерол.

За да се поддържат нивата на лошия холестерол под контрол, е важно да се избягва прекомерната консумация на тези храни и да се заменят с по-здравословни алтернативи като плодове, зеленчуци, цели зърнени храни, магданоз, копър и месо с ниско съдържание на мазнини като пилешко и риба.

 

Здравословни храни, подредени около чиния и формата на сърце

 

Важно е също и лошият холестерол да се балансира в съответствие с индивидуалната конституция (Вата, Питта, Кафа). Например, хората с преобладаваща Кафа конституция може да се възползват от по-леки и детоксикиращи храни и практики, докато тези с преобладаваща Вата конституция може да имат полза от топли, подхранващи храни и успокояващи практики. Нека ги разгледаме:

  • За Вата конституцията: Вата хората са в най-благоприятно състояние, когато тяхната храна е топла, насищаща и маслена. Топлите и маслени храни като гхи, зехтин, тиквено масло и кокосово масло са добри за тях, тъй като те помагат за смазване на “сухата” Вата енергия. Овес, киноа, кайсии, банани и пшенични кълнове също са добри, като добавка към диетата на Вата хора.
  • За Питта конституцията: Храната за Пита хората трябва да бъде охладена и не прекалено остра или пикантна. Зеленчуци като краставици, картофи, царевица и салати са добри за тях. Пита хората трябва да избягват прекомерното консумиране на топли и остри храни, тъй като те могат да допринесат за увеличаване на нивата на холестерола.
  • За Кафа конституцията: Храната за Кафа хората трябва да бъде лека и суха. Свежи зеленчуци и плодове, като ягоди, ябълки и круши, са отличен избор. Избягвайте тежките и мазни храни, като бърза храна и сладкиши, които могат да увеличат нивата на холестерола и да допринесат за натрупването на нежелано тегло.

Важно е също така да се отбележи, че индивидуалната конституция може да се променя в различни фази от живота. Затова е нужно да слушате тялото си и да се консултирате с аюрведичен специалист преди да променяте хранителните си навици. В Аюрведа клиник София можете да се възползвате от бърза и точна консултация с екипа от специалисти в древната индийска медицина, които ще ви насочат и ще ви помогнат в избирането на най-подходящия хранителен режим конкретно за вас.

Полезни хранителни добавки и билки

Съгласно традициите на Аюрведа, различни билки и добавки могат да бъдат полезни за намаляване на нивата на лошия холестерол и подпомагане на здравето на сърцето и кръвоносната система. Гугулът например, е известен със своите антиоксидантни и антиинфламаторни свойства. Той може да помогне за намаляване на нивата на LDL холестерола и да подпомогне здравето на сърцето.

Трифала (аюрведична смес от трите плода – амалаки, бибхитаки и харитаки) е богат източник на антиоксиданти и фибри. Трифала може да помогне за поддържане на здравето на сърцето и кръвоносната система, като същевременно намали нивата на лошия холестерол.

Гудучи пък, се използва в Аюрведа заради своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Тя може да помогне за намаляване на нивата на лошия холестерол и за поддържане на здравето на сърцето.

Винаги е важно да се консултирате със здравен специалист или лицензиран аюрведичен лекар, преди да започнете да приемате каквито и да било хранителни добавки или билки, особено ако вече имате здравословни проблеми или приемате лекарства.

 

Жена на масаж за подобряване на кръвообращението

Терапии и практики за намаляване на лошия холестерол

Аюрведа не е само хранене и билки. Древната индийска медицина се фокусира и върху външните влияния върху тялото. Редовната практика на йога не само подобрява циркулацията на кръвта, но също така помага за релаксацията на тялото и ума. Пози като Шавасана, Бхуджангасана и Саламба Сарвангасана могат да стимулират сърдечната функция и да подпомогнат намаляването на холестерола.

Следващата важна практика е аюрведичният масаж. Този вид масаж помага за подобряване на циркулацията на кръвта и отстраняването на токсините от тялото. При правилното приложение, масажите могат да поддържат здравето на сърцето и да спомогнат за балансирането на холестерола. В Аюрведа клиник София можете да се насладите на различни видове аюрведични масажи.

Важна роля играят и практиките на медитация и релаксация. Стресът оказва негативно въздействие върху нивата на холестерола, поради което медитацията и релаксацията са от съществено значение за поддържането на здравословните му нива, както и за общото благополучие.

Заключение

Съчетавайки традиционните методи със съвременните научни изследвания и практики, Аюрведа може да предложи цялостно и ефективно решение за поддържане на здравето на сърцето и намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, свързани с висок холестерол. Този древен систематичен метод включва разнообразни терапии и практики, които се фокусират не само върху симптомите, но и върху основните причини за дисбаланса в организма.

В заключение, Аюрведа не само предоставя ефективни методи за намаляване на лошия холестерол, но и насърчава хармонията между тялото, ума и душата.

 

Често задавани въпроси

Мога ли да използвам ГХИ и зехтин за намаляване на холестерола?

Да, можете. Гхи и зехтин се препоръчват от аюрведа за намаляване на холестерола. Гхи е лесно усвоим и съдържа витамини A и E, докато зехтинът е богат на мононенаситени мазнини, които помагат да се намали нивото на лошия холестерол.

Кои са най-ефективните методи за балансиране на агни?

Най-ефективните методи за балансиране на агни включват правилното хранене, практики на йога и медитация, избягване на стреса, редовно упражнение и прием на подходящи хранителни добавки и билки, които подпомагат храносмилането и общото здраве. Тези практики са ключът за добро здраве и храносмилане в Аюрведа.

Как да интегрирам аюрведичните практики и терапии в моя ежедневен режим, за да намаля количеството на лошия холестерол?

Можете да започнете със здравословни промени в хранителния си режим, като включвате хранителни добавки и билки, които подпомагат здравето на сърцето и храносмилането. Редовните упражнения, йога и медитация също могат да помогнат за контролиране на стреса и подобряване на общото здраве. Консултирайте се с аюрведичен специалист, за да получите персонализирани съвети и терапии, съобразени с вашата индивидуална конституция и нужди.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *