Хронична интоксикация

11.04.2024

В забързаното ни ежедневие често пренебрегваме бавните, но сериозни заплахи за нашето здраве. Хроничната интоксикация е една от тези заплахи, която може да има сериозни последици за здравето ни. Аюрведа  предлага полезни методи за детоксикация и възстановяване на баланса на нашето тяло, за да се радваме на по-добро здраве и благополучие.

Хронична интоксикация: значение

Хроничната интоксикация е състояние, което е свързано с отравяне на организма. То може да се развива в продължение на месеци или години, което предопределя неговата хроничност във времето. Най-често интоксикацията се дължи на предозиране с определени медикаменти, с опасно въздействие на замърсена околна среда, използване на токсични препарати и други вредни за човешкото здраве вещества. Ако човек е изложен дълъг период на отровни за него въздействия, това може да доведе до натрупване на токсичност в организма, която е една от причините за появата на здравословни проблеми.

жена легнала да спи на диван

Хронична интоксикация: симптоми

Хроничната интоксикация има различни проявления, според вида на отравянето. Често обаче могат да се посочат общи състояния, които са симптом за натрупване на токсини в организма на човек. За наличието на интоксикация на организма симптоми могат да са следните  състояния:

 • появата на постоянна умира;
 • хронично главоболие;
 • позиви за повръщане и гадене;
 • кожни обриви;
 • мускулните болки;
 • стомашни проблеми като спазми и диария;
 • нарушения на съня;
 • промяна в настроението;
 • усещането за липса на тонус;
 • лоша концентрация и др.

жена легнала на легло с алкохол

Причини за появата на хронична интоксикация

Тежките метали като живак, арсен, олово, кадмий са сред основните причинители на интоксикация. Наред с тях пестицидите също крият сериозен риск за човешкия организъм. Сред опасните вещества са още разтворителите като трихлороетилен и бензен.

Цигарите и алкохолът също са сред основните причинители на хронична интоксикация. Употребата на лекарствени продукти, ако не се спазват указанията за дозировки, дадени от лекаря, също попадат към рисковите фактори. До натравяне може да доведе неконтролираното приемане на антидепресанти, антибиотици или противоракови лекарства.

Независимо от вида на причинителя на интоксикацията, диагностицирането на състоянието изисква консултация с лекар, за да може да се определи степента и рискът за организма. Изследвания и медицински тестове дават точната констатация, което е определящо за последващото лечение.

Лечение на хроничната интоксикация

Хроничната интоксикация може да бъде преодоляна с помощта на традиционната медицина и с алтернативни методи за прочистване на тялото. Подходът зависи много и от степента на увреда, и от причинителите на интоксикацията. Понякога е достатъчно само да бъдат премахнати вредните фактори, които водят до натравяне, а друг път се касае за цялостно преосмисляне на начина на живот и на специфична терапия.

Какво е интоксикация според Аюрведа как да се справим с нея?

Енергийният баланс е в основата на доброто здраве, според древното учение за човека и живота Аюрведа. Когато хармонията в нас се наруши, това провокира нездрави състояния и проблеми в човешкото тяло. А активността на организма зависи не само от правилността на неговата функционалност, но и от външните влияния, които при интоксикация затормозяват нормалните ни жизнени функции. Аюрведа методите и терапиите са насочено към балансиран начин на живот.

Според Аюрведа хроничната токсичност може да се дължи на няколко основни фактора:

 • Нездравословно хранене – прекомерната консумация на т.нар. готови, неконтролируемата консумация на захар, алкохол, кофеин, мазнини също водят до натрупване на токсини в човешкото тяло.
 • Излагане на опасни замърсители. Това е директен начин за отравяне, което може да е провокирано от нечиста вода, въздух или почва, обработвана с пестициди, които да преминат в консумираните растителни храни;
 • Стрес и неправилен ритъм на живот. Те също са водещ фактор за нарушаване на баланса на хормоните, което пряко блокира естествените функции на организма сам да се справи с натрупаната токсичност.

Аюрведичен подход към хроничната токсичност

Възможността на човешкия организъм да може да се пречиства при жизнено неопасни дози на токсичност, е възможно да бъде активизирана с подходяща терапия. Аюрведа борави с разнообразни методи за детоксикация като панчакарма, билкови отвари, храни, йога и рутини в ежедневието.

Индийските лечители определят ролята на храносмилателната система като ключова за елиминирането на токсините. В помощ на тялото са редица билкови отвари, пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни, млечните продукти, както и всички засилващи метаболизма подправки.

Водата е основен способ за преодоляване на токсичността, което изисква добра хидратация на човешкото тяло. Тя помага за бързото изхвърляне на вредните за организма натрупвания. Физическата активност и практикуването на йога също са стимул за подобраваане на кръвообращението и лимфната система, които са изключително важни като функция при интоксикация.

Аюрведичният лекар може най-точно да определи степента на токсичност и ако се касае за хронична интоксикация да препоръча режим на хранене и живот, в комбинация с лечебна терапия за качествено справяне с проблема.

зелен пресен сок

Как да помогнем на тялото да изхвърли токсините?

Превенцията е най-добрият начин за преодоляване на вътрешната си хармония, но съвременният начин на живот подлага всеки от нас на различни форми на замърсяване, които водят до токсичност. Затова е необходимо да се спазват определени правила за ограничаване на вредните влияния.

Ето и някои по-важни съвети:

 • Ограничете контакта с токсични вещества.
 • Пийте повече вода и наблегнете на здравословното хранене.
 • Поддържайте добра двигателна активност.
 • Ограничете консумацията на алкохол и спрете цигарите.
 • Дайте на организма си качествена почивка и достатъчно сън.
 • Бъдете позитивни и контролирайте емоциите си.

Аюрведа практики за естественото пречистване от токсините:

●      Периодичен пост

Методът е основен за пречистване на организма, при който се ограничава приема на храна и/или вода за определен период от време. Периодичният пост може да стимулира храносмилателната система и да подобри усвояването на хранителните вещества като по този начин се облекчава стомашния дискомфорт.

При въздържане от храна, тялото активира естествените си детоксикационни процеси и елиминира вредните и отпадъчни продукти. Периодичният пост стимулира метаболизма, горенето на мазнини и регулира нивата на кръвна захар. Всичко това балансира системите в организма и повишава нивото на жизнена енергия.

Има различни начини за пост. Водният може да се направи в рамките на 24 часа, през които се приема само вода. Сухият пост изисква въздържане от храна и вода за определен период, който да е до 12 или 24 часа. Променливият пост включва редуване на дни с нормално хранене и дни с ограничен прием на калории. Всеки един от постовете е желателно да се консултира предварително с лекар или диетолог, за да се съобрази с индивидуални нужди и здравословно състояние.

зелен сок от ябълки на маса до ябълки

●      Пречистващи билки

Изобилието от билки, които притежават лечебни и пречистващи свойства, предполага те да са основен помощник при справяне с хроничната интоксикация. Едни от най-ефективните билки при детоксикация са: сена, босилек, карамфил, маточина, ленено семе, джинджифил, семената на копъра, алое вера. Те са известни със своите противовъзпалителни, регенериращи и пречистващи свойства.

Билковите отвари могат да се приемат като чай, но пак е наложително да бъдат съобразени с индивидуалните особености и заболявания на приемащия ги.

жена легнала на масаж

Парните билкови бани са също ефективен начин за детоксикиране на кожата. В Аюрведа масажите винаги са свързани с изолзване на билкови тинктури и масла. Така те стимулират лимфната система и подпомагат елиминирането на токсините. Сред най-разпространените масажи са Абянгам терапията, която представлява традиционен масаж с олио за общо укрепване на организма и за премахване на енергийните блокажи.

Подходящи са още Панчакарма процедурите, при които се изхвърлят големи количества вредни натрупвания от организма.

Заключение

Хроничната интоксикация е състояние, което е свързано с отравяне на организма. Тя може да доведе до редица болестни състояния, затова е необходимо да й се противодейства навреме.

Аюрведа борави с разнообразни ефикасни и холистични методи за детоксикация, за да се възстанови нарушения баланс в човешкото тяло. Промяната на хранителните навици, приемът на билки, масажи, лечебната гимнастика и добрият сън са най-добрата профилактика за елиминиране на опасните токсични натрупвания в нашия организъм.

Снимки: www.freepik.com

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *