Изтръпване на ръцете – как да се справим?

02.05.2023

Изтръпването на ръцете е неприятно усещане, което може да бъде симптом на много различни състояния. Нарича се още парестезия

То може да има много причини – от увреждане на нервите до проблеми с кръвообращението. Може да бъде леко и временно или да е симптом на по-сериозно медицинско състояние.

Какво представлява изтръпването на ръцете?

Проблемът с нервите обикновено започва с леко усещане в ръцете или краката. Ако обаче болката продължи да ви измъчва, положението става критично  и може да  доведе до сериозни здравословни проблеми.

Тъй като те невинаги дават сериозни признаци на увреждане, хората често могат да пренебрегнат нервните проблеми в началото. 

Проблемите с нервите обикновено възникват поради увреждане на нервите на крайниците, което може да се случи по различни причини. Всичко може да започне от случайни наранявания до спортни травми, необичайни разтягания и компресиране на нерви.

Други здравословни състояния, като диабет, синдром на Guillain-Barre, синдром на карпалния тунел, генетични причини, проблеми с метаболизма, инфекции и токсини, също могат да доведат до проблеми с нервите. 

Увреждането на един нерв се нарича мононевропатия, а увреждането на два или повече нерва се нарича мултимононевропатия. Когато увреждането е върху много нерви, това е известно като полиневропатия.

Изтръпване на ръцете - как да се справим?

Кои са основните причини за изтръпване на ръцете?

Синдром на карпалния тунел

Притискане на средния нерв на китката или синдром на карпалния тунел е често срещано състояние, което причинява болка, изтръпване и слабост в ръката и китката. 

Това се случва, когато има повишен натиск в китката върху тъй наречения среден нерв. Този нерв осигурява усещане на палеца, показалеца и средния пръст, както и на половината от безименния пръст. Малкият пръст обикновено не е засегнат.

Тежките случаи могат да доведат до слабост при движение на палеца. Симптомите често се влошават през нощта и могат да се появят, когато китката е в сгънато положение за дълго време.

Изтръпване на ръцете - как да се справим?

Компресионна невропатия

Компресионната невропатия е натиск върху нерв където и да е по хода му. В допълнение към изтръпването, компресионната невропатия може да стане причина за т.н. слаби или потрепващи мускули. Натискът може да идва от много източници. Може да възникне след нараняване поради кървене или подуване. 

Понякога лигавицата на сухожилията се удебелява в затворено пространство и нервното налягане се повишава. Фасцията е структура под мастния слой, която покрива мускулите и сухожилията. Понякога удебелен ръб на фасция или сухожилие може да притисне нерв. 

Неправилно разположен мускул също може да причини натиск. Маси от меки тъкани или ганглийни кисти могат да доведат до компресия на нерв. Видовете компресия на нервите включват:

Притискане на лакътния нерв на китката (синдром на Guyon)

Това причинява изтръпване на ръката обикновено от страната на малкия пръст. Задната страна на ръката обикновено е нормална. 

Тежките случаи могат да стигнат до слабост в ръцете и хватката. Слабостта е най-забележима при опит за разделяне на пръстите.  

Синдром на кубиталния тунел

С това название се нарича болката, която се появява, когато се притиска нервът в областта на лакътя. Това състояние обикновено има същите симптоми като синдрома на Guyon. Той може да стане причина за изтръпване на ръцете отгоре на дланта от страната на малкия пръст

Може да има и болка във вътрешната част на лакътя, а тежките случаи могат да имат слабост на ръцете и при захващането. Слабостта възниква при опит за разделяне на пръстите, при опит за сгъване на безименния пръст и докосване на върховете на малкия пръст, както и при опит за сгъване на китката.

Притискане на радиален нерв в предмишницата или китката 

Радиалният нерв може да бъде компресиран от двете страни на предмишницата. Проксималната компресия на моторния клон, наречен заден междукостен нерв, се нарича синдром на радиалния тунел. 

Изтръпване на ръцете - как да се справим?

Това състояние може да причини неясна болка и изтръпване в задната част на предмишницата. Може да се влоши при изпъване на китката или пръста. Това може да стане повод за диагностициране, въпреки че изследванията на нервната проводимост и изображенията може да са нормални.

Когато клонът на радиалния нерв е компресиран, това обикновено е само сензорен проблем. Този нерв може да бъде наранен от порязвания, поставяне на абокат за лекарства или течности, белезници или по време на операции на радиалната кост.

Притискане на средния нерв в лакътя

Изтръпването на ръцете при това състояние е подобно на синдрома на карпалния тунел в пръстите. Има допълнително изтръпване на дланта близо до палеца, което не присъства в карпалния тунел. 

Понякога има слабост при сгъване на показалеца и средния пръст и слабост при сгъване на горната част на палеца.

Натиск върху нервите във врата

Това може да бъде причинено от артрит, заболявания, инфекции, тумори, аномалии на кръвоносните съдове и други състояния на гръбначния стълб и гръбначния мозък. 

В допълнение към изтръпването, симптомите включват слаби мускули и намалени рефлекси в ръката и предмишницата (понякога дори краката). Натискът върху нервите на шията е по-често срещан при излъчваща болка в ръката като част от симптомите.

Натискът върху нерв може да изисква операция за облекчаване.

Изтръпване на ръцете - как да се справим?

Периферна невропатия

При периферна невропатия се засягат самите краища на нервите на ръцете и краката. При това състояние може да има или да няма болка и изтръпването често е постоянно. Диабетът, алкохолизмът и напредналата възраст са често известни причини за невропатия. 

Отравяне с метали и индустриални съединения също са възможни причини. Обикновено показва модел чорап-ръкавица, при който изтръпването се движи нагоре от пръстите на краката към краката

По времето, когато изтръпването прогресира до средата на прасеца, тогава се включват пръстите и ръцете. Може да се случи от двете страни на тялото и често засяга всички нерви на краката или ръцете в подобно количество. 

Фибромиалгия

Милиони хора страдат от това състояние, което може да продължи с години или за неопределено време. Доказано е, че хората с фибромиалгия са по-склонни от други да развият синдром на карпалния тунел и могат да потърсят хирургично лечение за освобождаване на налягането в карпалния тунел. 

Хората с това състояние имат постоянна болка, често в много области на тялото, както и умора, главоболие, проблеми с червата, депресия, проблеми по време на сън и други общи симптоми.

Синдром на миофасциална болка

Това е друго състояние, за което е известно, че причинява изтръпване на ръцете. Има някои симптоми, подобни на фибромиалгията, по-специално изтръпнали ръце и предмишници, често с болки

Въпреки че симптомите могат да се усетят в ръцете, мускулите, причиняващи проблемите, обикновено са тези в областта на врата и раменете. 

Симптомите обикновено са скованост и чести главоболия. Няма операция на ръката, която да коригира или подобри симптомите при това състояние.

Лекарства

Известно е, че някои лекарства, като тези за лечение на рак, причиняват изтръпване на ръцете, предимно след химиотерапия.  Често те изчезват след процедурите, но понякога лекарствата могат да причинят постоянно изтръпване.

Други причини

Други причини за изтръпване на ръцете могат да бъдат:

 • Хранителни дефицити на витамини от група В – B1, B6 или B12;
 • Множествена склероза;
 • Нарушения на главния и гръбначния мозък;
 • Увреждане на нервите в ръцете, ръката или врата;
 • Дискова херния;
 • Нервно напрежение, причинено от тумори, инфекция или разширени кръвоносни съдове;
 • Херпес зостер;
 • Херпесна инфекция;
 • Втвърдяване на артериите;
 • Лоша циркулация от нарушаване на стойностите на кръвната захар;
 • Мигренозни главоболия;
 • Неактивна щитовидна жлеза;
 • Синдром на Рейно;
 • Ухапвания от животни или насекоми;
 • Ниски или прекалено високи стойности на натрий, калций или калий; 
 • Прекомерна употреба на алкохол;
 • Васкулит;
 • Лаймска болест и др.

Изтръпване на ръцете - как да се справим?

Как да се предпазим от изтръпването в ръцете?

Още преди да се консултират с професионалист, хората често забелязват у себе си  симптоми на нервни проблеми, които показват нервна слабост или увреждане

Следните симптоми на нервна слабост могат да ви помогнат да идентифицирате вашия нервен проблем и да го диагностицирате и лекувате с приоритет.

 • Силна пронизваща болка с пулсиране или парене;
 • Усещане за изтръпване или усещане като ощипване с иглички;
 • Затруднено усещане на температури;
 • Зачервяване и сърбеж на кожата, която изглежда на петна;
 • Свръхчувствителност към допир;
 • Проблеми със заспиването и съня;
 • Депресия и безпокойство;
 • Затруднения в изпълнението на ежедневните задачи и др.

Изтръпване на ръцете - как да се справим?

Поставяне на диагноза

Характерът на симптомите може да помогне да се определи дали причината е натиск върху нерв, заболяване, лекарства или друго състояние.

За много от тези разстройства задълбочената история на заболяването и физическият преглед са най-важни за поставяне на диагноза. 

За потвърждаване на диагнозата могат да се използват допълнителни тестове като рентгенова снимка, ЯМР, нервни тестове (като ЕМГ), ултразвук, кръвни тестове и пр.

Лечение на изтръпванията в ръцете

Конкретни препоръки за лечение могат да бъдат направени от ортопед-хирург, след като бъдете диагностицирани. Може да бъдете насочени и към други специалисти като невролог, ревматолог или специалист по лечение на болката. 

Когато има слабост или скованост, мануалната терапия може да бъде полезна. Вашият физиотерапевт ще ви покаже някои укрепващи упражнения, които могат да бъдат полезни. Ортезите за китката или лакътя често могат да подобрят позиционното изтръпване. Някои от компресионните невропатии се лекуват със стероидни инжекции.

Когато неоперативните лечения са неуспешни, може да се обмисли хирургична декомпресия. Подобряването на симптомите зависи от времето на натиск, тежестта на натиска и други фактори на пациента. 

Някои проблеми могат да бъдат напълно третирани. В други случаи не цялото изтръпване или слабост ще изчезнат с лечението. Нараняването на нервите понякога може да бъде постоянно

Ако медицинското лечение спре влошаването на проблема, това може да се счита за успех. За да намалите опасността от постоянно изтръпване или слабост, потърсете ортопед – специалист по ръката, който да диагностицира още ранните ви симптоми. 

Може ли Аюрведа да помогне?

Според Аюрведа, нервните проблеми са свързани предимно с нивата на трите доши – Вата, Питта и Кафа.

Вата доша се грижи за правилната функция на нашата нервна система и движение. Следователно, когато Вата е далеч от оптималните си нива, това може да доведе до проблеми с нервите , като тревожност, депресия и стрес.

Това може да се случи и поради липса на хранене и прекомерна консумация на боклуци. Външните фактори на околната среда също могат да причинят промяна на Вата. 

Повишено натрупване на токсини може да се случи поради излишък на Вата. Ето защо е изключително важно да дренирате натрупаните токсини, за да поддържате нервите си здрави, а Вата трябва да се оптимизира.

Това е холистичният подход, който Аюрведа предприема за подобряване на здравето на нервите.

Билковите тоници в Аюрведа могат да действат на тъканни нива, като помагат да се гарантира здравето на нервната система.

Аюрведа предлага няколко естествени средства за лечение на нервни болки . Има няколко билки за нервни болки, които могат да ви помогнат да намерите облекчение. Други аюрведични лекарства за увреждане на нервите също могат да помогнат.

Махамаша Тайлам

Mahamasha Thailam е аюрведично лекарство, което може да помогне за облекчаване при изтръпване. Комбинацията от невропротективни билки прониква дълбоко и може да помогне за намаляване на изтръпването и подобряване на усещането.

Освен това Mahamasha Thailam е обогатен с успокояващи, оптимизиращи Вата билки като Dasamoola и Atmagupta.

Баларищам

Balarishtam е аюрведично масло, известно с това, че подобрява усещането чрез балансиране на Вата. 

Състои се от следните съставки:

 • Бала;
 • Ашваганда;
 • Гуда;
 • Дхатаки;
 • Ксира Видари;
 • Еранда;
 • Расна;
 • Ела Прасарана;
 • Лаванга;
 • Usira;
 • Свадамстра.

Тези аюрведични съставки придават на Balarishta неговите сетивни и укрепващи костите свойства.

Що се отнася до дозировката, възрастните трябва да приемат 15-25 ml, а децата трябва да приемат 5-15 ml дневно.

Изтръпване на ръцете - как да се справим?

Йога

Ежедневната йога практика също може да ви помогне да поддържане на нервите здрави. Йога ни насърчава да разтегнем телата си и да увеличим гъвкавостта си. В резултат на това кръвта може да тече равномерно през всички части на тялото ни.

Ето списък с йога асани, които са най-полезни за подобряване на здравето на нервите:

 • Випарита Карани;
 • Пащимоттанасана;
 • Сету Бандха Сарвангасана;
 • Баддха Конасана;
 • Баласана.

Заключение

Изтръпването на ръцете е неприятно усещане, което може да бъде симптом на много други заболявания. Най-важните симптоми са мравучкане, усещане за слабост в крайниците и невъзможност да се контролира движението им

Може да се стигне и до по-сериозни усложнения като парализа, силни болки и др., които могат да станат сериозно изпитание за бъдещия ви живот. 

Консултацията със специалист не бива да се отлага още при първите неприятни усещания. Лечението е консервативно – с физиотерапия и лекарства, но може да се стигне и до оперативна намеса.

Древната индийска медицина Аюрведа също може да помогне, използвайки холистичен подход за справяне с изтръпването на ръцете и други нервните проблеми.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *