Домашни рецепти против кашлица

09.05.2023

Вярвате или не, кашлицата всъщност е нещо добро. Това е начинът на тялото ви да изчисти дихателните пътища в отговор на някакъв дразнител. 

Но кашлицата може също така да ви държи будни цяла нощ и като цяло да вгорчи живота ви толкова, че да ви се струва, че никога няма да изчезне.

Домашни рецепти против кашлица

Какво представлява кашлицата?

Кашлицата е важен начин да поддържате гърлото и дихателните си пътища чисти. Тя представлява внезапно изтласкване на въздух от белите дробове през епиглотиса с невероятно висока скорост (около 170 км в час). С такава силна струя на въздуха кашлицата е механизмът на тялото за прочистване на дихателните пътища от нежелани дразнители. 

За да се изкашляте, трябва да се случат последователно няколко събития. Първо, гласните струни се отварят широко, позволявайки на допълнително количество въздух да премине в белите дробове. Тогава епиглотисът се затваря от трахеята (ларинкса) и едновременно с това коремните и ребрените мускули се свиват, увеличавайки налягането зад епиглотиса. 

С повишеното налягане въздухът се изтласква със сила и издава кратък звук, докато се движи много бързо покрай гласните струни. Стремящият се да излезе навън въздух отстранява дразнителя, което нормализира дишането отново.

Има различни видове кашляне. Някои кашлици са сухи. Други са продуктивни. Продуктивната кашлица е тази, при която се отделя слуз – тъй наречената храчка. К

ашлицата може да бъде остра или хронична. Остра е, когато сте настинали, имате грип  или хрема. Обикновено изчезва след 3 седмици. По-малко острата или лека  кашлица продължава от 3 до 8 седмици. Хроничната кашлица продължава повече от 8 седмици. 

Домашни рецепти против кашлица

Причини за кашлица

Най-честите причини за появата на кашлица са:

 • Алергии, които включват носа или синусите;
 • Астма и ХОББ (емфизем или хроничен бронхит);
 • Обикновена настинка и грип;
 • Белодробни инфекции като пневмония или остър бронхит;
 • Синузит с постназална хрема;
 • Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ);
 • Някои видове лекарства – за сърце, бъбреци и за контролиране на кръвното налягане;
 • Пушене на цигари или излагане на пасивно пушене;
 • Рак на белия дроб;
 • Белодробно заболяване като бронхиектазия или интерстициално белодробно заболяване.

Понякога не се открива конкретна причина.

7 домашни рецепти против кашлица

Добрата новина е, че повечето кашлици преминават сами без лечение. 

Междувременно има няколко естествени лекарства за кашлица, които можете да приготвите в домашни условия и без много усилия и  които  доказано помагат. Още повече, че повечето от тези лекарства обикновено са на една ръка разстояние от вас – в кухнята или в домашната ви аптечка.

Домашни рецепти против кашлица

Хапнете малко мед 

Ако по принцип медът ви е любимо лакомство, това е голям плюс на вас, защото ще се лекувате с удоволствие. Установено е, че горещи течности с мед могат да успокоят и лекуват кашлица за краткосрочни периоди. Затова при кашлица можете да добавите супена лъжица мед и лимон към чаша гореща вода или към любимия си чай. В случая лимонът е само за вкус. 

Хапването на мед направо от лъжицата е друго евтино домашно лекарство за кашлица с доказани ползи. В проучване, публикувано в списанието Pediatric Clinics of North America, деца на възраст 2 и повече години с инфекции на горните дихателни пътища и кашлица получавали по 2 чаени лъжички мед и после си лягали да спят. 

Медът не само намалил нощната им кашлица, но и подобрил  съня им. Никога обаче не давайте мед на деца под 1-годишна възраст, защото, макар и в редки случаи, може да причини детски ботулизъм.

Домашни рецепти против кашлица

Вземете таблетки за смучене или твърди бонбони

Пастилите и твърдите бонбони помагат за увеличаване на секрецията в устата, което може да намали всяка кашлица. Това работи особено добре при суха кашлица

Няма много научни доказателства в подкрепа на билковите таблетки за смучене, съдържащи цинк, витамин С или ехинацея, но те в никакъв случай не са вредни. Освен това могат да имат плацебо ефект, който понякога също помага. 

Пийте много течности

Те помагат за разреждането на слузта в гърлото ви, което улеснява изкашлянето й. Приемането на  топли течности като гореща вода, пилешки бульон или чай също е добро домашно лекарство за кашлица

Освен за хидратация, те  помагат на имунната система да се пребори с източника на инфекцията и успокояват болното гърло, което често съпътства кашлицата. 

Правете си гаргара на гърлото по няколко пъти на ден

Тя ще накара кашлицата ви да изчезне по-бързо. Сигурно имате готварска сол у дома. Добавете една чаена лъжичка към голяма чаша топла вода и си правете гаргара. 

Проучване, публикувано в American Journal of Preventive Medicine показва, че обикновената гаргара с вода намалява симптомите на инфекции на горните дихателни пътища (известни още като обикновена настинка) и дори може да предотврати възникването им. 

Също така е доказано е, че гаргарата с топла солена вода (придружена с назална иригация) може да облекчи симптомите на настинка и кашлица.

Използвайте овлажнител или вземете парен душ

Ако сте забелязали, че, когато сте с настинка, ви олеква под душа или в горещата вана, това е доказателство как влажността действа на болестта. Можете да използвате това просто лекарство за кашлица у дома, като вземете парен душ или като използвате овлажнител с хладна мъгла. 

Овлажнителите добавят влага към въздуха, която действа облекчаващо на кашлицата и хремата, предизвикани от настинка. Не забравяйте да следвате указанията на производителя, за да поддържате овлажнителя си чист и да избягвате появата на бактерии и мухъл.

Домашни рецепти против кашлица

Нарежете лук, за да облекчите кашлицата си

На много хора им потичат сълзи в момента, в който започнат да режат лук. Въпреки че по този въпрос науката не се е произнесла, някои хора се кълнат, че силната и остра миризма, която нарязаният лукът отделя, помага за облекчаване на кашлицата

Преди да си легнете, нарежете глава лук на четвъртинки и я оставете в чиния на нощното шкафче или до леглото. Помага или не, но използването на лук за лечение на настинки е доста популярно в Испания и Франция.

Домашни рецепти против кашлица

Използвайте лекарства за кашлица без рецепта

Ако сте опитали изброеното до тук, но без резултат, можете да прегледате и наличните лекарства, останали ви в домашната аптечка от предишни боледувания. Първо, разбира се, вижте срока им на годност, а след това прочетете какво съдържат. 

Проучванията показват, че препарати, съдържащи декстрометорфан или псевдоефедрин помогат за спиране на хрема, предизвикана от вирус или алергии, могат също така да намалят кашлицата. Но трябва да се има предвид, че декстрометорфанът не е безопасен за деца под 5-годишна възраст, а псевдоефедринът повишава кръвното налягане и сърдечната честота. 

Лекарствата против нощна кашлица като дифенхидрамин обикновено съдържат антихистамин, който помага да спрете да кашляте, но пък ви карат да се чувствате сънливи. 

При хора над 65-годишна възраст някои от тези лекарства може да предизвикат виене на свят, което е опасно, когато ставате да отидете до банята през нощта. Затова лекарите съветват да опитате естествени средства преди да се обърнете към лекарствата за кашлица и след това да продължите да ги пиете с повишено внимание.

Как с Аюрведа можем да подобрим общото ни здраве?

Аюрведа подобрява качеството на ежедневието ни. Най-древната индийска медицина работи в перфектна хармония с алтернативната  и класическата медицина, така че е практична за ежедневно приложение. Тя помага за възстановяване на здравето с балансирани методи, ефективни модели на сън, домашни средства, ежедневни и сезонни процедури, йога и други подходящи упражнения.

Особено ефективни са аюрведа методите за лечение при затруднения в дишането и кашлица. Според Аюрведа тези проблеми са свързани най-вече с отклонения на Кафа енергията. Напълно възможно е обаче да получите подобни симптоми в резултат на дисбаланс  и на дошите Вата и Пита, които ръководят различните процеси в тялото ви.

Ако отделяте гъсти храчки, когато кашляте, това означава, че кашлицата ви е от тип Кафа. Тогава може да нямате много чести пристъпи на кашлица, но това не бива да ви успокоява, защото белият ви дроб със сигурност е пълен със слуз. 

Затова в това състояние неслучайно може да имате общо неразположение – не ви се яде, побиват ви студени тръпки, чувствате тежест и устата ви непрекъснато се пълни със слюнка. 

Домашни рецепти против кашлица

Всичко това е в резултат на ефекта от Кафа дошата. За да го намалите, не пийте мляко и плодови сокове, избягвайте студената вода, препоръчва Аюрведа. Според нея, ще ви помогнат пикантните билки като пипали, трикату или познатият ви джинджифил на прах. Освен че благоприятстват храносмилането и действат добре на метаболизма, тези природни продукти  ще намалят отделянето на слуз при кашляне.

“Огнената” Пита е причина за друг вид неприятна кашлица. При нея се отделят жълти на цвят храчки,  които може да са примесени с кръв.  Непрекъснато ви мъчи жажда, имате сухота и горчивина в устата, тресе ви

За да смажете сухото си гърло, можете да глътнете малко парченце Гхи. Това пречистено масло е полезно при много заболявания и в този случай на вас също може ви помогне. Добре действат и смлени на прах семена от Лотос, смесени с женско биле и мед.

При кашлицата от тип Вата се отделят по-малко храчки, но затова пък кашлянето ви измъчва почти непрекъснато и е много болезнено. Може да чувствате болки в областта на гърдите, придружени с мъчително главоболие и одрезгавяване на гласа. Всичко това ви изнервя, чувствате се неспокойни, не можете да спите добре.

За да намалите влиянието на Вата доша, трябва да ядете по три пъти на ден предимно топла и течна храна. Добре е тя да е по-мазна, като преобладават сладките, киселите и солените ястия. 

Полезни билки за това състояние са женското биле, бялата ружа, черният корен, както и билките ашваганда  и шатавари. Добре е към тях да добавяте и малко кардамон.

Домашни рецепти против кашлица

Специалист по аюрведа медицина най-добре ще ви каже с какво да се лекувате и ще определи дозите на приеманите продукти. Пак той може да препоръча някои специфични аюрведични препарати като ситопалади и талишади, които ще повлияят благотворно на дихателната ви система. 

При заболявания на белите дробове и кашлица особено помага виното дракша, което е изключително лечебно и се приготвя от ядки, стафиди и някои специални подправки. 

Ако страдате от сезонни алергии, като сенна хрема и кашлица можете да направите следното:

 • Останете на закрито през дните или часовете от деня (обикновено сутрин), когато нивата на алергените във въздуха са високи.
 • Дръжте прозорците затворени и използвайте климатик.
 • Не използвайте вентилатори, които всмукват въздух отвън.
 • Вземете душ и сменете дрехите си, след като сте били навън.
 • Ако имате алергии през цялата година, покрийте възглавниците и матрака си с калъфи за акари, използвайте пречиствател на въздуха и избягвайте домашни любимци с козина и други причинители.

Кога да потърсите спешна лекарска помощ?

Обадете се на телефон 112, ако имате:

 • Недостиг на въздух или затруднено дишане;
 • Копривна треска или подуване на лицето или гърлото със затруднено преглъщане;
 • Сърдечно заболяване, подуване на краката или кашлица, която се влошава, когато легнете (може да са признаци на сърдечна недостатъчност);
 • Влезли сте в контакт с някой, който има туберкулоза;
 • Чувствителна загуба на тегло или нощно изпотяване (може да е туберкулоза);
 • Бебе на възраст под 3 месеца, което има кашлица;
 • Кашлица, при която храчите кръв;
 • Треска (може да е признак на бактериална инфекция, която изисква антибиотици);
 • Свиркащи хрипове (стридор) при вдишване;
 • Гъста, миришеща, жълтеникаво-зелена храчка (може да е бактериална инфекция);
 • Силна кашлица, която започва и се развива бързо.

Заключение

Кашлицата е важен начин да поддържате гърлото и дихателните си пътища чисти. Понякога обаче тя може да е доста неприятна и да вгорчи живота ви за дълго. 

Кашлица, която продължи повече от 8 седмици, е станала хронична и трябва да потърсите лекар. За да не се случи това, не губете време, а опитайте бабините илачи против кашлица и хрема. Те могат да ви помогнат, преди проблемът да се задълбочи. 

Аюрведа също може да помогне с изпитаните рецепти и методи на древната индийска медицина.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *