Ароматерапия и Аюрведа – незаменимо съчетание

05.06.2023

Практиката на използване на етерични масла в полза на здравето и баланса в тялото и ума се нарича ароматерапия.

Приложението й е широкоспектърно – тя се използва за лечение на различни състояния, облекчава болката, подобрява настроението и насърчава чувството за релаксация.

Ароматерапия и Аюрведа - незаменимо съчетание

Какво представлява ароматерапията?

Ароматерапията е използването на етерични масла от растения за лечение. Освен да се вдишват, ароматите може да се втриват в кожата и само в краен случай се приемат орално. 

Никога не трябва да приемате етерични масла през устата без специално указание от обучен и квалифициран специалист. 

Независимо дали се вдишват или прилагат на кожата, етеричните масла се използват като алтернативно лечение на инфекции, стрес и други здравословни проблеми. В повечето случаи обаче все още липсват научни доказателства.

Изследователите не са напълно наясно как работи ароматерапията. Някои експерти смятат, че може да играе роля нашето обоняние. В този процес, рецепторите за мирис в носа комуникират с части от мозъка (амигдалата и хипокампуса), които служат като складове за емоции и спомени. 

По този начин, вдишаното етерично масло стимулира мозъка и оказва влияние на емоционалното-психическото и физическо здраве на индивида. Например учените смятат, че лавандулата стимулира активността на мозъчните клетки в амигдалата, подобно на начина, по който действат някои седативни лекарства. Съставките на етеричните масла в кръвта влизат във взаимодействие с някои ензими и хормони.

Професионални ароматерапевти, медицински сестри, физиотерапевти, фармацевти и масажисти могат да предоставят локално или инхалаторно ароматерапевтично лечение. Само специално обучени медицински лица могат да предписват приемане на етерични масла през устата. 

Етеричните масла могат да се вдишват директно от парче плат или индиректно чрез парни инхалации, изпарители или спрейове

Практикуващият може също да нанесе разредени етерични масла върху кожата ви по време на масаж. Той ще ви каже как се използват етеричните масла за ароматерапия у дома –  като ги смесите във ваната си, например.

Ароматерапия и Аюрведа - незаменимо съчетание

Произход и история на ароматерапията

Етеричните масла се използват за терапевтични цели от близо 6000 години. Древните китайци, индийци, египтяни, гърци и римляни са ги използвали в козметиката, както и за производството на парфюми и лекарства. 

Етеричните масла също са често използвани за духовни, терапевтични, хигиенни и ритуални цели.

През 1928 г. Gattefossé основава науката за ароматерапията. През 50-те години на миналия век масажисти, козметици, медицински сестри, физиотерапевти, лекари и други медицински лица започват масово да използват ароматерапия.

Днес много лосиони, свещи и продукти за красота се продават като продукти за ароматерапия. Много от тях обаче съдържат синтетични аромати, които нямат същите свойства като етеричните масла.

Какви ползи има терапията с аромати? 

Ароматерапията се използва за лечение на различни състояния в много болници и медицински центрове. 

Доказано е, че някои от етеричните масла, използвани в ароматерапията, включително маслата на растенията лавандула и роза, на портокала, лимона и сандаловото дърво облекчават тревожност, стрес и депресия.

Някои клинични проучвания показват следното:

 • Етеричните масла от роза, лавандула и тамян намаляват чувството за безпокойство и страх у бременните жени по време на раждане и те имат по-малка ужда от обезболяващи лекарства. 
 • Маслото от мента облекчава гаденето и повръщането по време на бременност. 
 • Ароматерапията може да бъде ефективен подход за преодоляване на следоперативното гадене. 
 • Съчетана с масаж, ароматерапията може да помогне за намаляване на симптомите на колики при кърмачета.
 • Маслото от нероли помага за намаляване на кръвното налягане и тревожността преди процедури като колоноскопия.
 • Резенето, анасонът и градинският чай имат естрогеноподобни съединения, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на предменструален синдром (ПМС) и менопауза. 
 • Цитрусовите масла подсилват имунната система, а ментовото масло подпомага храносмилането. 

Проучванията са установили, че хората с ревматоиден артрит, рак и главоболие се нуждаят от по-малко обезболяващи лекарства, когато използват ароматерапия.

При лабораторни опити някои етерични масла показват отлични антибактериални и противогъбични свойства

Ароматерапия и Аюрведа - незаменимо съчетание

За какво да внимаваме при ароматерапия?

Повечето локални и инхалирани етерични масла обикновено се считат за безопасни. Никога обаче не трябва да приемате етерични масла през устата, освен ако не сте под наблюдението на обучен специалист. Някои масла са токсични и приемането им през устата може да бъде фатално.

Рядко ароматерапията може да предизвика странични ефекти като обрив, астма, главоболие, увреждане на черния дроб и нервите, както и увреждане на плода.

Маслата с високо съдържание на феноли, като канела, могат да раздразнят кожата ви. Добавете вода или базово масажно масло (като бадемово, кокосово или сусамово масло) към етеричното масло, преди да нанесете върху кожата си. Избягвайте да използвате масла близо до очите си.

Етеричните масла са силно летливи и запалими. Така че те никога не трябва да се използват в близост до открит пламък.

Проучванията върху животни показват, че активните съставки в някои етерични масла могат да взаимодействат с някои лекарства. Евкалиптът, например, може да причини някои лекарства да бъдат по-малко ефективни, включително пентобарбитал (използван при гърчове) и амфетамин (използван при нарколепсия и хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието).

Ароматерапия и Аюрведа – какво трябва да знаем?

Според д-р Дийпак Чопра, експерт по древна Аюрведа, причината за дисхармонията и болестта може да бъде разбрана, като се вникне в дълбоката същност на типовете човешки тела. 

Именно там трите основни принципа, наречени доши, влизат в действие.  Тези три доши се наричат ​​Вата, Питта и Кафа.

В Аюрведа трите доши съответстват на три основни човешки типа: тип Вата, тип Пита и тип Кафа, в зависимост от това коя доша доминира. 

По-рядко в тялото доминират едновременно две доши –  например тип Вата-Питта и т.н., а още по-рядко и трите доши – тип Вата-Питта-Кафа.

За балансиране на дошите и премахване на причините за много заболявания, ароматерапията предлага отлично средство – миризмата.

 • Вата доша е суха, подвижна, студена, лека, променлива, тънка и бърза. Тя се балансира със смес от топли, сладки и кисели влажни аромати като портокал, тулси, здравец, лимон, смирна, кокос, кехлибар, бор, кедър и др. 
 • Питта доша е гореща, пикантна, лека, влажна, леко мазна, течна и кисела. Тя се балансира със смес от сладки и хладни аромати като сандалово дърво, мента, жасмин, тамян, лавандула, бергамот, зюмбюл, розмарин и др.
 • Кафа доша е тежка, студена, мазна, сладка, постоянна, бавна, мека и лепкава. Също както Вата доша, тя се балансира с топли аромати, но с по-остри овертони като хвойна, евкалипт, канела, камфор, карамфил, пачули, опиум, мускус и др.

Ароматерапията често е интегрална част от различни аюрведични терапии за подобряване на здравето и баланса на енергиите.

За кого е противопоказна ароматерапията?

Бременни жени, хора с тежка астма и хора с анамнеза за алергии трябва да използват етерични масла за ароматерапия само под ръководството на обучен специалист и с пълното знание на своите лекари.

Някои насоки за противопоказания на конкретни масла са например:

 • Бременните жени и хората с анамнеза за гърчове трябва да избягват маслото от исоп.
 • Хората с високо кръвно налягане трябва да избягват стимулиране на етерични масла, като розмарин и лавандула.
 • Хората с естрогенозависими тумори (като рак на гърдата или рак на яйчниците) не трябва да използват масла с естрогеноподобни съединения като копър, анасон и градински чай.
 • Хората, които са на химиотерапия, трябва да говорят с лекарите си, преди да опитат ароматерапия.

Както при всяка нова терапия, хората с придружаващи заболявания трябва да говорят с лекарите си за всяка ароматерапия, която планират да използват.

Заключение

Ароматерапията използва действието на етеричните масла за подобряване здравето на човека. Проучвания са доказали, че с различните аромати може да се облекчава болка, гадене и повръщане, чувството за безпокойство и др.

Действието на етеричните масла не е изпитвано достатъчно върху хора, затова трябва да се прилага внимателно само от опитни ароматерапевти.

Връзката на ароматерапията и древната медицина Аюрведа е доказано полезна за здравето на човека, особено когато се отчита влиянието на трите доши върху различните типове хора.

Снимка: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *