Най-популярните рецепти в Аюрведа практиката

10.07.2023

Аюрведа е учение, чието начало се свързва с лечителите на Древна Индия, които полагат основите на опознаването на света и човека.

Аюрведа възниква преди повече от пет хилядолетия, но е съхранена и обогатена през годините. 

Днес това е философия за Вселената и хората, която включва практики за природосъобразен начин на живот, които вече са разпространени по цял свят. 

Най-популярните рецепти в Аюрведа практиката

Какво представлява Аюрведата?

В основата на Аюрведа е вярването на индийските лечители, че балансът е начин за самоусъвършенстване, здраве и благодат. 

Векове по-късно, милиони хора следват принципите на древната философия, за да постигнат хармония със себе си и света, който ги заобикаля.

Аюрведа проповядва, че всички ние сме съвкупност от енергии, които са свързани с три основни Доши

Това са Вата, Питта и Кафа и всеки притежава всяка една от тях в различно съотношение. 

Още от своето раждане човек носи определени характеристики, които определят неговата индивидуалност. Те са пряко съотносими към физическото, психическо и емоционално здраве. 

Пет пък са основните елементи, които изграждат заобикалящия ни свят. Според Аюрведа това са водата, огънят, въздухът, земята и етер. 

Най-популярните рецепти в Аюрведа практиката

Какво най-често се използва в аюрведичното лечение?

Индийската медицина е съвкупност от алтернативни методи и терапии, които се прилагат при различни състояния и болести. 

За разлика от традиционната медицина, аюрведичните специалисти винаги търсят първоизточника на заболяването и начини за възстановяване на енергийния баланс у човека.

Всяка от трите Доши се свързва с определена енергия и изграждащите вселената елементи. 

Например, Пита се отнася към водата и огъня, Кафа се свързва със земята и водата, а Вата с въздуха и етер. 

Когато заложеният у нас баланс се наруши, настъпват болестни състояния.

Древните аюрведа мислители са посочили, че съотношението на Дошите вътре в нас е закодирано да го носим до края на своя живот. Ето защо лечителите изпълняват терапии, насочени най-вече към възстановяване на енергийния баланс.

На това са подчинени оздравителните практики, рутините от нашето ежедневие, философия за намиране на хармония със себе си и другите. 

В помощ са не само медикаментите на билкова основа, но и практиките като йога и медитация.

Не на последно място индийската кухня също е подчинена на принципите за здравословно хранене, съобразено с индивидуалните характеристики и състояние на всеки един от нас. 

Не е случайно, че източната кухня е богата на аромати, вкусове и подправки. Всяка съставка има своето обяснение и ползи за организма. 

Целта е да се съхрани доброто здраве на човек и правилното функциониране на организма.   

Най-популярните рецепти в Аюрведа практиката

Кои са най-популярните рецепти?

Редица от индийските Аюрведа рецепти вече са добили световна популярност, поради доказаните си полезни качества за човешкото здраве.

Индийската медицина залага много на полезни практики, в които са включени изцяло биопродукти като билки, храни и течности. 

Според Аюрведа съществуват шест основни вкуса, които са сладко и солено, горчиво и люто, кисело и стипчиво. 

Освен основния вкусов ефект храните имат послевкус, който може да е сладък, кисел и лют. 

В Индия казват, че всяка храна сгрява или охлажда човешкия организъм. Но, за да е полезна и да носи необходимата енергия една рецепта, тя задължително трябва да бъде изпълнена от качествени, натурални и с ясен произход продукти. 

Значение има също така начинът на приготвяне и периодът, в който се консумира ястието. Някои рецепти не са подходящи за децата в малка възраст, а други – поради индивидуални характеристики на човека, които ги консумира.  

Златно мляко

Една от популярните рецепти за здраве, която се свързва с Аюрведа е т. нар. Златно мляко

Златното мляко (мляко с куркума) е напитка с възстановителни свойства за организма на човек. 

Прилага се при ставни и кожни проблеми, при болести на белите дробове, стомаха, за подобряване на кръвообращението и метаболизма. 

В основата на тази лечебна рецепта е куркумата, която е сред най-често използваните подправки в индийската кухня. Млякото се нарича “златно”, заради специфичния цвят, който му придава добавената куркума.

Освен всичко друго напитката възстановява енергийния баланс в организма и има  имуностимулиращ ефект. 

Златно мляко се препоръчва и за детоксикация, която е изключително важна като процес за изхвърляне на вредните токсини от тялото. Препоръчително е полезната напитка да се пие топла, вечер преди лягане. 

Най-популярните рецепти в Аюрведа практиката

Ето и как да си приготвим Златно мляко вкъщи:

Рецептата е лесна и бърза. За нея са необходими една чаена чаша прясно краве мляко, половин чаена чаша преварена вода и две или три чаени лъжички куркума на прах

По желание може да се прибави малко мед, канела или джинджифил на прах. Куркумата се смесва с вода и се слагат да се сгреят на котлона. 

Вари се около 10 минути или до получаване на гъста смес, подобна на каша. Съхранява се в хладилник, тъй като трайността ѝ е една седмица. 

Когато към чаената чаша с топло прясно мляко се прибави една чаена лъжичка от сместа се получава  Златно мляко. 

Индийска супа Rassam

Сред най-познатите индийски супи в Аюрведа е Rassam. 

Ето как се приготвя  индийската супа:

Аюрведа супата се приготвя от домати, в комбинация с някои специфични подправки. 

Необходими са два – три средно големи домата, които трябва да се белят и режат на ситно. 

В съда, в който ще се прави супата, се прибавят две супени лъжици масло Гхи с чаена лъжичка синапени семена. 

Когато маслото се разтопи се добавят още лъжичка куркума, листенца къри или на прах, както и нарязана на дребно малка люта чушка. 

Съставките се запържват за минута и към тях се изсипват доматите.

За да се получи нужната консистенция за супа, се добавя чаша – две вода. 

След като доматите се сварят напълно Rassam се овкусява със сол и черен пипер, супена лъжица сух кориандър или джоджен. 

Най-популярните рецепти в Аюрведа практиката

Кичари

Последната рецепта, с която ще ви запознаем е Кичари. 

Ястието е сред най-полезните Аюрведа ястия, заради детоксикиращия му ефект върху организма.

Ето как се приготвя:

Основната съставка в него е червената леща, която е изключително вкусна, питателна и полезна. Другият важен елемент на лечебната гозба е оризът басмати, тъй като той е най-лесен за смилане от стомаха. 

За четири порции са необходими:

  • 100 грама червена леща;
  • 50 грама ориз;
  • една чаена лъжичка сол;
  • половин чаена лъжичка семе от синап и от кимион,  куркума;
  • две супени лъжици масло Гхи;
  • литър и половина вода;
  • щипка лют пипер. 

Оризът и лещата се измиват предварително, след което в съд се затопля маслото и към него се правят всички подправки. 

Когато ароматите им се усетят, към тях се изсипват лещата и оризът заедно с водата. Ястието се вари на бавен огън за около половин час. Накрая се прибавя солта и щипката лют пипер.

Когато е готово, трябва да се захлупи с капак и да престои поне десетина минути преди да се консумира.   

Кичари се консумира не само при захранване или преди детоксикация, но и при болести на ставите и стомаха. Това е сгряваща гозба, която е подходяща във всички възрасти и сезони за консумация. 

Най-популярните рецепти в Аюрведа практиката

За какво помагат рецептите в Аюрведа?

Храната също е основно средство за лечение според Аюрведа. Тя има пряко отношение върху нашето физическо здраве, умствено натоварване и емоции. 

Ако менюто ни не е балансирано и достатъчно богато на храни с ценни минерали и витамини за организма, ние ще се чувстваме постоянно уморени, гладни, раздразнени. 

Човешкият организъм се нуждае от полезни съставки, които да му осигуряват нужната енергия. 

Аюрведичните лечители винаги обръщат внимание на качеството на хранителните продукти, за да са гарантирано полезни за правилното функциониране на жизнените ни системи. 

Освен пресните плодове и зеленчуци, които са задължителни в ежедневното ни меню, в него трябва да има също достатъчно подправки и билки. 

Лечебните растения са елемент от повечето здравословни терапии в Аюрведа. 

Билковите отвари също са неизменна част от храната, поради полезното им въздействие при лечението на различни болести и състояния. 

Индийските рецепти са разнообразни и включват всички основни хранителни съставки, за да зареждат с живителна сила човешкия организъм. 

Най-популярните рецепти в Аюрведа практиката

Заключение

 Най-популярните рецепти в Аюрведа са в основата на лечебните и възстановителни практиката и терапии за възстановяване на баланса в организма. 

Приложими ли са обаче от всички? 

Отговорът на този въпрос може да даде само специалист по Аюрведа. 

Затова при прилагане на процедури, медикаменти или определени рецепти с цел преодоляване на болестно състояние, е най-добре да се направи консултация с лекар дали и как могат да се прилагат. 

Често задавани въпроси

Къде можем да получим Аюрведа съвети?

Най-доброто място за това са специализираните клиники по индийска медицина.

В България функционират Аюрведа центрове в Банско и в София. Там работят професионалисти, които са най-добрият източник на информация.

Откъде да си доставим продукти за Аюрведа рецептите?

Специализираните био магазини и клиники по Аюрведа са най-доброто място за закупуване на натурални храни, билки и други продукти. 

Те гарантират за техния произход, така тези продукти да не крият риск за потребителите. 

Снимки: Аюрведа София/Аюрведа Банско

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *