Причини, водещи до появата на жълтеница

17.07.2023

Обикновено, когато човек забележи някакви необичайни промени в тялото си като пожълтяване на кожата и бялото на очите, потъмняване на урината и лесна умора, започва да си мисли, че се е заразил с жълтеница.

Действително, това са първите и най-забележими симптоми на това инфекциозно заболяване, но трябва да се отидете на преглед при лекар, който ще назначи изследване на кръв и урина, за да се произнесе с категоричност имате ли жълтеница или не.

Причини, водещи до появата на жълтеница

Какво представлява жълтеницата ?

Жълтеницата е медицинско състояние, характеризиращо се с жълтеникаво оцветяване на кожата, склерите на очите и други тъкани. Това се дължи на натрупването на жълтеникав пигмент, наречен билирубин, в организма.

Билирубинът е продукт на разграждането на червените кръвни клетки в черния дроб и други органи. 

В нормални условия билирубинът се премахва от организма чрез черния дроб и при издишване на въздуха от белите дробове. 

Но когато процесът на разграждане или елиминиране на билирубин се нарушава, неговото натрупване води до жълтеникавото оцветяване.

Жълтеницата може да бъде причинена от различни фактори, включително проблеми с черния дроб, пречки в жлъчния път или промени в кръвоносната система. 

По-долу описваме някои от най-чести причини за жълтеницата.

Заболяване на черния дроб

Възниква при заболявания на черния дроб като хепатит, цироза или жлъчни камъни. Тези състояния могат да нарушат функцията на черния дроб и изливането на жлъчния пигмент.

Камъни в жлъчката

Появява се като резултат от запушване на  жлъчните пътища, които могат да бъдат предизвикани от камъни в жлъчния мехур, оток  или други нарушения. Тези препятствия пречат на нормалното изливане на жлъчния пигмент.

Наследственост

Възниква при увеличено разграждане на червените кръвни клетки, което причинява повишено образуване на билирубин. Може да бъде резултат от наследствени нарушения, като например фавизъм, или други фактори, като инфекции или автоимунни заболявания.

За да се постави диагноза и да се определи причината за жълтеницата, лекарите използват различни методи като кръвни изследвания, ултразвукови прегледи или други емпирични методи.

Лечението на жълтеницата зависи от основната причина и може да включва терапии и интервенции:

 • медикаментозна терапия;
 • промяна на хранителния режим;
 • хирургически интервенции;
 • други подходи, насочени към решаване на проблема, който предизвиква жълтеницата.

Причини, водещи до появата на жълтеница

Видове жълтеница 

Жълтеницата може да бъде класифицирана в няколко различни видове в зависимост от причината и механизма, предизвикващи натрупването на билирубин. 

По-долу ще разберете и кои са основните видове жълтеница.

Хепатална жълтеница

Този вид жълтеница се дължи на нарушения в черния дроб. Може да бъде причинена от различни заболявания на черния дроб, като вирусен или алкохолен хепатит, цироза или други възпалителни процеси в органа.

Обструктивна жълтеница

Това е вид жълтеница, който възниква при препятствия в жлъчния път, които пречат на нормалното изливане на жлъчния пигмент. Такива пречки могат да бъдат предизвикани от жлъчни камъни, тумори в жлъчния път или други фактори.

Хемолитична жълтеница

Появата на тази жълтеница е в резултат на повишено разграждане на червените кръвни клетки, което причинява увеличено образуване на билирубин. 

Хемолитичната жълтеница може да бъде причинена от различни фактори, като наследствени болести, инфекции или автоимунни заболявания.

Причини, водещи до появата на жълтеница

Физиологична жълтеница при новородените

Това е често срещано състояние на бебето, появяващото се в първите дни след раждането. 

Тази жълтеницата се появява, защото черният дроб на новороденото все още не функционира напълно за премахване на билирубина от кръвта. Обикновено тя изчезва сама по себе си след няколко седмици.

Това са само някои от видовете жълтеница. Всеки вид може да има различни причини и се нуждае от специфичен подход при диагностика и лечение. 

Винаги е важно да се консултирате с медицински специалист, за да бъде направена точна диагноза и да се предложи подходящо лечение.

Причини, водещи до появата на жълтеница

Симптоми на жълтеница

Симптомите на жълтеница могат да варират в зависимост от основната причина и степента на натрупване на билирубин в организма.

Ето някои от общите симптоми, които често се свързват с жълтеницата:

 • Жълтеникаво оцветяване на кожата и склерите на очите: Това е най-очевидният симптом на жълтеницата. Кожата и бялото на очите придобиват жълтеникав оттенък.
 • Избледняване на изпражненията: Жълтеницата може да промени цвета на изпражненията, като ги направи светли или безцветни.
 • Тъмна урина: Урината може да стане тъмна или кафява поради наличието на повишено количество билирубин.
 • Умора и слабост: Жълтеницата може да бъде съпроводена от умора, слабост и общо намалена енергия.
 • Липса на апетит и загуба на тегло: Хората с жълтеница понякога изпитват намален апетит и загуба на тегло.
 • Болки в черния дроб или жлъчния мехур: В някои случаи, особено при обструктивна жълтеница, може да се усетят болки или дискомфорт в областта на черния дроб или жлъчния мехур.

Въпреки, че тези симптоми са често срещани при жълтеницата е важно да отбележим, че те могат да бъдат свързани и с други заболявания. 

Затова е важно да се консултирате с медицински специалист за правилна диагноза и лечение, ако изпитвате подобни симптоми.

Причини, водещи до появата на жълтеница

Как се лекува жълтеница?

Лечението на това заболяване зависи от основната причина и това как се проявява заболяването. Тъй като появата му може да бъде предизвикана от различни фактори, включително проблеми с черния дроб, жлъчния път или в кръвта, подходът към лечението е индивидуален.

Нека разгледаме методите и подходите, които могат да бъдат използвани при лечението на жълтеница.

Лечение на основното заболяване

Ако жълтеницата е предизвикана от определено заболяване като хепатит, цироза или жлъчни камъни, лечението ще бъде насочено към преодоляване на тези проблеми. 

Това може да включва медикаментозна терапия, промяна на хранителния режим или дори хирургически интервенции.

Управление на симптомите

Симптомите на жълтеницата като умора, слабост или загуба на апетит, могат да бъдат облекчени с помощта на съответните лекарства или промени в начина на живот.

Избягване на източниците на стрес за черния дроб

При някои видове жълтеница е важно да се избягват източниците на стрес за черния дроб, като  алкохол, определени лекарства или хранителни добавки.

Допълнителна подкрепа

В някои случаи, като например при физиологична жълтеница на новородените, може да бъде необходимо  светолечение или медицинско наблюдение.

Важно е да се консултирате с медицински специалист, който ще постави точна диагноза и ще предложи подходящо лечение въз основа на вашата специфична ситуация и здравословно състояние.

Причини, водещи до появата на жълтеница

Може ли Аюрведа да помогне при жълтеница?

Аюрведа е древна система за лечение, произлизаща от Индия, която се фокусира върху балансирането на енергиите в тялото. 

Въпреки, че Аюрведа може да бъде полезна при някои здравословни състояния, включително поддържане на общото здраве и благополучие, жълтеницата е медицинско състояние, което често изисква диагноза и лечение от медицински специалист. Това включва оценка на причината и степента на жълтеницата, както и прилагане на подходящи медицински протоколи и терапии. 

Затова, ако страдате от жълтеница, винаги е препоръчително да потърсите професионална консултация и лечение от квалифициран медицински специалист.

Правилното аюрведа лечение може да бъде използвана като допълнителна подкрепа към традиционната медицина. Важно е да имате открита комуникация с вашия лекар и да се съобразявате със съветите и лечебните препоръки, които получавате от него.

При лечението на жълтеница, Аюрведа обикновено се фокусира върху подобряване на функцията на черния дроб и жлъчния път, подпомагане на процеса на детоксикация и балансиране на енергиите в организма. 

Ето някои от билките и методите, които могат да се използват в Аюрведа при лечението на жълтеница:

 • Куркума (Curcuma longa): Куркумата е известна със своите противовъзпалителни свойства и се използва в Аюрведа за подобряване на функцията на черния дроб.
 • Бъз (Berberis vulgaris): Тази билка се използва за подпомагане на жлъчния път и намаляване на възпалителните процеси.
 • Джатаманси (Nardostachys jatamansi): Използва се за укрепване на черния дроб и намаляване на умората и стреса.
 • Амалаки (Emblica officinalis): Известна като индийска киселина, тази билка се използва за стимулиране на функцията на черния дроб и подобряване на имунната система.

В допълнение към билките, Аюрведа може да включва и други методи като йога, медитация, масажи и специфични диети, които могат да помогнат за подобряване на общото здраве и функциониране на организма.

Важно е да отбележим, че е необходимо да се консултирате с опитен Аюрведа практик, който може да постави точна диагноза и да предложи индивидуализиран план за лечение в зависимост от вашето здравословно състояние и специфични нужди.

Заключение

Жълтеницата е медицинско състояние, което се характеризира с жълтеникаво оцветяване на кожата, бялото на очите и други тъкани в организма. 

Това се случва поради прекомерно натрупване на билтъчни пигменти, наречени билтъчини киселини в тъканите.

Появата на заболяването може да се дължи на различни причини, включително проблеми с черния дроб, жлъчния път или разрушаване на червените кръвни клетки. 

Лечението на жълтеницата зависи от основната причина и може да включва различни подходи, като медикаментозна терапия, подходяща хранителна диета, почивка и отстраняване на факторите, които допринасят за заболяването. 

Някой аюрведични билки и методи също могат да помогнат.

Ефективното лечение на заболяването изисква точна диагноза и надлежно наблюдение от медицински специалист. 

Самолечение или използване на неофициални методи може да бъде опасно и неефективно.

Снимки: Pixaby 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *