Всичко за масажните масла: ползи, приложение и произход

24.07.2023

Масажните масла са известни със своите благоприятни ефекти върху тялото и ума. Те се използват в масажната терапия и са неразделна част от релаксиращите и терапевтични процедури.

В следващите параграфи ще разгледаме ползите, приложението и произхода на масажните масла.

Всичко за масажните масла: ползи, приложение и произход

Какво представляват масажните масла?

Масажното масло се приготвя по специална формула и се използва при масажна терапия. То представлява комбинация от базови масла и добавки, които могат да включват етерични масла, билкови екстракти или витамини.

Базовите масла, които обикновено се използват в масажните масла са растителни масла като жожоба, слънчоглед, сусам, гроздови семки, сладък бадем, кокос и други.

Те имат хидратиращи и омекотяващи свойства, които помагат за лесно нанасяне и плъзгане по кожата по време на масажа. Базовите масла също така са добри носители на добавки и етерични масла.

Добавките, които се използват в масажните масла могат да бъдат различни в зависимост от предназначението на маслото.

Например, ако етеричните масла се добавят към масажното масло, те могат да придадат допълнителни ароматерапевтични свойства и да се отразят благотворно на здравето.

Други добавки могат да включват билкови екстракти като лайка, лавандула или алое вера, витамин Е и други витамини, които са полезни за кожата.

Всичко за масажните масла: ползи, приложение и произход

Масажното има допълнително хидратира и подхранва кожата. С гладки и плавни движения опитният масажист го втрива в кожата, с което допринася за  релаксация на мускулите и подобряване на циркулацията на лимфата в организма.

Важно е да отбележим, че масажните масла трябва да бъдат подходящи за употреба върху кожата и да се използват съгласно инструкциите на производителя.

Някои хора могат да имат алергични реакции към някои съставки, затова е важно да се избере масло, което отговаря на индивидуалните нужди и предпочитания.

Произход на масажните масла

Масажните масла могат да бъдат произведени от различни източници, включително растения, плодове и семена.

Някои от най-популярните масажни масла включват:

 • Жожоба: Получава се от семената на растението жожоба и е известно със своите хидратиращи и балансиращи свойства за кожата.
 • Мингушка: Произхожда от плодовете на растението мингушка и се характеризира с високо съдържание на антиоксиданти и витамини.
 • Лавандула: Извлечена от цветовете на лавандулата, масажното масло от лавандула е известно със своите успокояващи и релаксиращи свойства.
 • Амазонска акаи: Получава се от плодовете на амазонската акаи палма и е богато на антиоксиданти, витамини и мастни киселини.

Важно е да се отбележи, че качеството на масажните масла е от съществено значение.

За най-добри резултати и безопасна употреба е препоръчително да изберете масла от надеждни производители и да се консултирате с професионален масажист или ароматерапевт.

Всичко за масажните масла: ползи, приложение и произход

Приложение на масажните масла

Масажните масла имат разнообразни приложения и могат да бъдат използвани в различни ситуации, включително за отпускащ аюрведичен масаж.

Нека разгледаме някои от основните начини на приложение на масажните масла.

Масажна терапия

Тези масла се използват широко в масажната терапия за подобряване на физическото и емоционалното състояние на човека. 

Професионални масажисти използват маслата, за да направят по леки масажните движения и втривания в тялото, което помага за релаксация, облекчаване на напрежението, подобряване на циркулацията и облекчаване на болката от схващанията в мускулите.

Всичко за масажните масла: ползи, приложение и произход

Ароматерапия

Маслата, които съдържат етерични масла могат да се използват в ароматерапията

При нея маслата се нанасят върху кожата или се инхалират, за да се постигне желаният ароматерапевтичен ефект, като повишаване на настроението, успокояване или стимулиране на енергията.

Самомасаж

Масажните масла могат да бъдат използвани и при самомасаж. Прилагането на маслото върху кожата и масажирането на определени области от тялото може да помогне за релаксация, освобождаване от напрежение и облекчаване на напрежението в мускулите.

Грижа за кожата

Този вид природни продукти са известни със своите хидратиращи и подхранващи свойства за кожата. Те могат да се използват като ежедневен продукт за грижа за кожата, за хидратация, омекотяване и поддържане на здрава кожа.

Спа процедури

Маслата за масаж са неотменна част от различните спа процедури и терапии за релаксация и подмладяване.

Те често се използват като съставки на козметиката за баня и разкрасяване, както и при  и други терапевтични процедури, които имат положителен ефект върху кожата и цялостното благополучие.

Още как може да се използва масажното масло обобщаваме сега: 

 • Релаксиращ масаж: Използвайте масажно масло с успокояващ аромат като лавандула или розово дърво, за да се насладите на релаксиращ масаж и да се освободите от стреса.
 • Възстановителен масаж: За облекчаване на болки и напрежение в мускулите използвайте масажно масло с антиинфламаторни свойства, като евкалипт или розмарин.
 • Терапевтичен масаж: При определени здравословни проблеми, като артрит, мигрена или дихателни затруднения, може да се използва специфично масажно масло, което съдържа съставки, подпомагащи лечението на съответното състояние.

Все пак, преди да използвате масажно масло, е важно да проверите инструкциите на производителя и да се консултирате с професионален масажист или ароматерапевт, за да получите най-добрите резултати и да осигурите безопасността на употребата.

Всичко за масажните масла: ползи, приложение и произход

Какви ползи имат за организма?

Масажните масла предлагат множество ползи за физическото и емоционалното състояние на човека.

Релаксация и намаляване на стреса

Масажните масла се използват широко за релаксация и намаляване на стреса.

Масажът помага да се намали нивото на стресови хормони като кортизол и да се подобри настроението, като се стимулира отделянето на ендорфини, наречени “хормони на щастието“.

Това може да доведе до по-добро психическо и физическо благополучие.

Подобряване на циркулацията

Масажът с масажно масло стимулира кръвообращението в тялото.

Това помага на кислорода и хранителните вещества да достигнат до тъканите по-ефективно, подпомагащи процесите на възстановяване и регенерация на клетките.

Хидратация и подхранване на кожата

Масажните масла имат хидратиращи и подхранващи свойства за кожата.

Те могат да помогнат за запазване на влагата в кожата, омекотяване на суха и груба кожа, както и предпазване от изсушаване и борба с дефектите по кожата.

Действат разхлабващо и отпускащо на мускулите

Масажните масла се използват често за облекчаване на напрежението в мускулите и намаляване на болката.

Масажът може да помогне да се релаксират и разтегнат мускулите, което подобрява гъвкавостта, подобрява подвижността и намалява мускулните спазми.

Подобряване на имунната система

Редовният масаж с масажно масло може да подобри функцията на имунната система.

Той стимулира лимфната система, която е отговорна за премахването на токсините и излишната течност от организма, и така подпомага имунната система да работи по-ефективно.

Все пак, важно е да отбележим, че ползите на масажните масла могат да варират в зависимост от типа на маслото и индивидуалните нужди на човека.

Преди да използвате масажно масло, е препоръчително да се консултирате с масажист или здравен специалист, за да получите най-добрите резултати и да уверите се в безопасността на употребата.

Всичко за масажните масла: ползи, приложение и произход

Кои са най-често използваните масажни масла в Аюрведа?

В Аюрведа, древната индийска система за здраве и благополучие, се използват различни масла за различни цели.

Ето някои от най-често използваните масла в Аюрведа:

 • Сусамово масло (Til Taila): Това е едно от най-използваните масла в Аюрведа. Сусамовото масло е познато със своите топлинни и омекотяващи свойства. То може да се използва както външно (за  масаж), така и за вътрешна употреба. Сусамовото масло се смята за подхранващо за кожата и мускулите, както и за укрепване на костите и сухите стави.
 • Кокосово масло (Nariyal Taila): Кокосовото масло е известно с хидратиращите си свойства и се използва широко в Аюрведа за подхранване на кожата и косата. Това масло е много леко и се абсорбира добре от кожата.
 • Жожоба масло (Simmondsia chinensis): Маслото е извлечено от семената на растението жожоба и е известно със своите подхранващи и омекотяващи свойства. То се използва в Аюрведа за хидратация на кожата, регулиране на олиото и стимулиране на растежа на косата.
 • Бадемово масло (Badam Taila): Бадемовото масло е популярно в Аюрведа за своите омекотяващи, подхранващи и освежаващи свойства. То се използва за масаж на кожата, както и за укрепване на косата.
 • Ним масло (Neem Taila): То се извлича от плодовете и семената на растението ним и е известно със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Използва се в Аюрведа за лечение на различни кожни проблеми като акне, екзема и псориазис.

Това са само някои от маслата, които се използват в Аюрведа. В зависимост от конкретните нужди и проблеми, в Аюрведа могат да се използват и други масла с различни свойства и ползи.

Заключение

Масажните масла представляват специално формулирани смеси от растителни масла и етерични масла, които се използват за масаж и ароматерапия.

Те имат широк спектър от ползи за организма, включително релаксация и намаляване на стреса, подобряване на циркулацията, освобождаване на напрежението в мускулите, хидратация и подхранване на кожата, както и подобряване на имунната система.

Аюрведа също използва  разнообразни масла за подпомагане на здравето и благополучието. Според нея всяко масло има свои специфични свойства и ползи за кожата, мускулите и други аспекти на здравето.

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *