Какво е Кама в Аюрведа?

12.11.2017

Четири са основните житейски цели (стремежи на душата), които според Аюрведа човек трябва да следва, ако иска да изживее един наистина пълноценен живот.

Дарма (първата цел), подкрепя нашето съществуване. Дарма е морал, благочестие, отговорност, изпълнение на дълга. Тя е естествен закон за това как да се отнасяме към всички останали живи същества.

Арта не е нищо друго, освен осигуряване на ресурси за икономическото развитие на човек. Тя е постигане на успех в нашия материален свят.

Мокша е освобождение. До Мокша се достига трудно и не са много хората, които успяват да се освободят напълно от всичко материално и доставящо удоволствие и да тръгнат по пътя на духовното извисяване.

Всички обаче можем да достигнем до Кама (третата цел), всички я търсим и се нуждаем от нея.

Защото Кама е връзката ни с другите живи същества. Кама е нашето желание, удовлетворението на чувствата ни на различни нива – доставяне на физическо, душевно удоволствие, достигане до онези върхове на наслада, които ни карат да се усмихваме на непознати по улиците.

За да бъде животът пълен, той трябва да ни носи и удоволствия, а единствено с постигането на Кама той може да бъде наистина пълен.

Аюрведическите масажи са не само едни от най-приятните и ефективни начини за запазване на здравето и възстановяване на тялото, но и най-добрият начин да достигнем до Кама.

Същност на Аюрведа масажите

Основната характеристика на Аюрведа е разбирането за човека като едно цяло: единството на ума, тялото и духа. Здравето е възможно само с хармонични отношения между компонентите на личността. Дисбалансът между тях води до появата на болести. Аюрведа терапията цели да се възстанови загубеното равновесие. Казано с други думи, терапията е насочена към самата причина за болестта, а не към нейните последици.

Според Аюрведа човешкото тяло е свещен храм, чрез който се проявява божественият дух. Отделянето от енергийния източник затруднява духа да преминава през тялото, което води до дисхармония и развитие на различни заболявания. Целта на индийската медицина и нейния компонент – аюрведа масажите са да се възстанови комуникацията с този източник и свободното преминаване на духовния поток през тялото и ума. Ефектът на масажа се проявява както на физическо, така и на духовно ниво, допринасяйки за възстановяването на всички системи на човешкото тяло.

По време на масажа се използват специални аюрведични масла, чийто аромат балансира емоционалния фон, успокоява психиката, като по този начин допринася за подобряване на физическото състояние.

Аюрведа масажите са доказано полезни, релаксиращи и укрепващи здравето, но е добре преди да се насочим към определен масаж да преминем през предварителен аюрведически преглед.

Същност на Аюрведа масажите | Ayurveda Clinic SofiaА един аюрведически преглед протича по следния начин…

Според Аюрведа, ако страдаме от заболяване или не се чувстваме комфортно във физическо и психическо отношение, това означава, че има дисбаланс в конституциите на дошите ни – вата, пита и кафа.

Пулсовата диагностика (нади парикша) е най-ефективният инструмент в Аюрведа, чрез който могат да се диагностицират заболяванията и да се определи къде е дисбалансът.

Аюрведическият преглед с пулсова диагностика се провежда, като специалистът постави пръсти на пулса на ръката на пациента и се „вслуша” в тялото му.

Консултацията протича на две части (етапи):

В първата, (диагностична част) ведическия лекар определя нашата конституция, определя дисбаланса (викрути).

Втората част на консултацията включва изготвяне на програма за връщане на баланса.

Аюрведа масажи, които носят не само удоволствие (Кама), но и укрепват здравето

Масаж за лице и крака

Процедурата съчетава две техники за масаж: Mukha Abhyanga и рефлексно действие върху краката. Масажът се извършва от двама масажисти, които масажират едновременно различни части на тялото (зоните на лицето и краката). В резултат на това клиентът престава да следва ръцете на масажистите и напълно се отпуска. Тази аюрведична техника има многофункционален лечебен ефект, тъй като увеличава тонуса на организма, премахва напрежението, облекчава безсънието и хроничните главоболия, подобрява състоянието на кожата на лицето, увеличава неговата еластичност, премахва подпухналостта и умората на краката.

Ratnaabhyanga

Това е релаксиращ аюрведически масаж, използващ топли и студени камъни.

Топлите камъни са от вулканичен произход, чиято топлина прониква до дълбочина четири или повече сантиметра. Те разширяват кръвоносните съдове, укрепват кръвообращението, премахват напрежението и болката в мускулите, стимулират метаболитните процеси, обновяват цялото тяло, носят усещане за мир.

Студените камъни най-често са мраморни късове. Контрастният ефект на студа след горещ каменен масаж облекчава венозния стазис, увеличава мускулния тонус и има добър ефект върху кожата.

Кижи

Този тип масаж се извършва с помощта на горещи билкови торбички. Целта е да се премахне болката в гърба, ставите, подмладяване на кожата, цялостно възстановяване на тялото, отстраняване на стреса.

Кижи съчетава положителните ефекти от масления масаж и билковото лечение. За процедурата се използват торбички пълни с подправки и лечебни билки. Най-често това са куркума, градински чай, джинджифил, сусам, лавандула. За подобряване на лечебния ефект се добавят етерични масла от грейпфрут, лимон, розмарин, ванилия и др.

Аюрведичният масаж на тялото с билкови торбички има подчертан антистресов ефект, стимулира лимфния дренаж, кръвообращението, метаболитните процеси, укрепва имунната система, тонизира мускулите, овлажнява кожата и увеличава еластичността си.

Същност на Мукха Абянга терапия | Ayurveda Clinic SofiaМукха Абянга

Това е специална аюрведа техника за масаж на зоната на главата, лицето, шията и деколтето с използването на терапевтични масла, които имат локално и рефлексно действие. Локалният ефект е подмладяване и повдигане на кожата на лицето и рефлексът на цялото тяло. Мукха Абянга се използва за премахване на стреса, подобряване на храненето и подмладяване на кожата, облекчаване на подувания, нормализиране на съня и емоционален фон.

Резултатите, които се постигат с Мукха Абянга са:

• пречистване и подхранване на лицевите тъкани;

• поддържане на тонуса и еластичността на всички слоеве на кожата;

• възстановяване на овала на лицето;

• облекчаване на мускулното напрежение;

• изглаждане на бръчките;

• корекция на посоката на фините бръчки;

• елиминиране на напрежението в тялото;

• изпълване на тялото с енергия;

• обогатяване на вътрешния свят;

• пробуждане на желанието да се грижи за другите.

Добър Аюрведа масаж в София | Ayurveda Clinic SofiaШиродара

Това е уникална аюрведична релаксираща техника на масаж на главата (в превод от санскрит „шир” означава глава, а „дхара” – поток).

По време на сесията върху активните точки на главата на тънка струйка се изсипва топло масло. В комбинация с билки, този ефект има благотворен ефект върху тялото на физическо и енергийно ниво, балансира мислите, успокоява и хармонизира емоциите. Има също така значително подобрение във физическото състояние.

Масаж с мед

Целта на медения масаж е енергийното подхранване на кожата и физическите органи и почистване на енергийните канали. Процедурата подобрява притока на кръв към кожата и мускулите, стимулира лимфния поток, метаболизма, помага да се елиминира подуването, ускорява елиминирането на ненужните отпадъци от организма, предотвратява отлагането на соли и има антицелулитно действие.

Меденият масаж е отлично средство за лечение на редица заболявания и патологични състояния като:

• физическа и психическа умора;

• психосоматични заболявания;

• остеохондроза и други патологии на гръбначния стълб;

• остеоартрит;

• радикулит;

• бронхит;

• пневмония;

• продължителна кашлица.

Освен това масажът премахва целулита и предотвратява появата на „портокалова кожа” и мастни натрупвания.

Интересни масажи в Аюрведа | Ayurveda Clinic SofiaМарма

Това е най-старата известна до момента аюрведа техника, насочена към попълване и възстановяване на жизненоважна енергия. По време на масажа има ефект върху мармата – специални точки на повърхността на тялото, чрез които е възможно да се повлияе на ендокринната система, мускулите, вътрешните органи, тъканите и дори дълбоките структури на мозъка.

Специалната техника на марма масажа хармонизира енергията, възстановява функциите на вътрешните органи, релаксира и тонизира тялото, задейства механизми за самолечение, облекчава безпокойството, успокоява и нормализира съня.

 

 

 

Ayurveda

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *