Какво е меруданда мудра?

07.08.2020

 Мудрите в аюрведа

 Дълбоко заложени в науката аюрведа, мудрите влияят на нашето цялостно същество телесно, но също и духовно.

Това са жестове и движения, които извършваме с определена спиритуална или лечебна цел. Те биват пет вида в зависимост от частта на тялото, с която ги извършвамe:

  • с ръце и пръсти (хаста)
  • със сърцето (банда)
  • с перинеума или дънната чакра (адхара)
  • с главата си (мана)
  •  с цялото тяло (кая)

Какво е меруданда мудра?

Всеки от тези жестове има свое символично, но също така и практическо значение. Всяка мудра ни влияе по характерния за себе си начин и отговаря за хармонизирането на точно определена част, чакра(точка) или канал(нади) от тялото. Поради това науката за тях е незаменима част от лечебната йога, което аюрведа прилага за преодоляването на редица болести.

В аюрведа и йога мудрите се прилагат успоредно с медитацията и физическите асани, които изпълняваме. Така те подсилват терапевтичния ефект върху нас, а в някои случаи са неотменими за постигането на прогрес в практиката.

Какво е меруданда мудра?

Мудрите, които аюрведа прилага, са над 100, а хаста мудрите, които извършваме с ръцете и пръстите си, са около 30 на брой. Една от най-популярните мудри, това е меруданда мудра.

Името й води началото си отсанскритското название на гръбначния стълб, което включва в себе си собственото име “Меру” и думата “данда”. Буквално двете заедно означават “жезълът на свещената планина Меру”, която се намира според много източни школи като центърът на всички вселени. Меруданда мудра е тази, която ни помага да осъзнаем и лекуваме нашия гръбнак, затова и се нарича “гръбначната” мудра.

 

Как действа меруданда мудра?

Какво е меруданда мудра?

Тази мудра спомага за отварянето на всички нади в нас и най-вече на нашите “нади”. Надитова са каналите в нашето енергийно тяло, по които тече жизнената ни енергия.

Сушумна нади, това е така нареченият “свещен канал”. Той протича през центъра на гръбнака ни от дъното на таза и в посока нагоре чак до короната в теменната област. Дишането с меруданда мудра е особено благоприятно за сушумна нади.

Чакрите – това са точките на нашата енергия. Там тя извира и е най-съсредоточена и концентрирана. Меруданда мудра се прилага с цел постигане на баланс в нашата трета чакра, наричана ощеманипура, която се намира в областта на слънчевия ни сплит. Не случайно същият жест с ръка в западния свят е разпространен като знака, че всичко е “окей”, всичко е “супер”. Подсилвайки нашето вътрешно слънце, тази мудра ни дава повече решителност и оптимизъм.

Меруданда мудра действа подсилващо, енергизиращо и освежаващо както за организма, така и за духа. Въпреки, че палецът ни сочи нагоре в нея, тя благоприятства движението надолу в посока към земята. Благодарение на това тя спомага за естествествената регулация на баланса и ни помага да се заземим след дългата зима.

Също така меруданда мудра е начин да хармонизираме и да канализираме дъха си, като по този начин увеличим максимално ползата от хатха йога практиките, или обикновената медитация в поза лотос или седнало положение.

Затова тя се е превърнала в неизменна част от упражненията за дишането (пранаяма). Ако сте правили пранаяма без участието на мудри и конкретно на тази конкретна мудра, със сигурност сте забелязали, че въздействието на упражненията се засилва осезаемо благодарение на тях.

 

За какво можем да използваме тази мудра?

На първо място във физически аспект меруданда мудра може да ни помогне да сепреборим с болките в гръбначния стълб и кръста. За тази цел, в зависимост от състоянието си, можем да използваме разновидностите й адхо меруданда и урдва меруданда мудра. Това са модификации на класическата мудра, при която и двата палеца сочат нагоре.

Приадхо меруданда вариацията ние свиваме четири пръста в юмрук, оставяйки палеца да бъде изпънат нагоре. След това поставяме ръцете си върху средата на бедрата и извъртаме двата палеца един към друг. Използвайки тази мудра, можем да изпробвамебавно ритмично дишане в ритъм, като в продължение на 4 секунди вдишване, последвани от 2 секунди задържане, 5 секунди издишване и още 2 секунди издишване преди следващия дъх.

Упражнението помага за циркулацията на дъха(прана)в ханша и долната част на гръбначния стълб. Със същия ритъм може да опитаме да изпълним урдва меруданда мудра. При нея отново поставяме ръцете върху средната част на съответното бедро и се стараем палците ни да са максимално прави.

Какво е меруданда мудра?

Разликата е, че за разлика от адхо меруданда-, при урдва меруданда мудра палците сочат в двете противоположни посоки, а останалите четири пръста не са плътно свити в юмрук, а по-нежно присвити. Дишайки в тази мудра, ние лекуваме горната част на гърба си, спомагайки на прана да се движи и да преодолее блокировките в него.

Но с това не се изчерпват свойствата на тази мудра. Тядейства пречистващо върху черния дроб и лековито за далака. Поради своите детоксикиращи свойства меруданда мудра присъства много често в аюрведа програмите за отслабване, поради изключително силното си въздействие върху мазнините в областта на ханша, а също и върху синдрома на подутия корем.

В духовен аспект тази мудра и нейните варианти ни помагат да отключим нашия поток на кундалини енергия, а в психологически план могат да ни помогнат да развием своята търпеливост.

Практикувайки ги, нашият дъх става все по-осъзнат, затова и са подходящи за напълно начинаещи. Същевременно, това е една от най-успокояващите мудри. Не случайно можем да забележим, че огромното болшинство от бебетата, които несъзнателно смучат пръстче, го правят именно в меруданда мудра.

 

За колко време можем да очакваме желания ефект?

Както много неща в йога и аюрведа, и мудрите отнемат доста време, опит и практика, за да видим от тях истинското им въздействие върху нас в неговия най-мощен потенциал. Особено когато става въпрос за хронични състояния, типично се препоръчва да правите редовни сеанси в рамките на 28 – 30 дни.

Можете да започнете в новолунието и да продължите така през целия цикъл на Луната. След него, отчетете получените резултати. Ако обаче имаме нужда от техния краткосрочен ефект, за да облекчим, например, болезнена точка в тялото, или да хармонизираме емоционалната и духовната си енергия, една 20 – 30-минутна мудра практика ще ни помогне да облекчим изострените симптоми. Ако мудрите и медитацията като цяло все още са ново занимание, дори и10 – 15 минути могат да бъдат напълно достатъчни.

 

Какво да имаме предвид

За дапрактикуваме пранаяма в комбинация с меруданда мудра, ще трябва да останем седнали за известно време, докато трае нашата практика. Докато ние се отпускаме все повече и повече в медитативното състояние, ще става все по-трудно и по-трудно да поддържаме гръбначния си стълб идеално изправен, както е нужно.

Ако всичко това е твърде ново за нас, можем да си помогнем, като застанем с гръб, плътно облегнат към стената. Уверяваме се, че всеки от прешлените ни е долепен идеално към нейната повърхност. По този начин можем да сме сигурни, че сме изправени точнопо вертикала.

Ако не можете да изпълните медитативната поза лотос, не се притеснявайте – заменете я с лесна поза(сукхасана), или просто кръстосайте краката си. Ако дори това представлява проблем за вашия таз, можете най-спокойно да седнете на удобен стол с твърда облегалка и да опрете всичките си прешлени плътно към нея. Вече сте готови да изпълните своята пранаяма практика с меруданда мудра.

Никакви затруднения не бива да ви тревожат, защото с времето и практиката за вас някои неща ще стават все по-лесни, а благодарение на тази мудра и редовните упражнения дори гръбнакът ви ще бъде по-изправен, а ханшът – по-малко заключен. Може би съвсем не след дълго вече ще сте седнали на пода впадмасана(поза лотос) като истински йога майстор!

Какво е меруданда мудра?

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *