Аюрведа храни – зеленчуци

18.08.2020

Индия е една от страните по света, където има най-много вегетарианци на глава от населението. Донякъде това се е наложило поради топлия климат, но е и дълбоко вкоренено в местната култура.

Прясната растителна хранапозволява да заситим апетита си по целесъобразен и полезен начин, без да претоварваме метаболизма си. Те са богати на витамини, като дори притъпяват нуждата от вредни храни със силни изкуствени аромати. Така се получава, че колкото повече зеленчуци ядем, толкова по-добре.

Но дали всички зеленчуци са еднакво полезни за нас? Повечето от нас са забелязвали, че дори след дълго спазване на системи и методологии за правилно хранене, понякога просто се оказваме заклещени още в начален етап и не постигаме прогрес. Това е така, защото всички зеленчуци са полезни, но ние се нуждаем от точно определен вид енергия и конкретни вещества, за да функционира организмът ни, както трябва.

Едно от нещата, които различават аюрведа от западната наука, е това, че според нейните разбирания има нужда да проявяваме умереност не само по отношение на очевидно вредните продукти.

Знаете ли, например, че яденето на картофи и лук увеличававата доша? Доматите пък провокират повишението на кафа дошата, а зелето повишава както вата, така и кафа енергията у нас. От друга страна, предимно зеленчуковата (вегетарианска) диета е супер подходяща за хора с пита конституция, която има нужда от успокояване.

Различните зеленчуци имат свой характерен профил. В аюрведа качествата им се определят от техния вкус, послевкус, строеж, въздействие. Предварително направете справка за вашата вродена енергийна конституция, за да разберете дали даден зеленчук или растение е целесъобразно за вас.

Има сравнително прости начини да разберем това. Но за да бъде максимално съобразена храната ни с нашата натура, трябва да опознаем не само как сме предразположени, но и настоящия статус на своята конституция.

Тя може да не е в състоянието, което й е присъщо, т.е. да се намира извън баланс. В подобни случаи често е достатъчно само да осъзнаем състоянието си и да променим своя начин на хранене, за да започнем да виждаме веднага резултати.

Прочетете съветите ни и разберете дали правилно интерпретирате своята здравословна зеленчукова диета:

Аюрведа храни – зеленчуци

 • Тиквичкитехният вкус е горчиво-сладък. Идеални са както за сурова консумация в салати, така и за гриловане, варене и т.н. Можете да си приготвите от тях ризото с тиквички и много подправки или супа, подправена с копър и босилек. Все пак за препоръчване при аюрведичното хранене е да консумираме колкото се може повече свежи зеленчуци. Идейно е да ги преминетесурови през машина за паста, като по този начин ще получите веган спагети за вашата салата.
 • Моркови– и западната наука вече отдавна е доказала, че те са несравним източник на витамини А, В и К. Аюрведа съветва да си хапваме сурови моркови винаги, когато имаме нужда от бърза енергия. Освен това те имат чудесното свойство да пречистват кръвта. За съжаление, трябва да го избягват хората с чувствителност към захарите. Морковите не бива да се консумират на обяд.
 • Артишок.Една от храните, които имат чудодейни детоксикиращи свойства, това е артишокът. Той е все още малко познат у нас, но продължава да навлиза и все по-често ще го виждаме на пазарите. Като страничен ефект при някои хора той обаче причинява газове.

Аюрведа храни – зеленчуци

 

 • Спанак.Към салатата си можете да прибавите и малко свеж суров спанак, но само ако сте сигурни, че дошите ви се намират в пълна хармония. Това се налага, тъй като спанакът има свойството да натрупва и трите вида жизнена енергия. Ако имате камъни в бъбреците, препоръчително е да приемате този зеленчук единствено след термична обработка.
 • Коприва– аюрведа не подминава лечебните качества на това жилещо и недружелюбно на вид растение. Макар че усещането от допир с нея е парещо, консумирането на коприва действа охлаждащо върху организма. Копривата стимулира увеличението на вата доша, но действа успокояващо и много благотворно на пита и кафаконституциите, ако те са склонни да се натрупват или излизат извън нормата.
 • Копривата е най-богата, когато е прясна и млада. Ако обичате това растение, но поради дисбаланс на трите доши ви е противопоказно, можете да я хапвате попарена с гореща вода в малки количества.
 • Патладжан– той не бива да се консумира лекомислено от хората, при които е повишена кафа или пита дошата, защото ги стимулира прекомерно, същевременно намалявайки нивото на вата.

Аюрведа храни – зеленчуци

 

 

 • Аспержи.Ако кафа доша при вас е силно изразена, наблягайте на аспержите – зелени, червени (лилави на цвят) или бели. Имайте предвид, че този зеленчук действа диуретично и ни помага да се преборим с отоците и задържането на вода. По тази причина аспержите са чудесна добавка към нашата детокс програма.
 • Имайте предвид, че представителите на бялата им разновидност са именно такива на цвят, защото са израснали скрити от каквато и да било слънчева светлина. Заради липсата на хлорофил в тях те не са чак толкова богати на хранителни вещества. Червените аспержи пък са чудесен избор, ако оригиналният вкус на зелените е твърде стипчив за нас.
 • Карфиол.Лесно храносмилаем, карфиолът е много добър избор за почти всички. Ако при вас вата дошата е по-изявена, консумирайте карфиолът сготвен и още топъл. Можете да приготвите от него нежна крем супа.
 • Ряпа.Яденето на ряпа в аюрведа се препоръчва основно за зимния сезон.
 • Бобови култури– те присъстват навсякъде в аюрведа, дори се срещат и в някои десерти. Боб мунг се препоръчва за хората, за които белият боб е трудно смилаем. В Индия са разпространени няколко вида леща, но най-разпространена е червената.
 • Броколи богат източник на витамини В и желязо. Те са особено полезни за зрението! Ако имате проблеми с него, не се колебайте, а направете броколите редовен гост на своята трапеза. Но ако вашата вата доша е склонна към дисбаланс, внимавайте, защото от броколите може да се получи подут корем.
 • Авокадотосе счита за изключително полезен плод. Ще го причислим към зеленчуците поради простата причина, че е много по-вероятно да го срещнем в салатата, отколкото в десерта си, дори и в аюрведа
  Хапването на авокадо е полезно за вата и пита дошите. Тъй като е доста мазно, по принцип следва да се избягва от хората, при които кафа доша е склонна да излиза извън баланс. Едновременно с това обаче, то може да бъде и перфектен заместител за храните с висока изкуствена масленост, които бихме искали да ограничим. Поради това е то е много любимо и на веганите.
 • Гъби.Още един не-плод, който ще споменем, това са гъбите. Макар да не принадлежат изобщо към семейството на растенията, те също се смятат за вегетарианска храна, която можем да похапваме като съставка от салатата. Природата на гъбите е много подобна на тази натехния естествен хабитат – почвата. Това е идеалната храна за нас, ако имаме нужда да успокоим нервите си.

 

Според аюрведа доматите и картофите е добре да се избягват при вечерното хранене. Същото се отнася и за репичките.

Аюрведа храни – зеленчуци

 

Кухнята на аюрведа предлага много начини да обработим и консумираме нашите зеленчуци. Те могат да се консумират сурови или приготвени с разбиране и любов към храната от специализирани готвачи, които познават нейните закони. С времето можем да се научим дори сами да приготвяме много от салатите и зеленчуковите ястия в аюрведа.

Ако се занимавате редовно със спорт или йога, ще усетите, че скоро ще намалеят повечето странични ефекти от консумацията на храни, неподходящи за дошата ви. Физическата активност и хармоничният начин на живот ни помагат да преодолеем ограниченията пред нашето тяло и дух, затова се движете максимално много и често!

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *