Катуки

24.08.2022

Билките са неизменна част от лечебните и възстановителни практики в Аюрведа. Те помагат да възстановим баланса вътре в нас и да постигнем онази хармония, която е ключът към доброто физическо, психическо и емоционално здраве. Полезните растения се използват за чайове, отвари, масла и подправки, с помощта на които се правят различни по вид процедури за профилактика и лекуване на всякакви здравословни проблеми.

Билките влияят положително върху трите Доши – Питта, Вата и Кафа, които във всеки един човек са в различно съотношение и определят неговите индивидуални характеристики. От билките се приготвят и хранителни добавки, които са основно средство при детоксикация на организма.

Според Аюрведа пречистването е от изключително значение, за да функционират нормално органите в човешкото тяло. Токсините и натрупаните вътре в нас ненужни вещества затормозяват тялото като по този начин се превръщат в основните причини за появата на болестите.

Катуки

Индийската медицина използва широк набор от билки. Условието е те да са екологично чисти, за да може да се прилагат в лечебните терапии и процедури. За да е достатъчно ефективен и да не крие рискове, приемът на дадена билка е препоръчително да бъде консултиран с лекар. Специалистът е в състояние да преценя каква да е дозировката и продължителността на използването й, според съответната профилактика или терапия.

Катуки – характеристика на билката

Катуки е една от най-силните билки за пречистване на черния дроб. Тя е широко застъпена в аюрведа методите за детоксикация на организма. Характерното за тази билка е, че се отличава с изключително горчив вкус.

Установено е също, че катуки притежава мощни антимикробни и противовъзпалителни свойства. С медицинска цел се използва коренът и подземната част от стъблото на растението. Те се отличават с тъмнокафяв цвят и с черна сърцевина. Прието е да се прилагат под формата на прах.

Катуки

Предназначение и ползи

Този индийски корен основно се приема като чернодробен тоник за пречистване на кръвта. Подходящ е при алергични и кожни проблеми, за подобряване функциите на храносмилателната система и на сърдечно-съдовата. Според аюрведа лечителите полезната билка за лечение на жълтеница е катуки, която може да се съчетае и с други растения.

Популярен е приемът и също така при анемия, хрема, хроничен запек, затлъстяване, алкохолизъм, анорексия и още нездравословни състояния. Лекарите предписват екологичният медикамент при патологично натрупване на течност в коремната кухина.

Катуки е познат със своите подмладяващи свойства. В аюрведа практиките се използват малки дози от корена, за да се стимулират тъканите. Когато е в по-минимални количества лечебният прах може да се смеси с мед, за да се приема при гадене, повръщане и продължително хълцане.

Билката може да се използва и от диабетици, но контролирано от техния доктор. Тя е с доказан ефект при нормализиране нивата на кръвната захар. В по-големи дози растението се използва в борбата с наднорменото тегло. Постига се с помощта на ускоряването на метаболизма и стимулирането на процесите на разграждане на подкожните мазнини.

Как се съчетава с други билки

Лечебният индийски корен се отличава със своя лютив и горчив вкус. Има също така осезаем охлаждащ ефект. Аюрведа лечителите казват, че катуки действа благоприятноп върху дошите Кафа и Питта, но не така добре върху Вата.

Билката може да се комбинира и с други полезни растения. Някои от тях дори усилват нейния ефект и действие. Едни от най-разпространените комбинации са със следните билки: алое вера, куркума, кутаджа, виданга, нийм, пипли.

Катуки

Какви са основните ползи от билковите продукти в Аюрведа?

Природосъобразните лечебни средства в индийската медицина са задължителен елемент от треапиите, но условието е да не се самоназначават. Индивидуалният подход е изключително важен, за да се съобразят индивидуалните особености и здравословния статус на конкретния човек.

Затова е добре да се проведе консултация с лекар по аюрведична медицина, каквито има във всеки един специализиран аюрведа център.  Той е този, който компетентно ще прецени кога, как и какво да се използва като средство за възстановяване или профилактика.

Ето и някои от основните ползи от лечебните растения, познати и използвани в индийската лечебна практика:

– Подобряват физиологичните процеси в организма

– Нормализират енергийният дисбаланс на човек

– Укрепват цялостното състояние, в резултат на напрежение, стрес и замърсената околна среда

– Катализатор са на оздравителният процес

– Подсилват клетъчните функции

– Подмладяват тъканите

– Пречистват стомаха и цялостно отделителната система

– Подпомагат функциите на отделни органи в човешкото тяло

– Стимулират разграждането на храната и усвояването на полезните вещества, както и отделянето на ненужните

– Тонизират

– Успокояват

– Подсилват умствените възможности

– Балансират тонуса

– Успокояват съзнанието

– Въздействат положително върху сетивата

– Възстановяват хармонията при дисбаланс на дошите в организма

Катуки

Специфични особености на лечебните растения, които се използват в Аюрведа

– Билките са екологично чисти

– Като растителни продукти те са напълно естествен продукт

– Оказват различно въздействие според индивидуалните особености и проблеми на човек

– Консултират се със специалист преди прием

– Не заменят лекарства, които са предписани от класическата медицина

– Не заменят и действието на фармацевтични продукти

– Не бива да се бъркат билките като заместител на други препарати, независимо дали те са хомеопатични, фармакологични и друг вид.

– Стриктно се спазват препоръките на лекаря и начинът на прием на билките

– За да е положителен ефектът от тях е необходимо да се спазва пълният цикъл на назначената терапия

– Най-добри резултати лечебните продукти дават, когато се промени цялостния начин на живот, ако здравословният проблем изисква нов начин на живот, хранителен режим или допълнителна физическа активност

– Не е желателно да се променя дозата, часа и начина на прием

– Лечебни продукти, които да са с гарантирано качество и произход, могат да се намерят в Аюрведа центровете.

Аюрведа клиник София

Катуки

Това е първата специализирана  клиника, която предоставя лекарски прегледи, медицински консултации и продукти, които са съобразени с принципите на Аюрведа. В клиниката работят професионални индийски терапевти, които практикуват автентично лечение, което се базира на аюрведичните постижения и познания  върху човешкото тяло.

Всички процедури и терапии са базирани изцяло на натурални и чисти продукти. От клиниката могат да се закупят разнообразни оригинални лекарства, билки, масла, хранителни добавки и други подобни стоки. Те се доставят директно от Индия, притежават необходимите сертификати за качество и произход. Аюрведа клиник София е предназначена за лечение и профилактика.

Снимки: Аюрведа клиник София

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *