Амалаки

31.08.2022

Амалаки

Основни характеристики на билката

Амалаки е наименованието на хранителна добавка, която изцяло е направена на растителна основа. Тя съдържа 100 процента сушен плод от Амла или т.нар. индийско цариградско грозде. Растението преди всичко се среща на територията на Югоизточна Азия.

Като растителен вид за него е характерно, че достига до 20-30 метра височина. Самите плодове на Амла са изключително полезни, тъй като е установено, че са едни от най-богатите на витамин С. Те са силен естествен антиоксидант и помагат на организма да неутрализира вредното въздействие на свободните радикали върху здравите клетки.

Ползи

Освен че е богат източник на витамин С, билката Амалаки притежава много други полезни качества. Тя е отличен стимулатор на храносмилателната дейност, тъй като значително подобрява нейната дейност.

С помощта на индийското цариградско грозде киселинността в организма запазва добри нива, което също е от основно значение за цялостното състояние на организма и доброто здраве. Като цяло растението е благоприятно за имунната система и затова се счита, че е добре да се приема за повишаване на защитните сили на човек.
Като мощен антиоксидант Амалаки попада в групата на всички онези лечебни растения, за които се казва, че са подходящ източник на дълголетие.

Основната причина е, че именно те успяват да стимулират тялото да се пречисти от вредните токсини и от ненужните вещества, с което спомагат за цялостното освежаване на отделните органи. Амла има добро въздействие върху здравето на кожата, т.е. използва се и при кожни проблеми.

Самото наименование на растението, издава неговите положителни свойства върху здравето на хората. Алма от хинди се превежда като чист и блестящ.

Амалаки

За кого е предназначен естественият продукт от плода на индийското цариградско грозде?

Амалаки има своето важно място в аюрведическата медицина, което се дължи преди всичко на доказаните профилактични и лечебни ползи от хранителната добавка. Все пак индийското цариградско грозде, както всички останали натурални продукти от този тип, не може да се приема без предварителна консултация със специалист.

За да има ефект неговото приложение, то трябва да е съобразено с индивидуалните особености на приемащия го, с комбинацията с други медикаменти и добавки, с начина на живот, както и възрастта и т.н. Едва когато тези фактори са прецезирани, то тогава може да се премине към следване на предписания курс за използване на Амалаки.

В аюрведа лечебните практики и терапии хранителната добавка е често приложима, тъй като са установени нейните отлични свойства при различни състояния. Те до голяма степен се дължат на споменатите вече мощни антиоксиданти качества на Амалаки. Ето защо към нея най-често се прибягва при регулиране на кръвната захар и справяне с лошия холестерол.

Доказано е, че Алма подпомага растежа на косата и ноктите. Има добър ефект върху стойностите на хемоглобина. Често се предписва при астма, заради положителното и въздействие при преодоляване на астматични пристъпи.

Аюрведа специалистите казват за този продукт, че той може да се причисли към групата на широкоспектърните. Отчитат се значителни ползи и по отношение на невроендокринната система. Тя пък от своя страна регулира редица органи като се започне от панкреаса и се премине през щитовидната и надбъбречни жлези, репродуктивната система и други.

Профилактично Амалаки се приема преди всичко с оглед своя имуностимулиращ ефект. Добавката притежава още свойствата да е противовъзпалителна и противостарееща.

Амалаки

Предимства на Амалаки пред останалите имунни продукти

Плодът Алма съдърва до 6 мг/г витамин С, показват лабораторни проучвания върху свойствата на индийското цариградско грозде. Изследванията сочат, че тези стойности на витамина са поне 2 до 3 пъти по-високи, отколкото в други ядливи растителни видове.

Значим е и фактът, че тези открити полезни качества на плода, са по-издръжливи на топлинна обработка. Това означава, че плодовете могат пълноценно да се усвояват от организма под различни форми. Това превръща екзотичното грозде във вид суперхрана.

Всички изброени характеристики на Амалаки, нареждат хранителната добавка сред най-разпространените индийски продукти с напълно естествен произход в аюрведа практиките и терапиите.

Изсушените плодове на дивото дърво са много с по-високи стойности на своите полезни съставки, отколкото тези на култивираните култури. Над 20 до 25 процента е наличието на витамин С в индийското растение, например.

Още повече, че аюрведа продуктите е задължително да са абсолютно чисти, т.е. те не са отгледани под влиянието на пестициди и други химически препарати, което е от огромно значение за приложението им с лечебна цел.

Амалаки

Хранителната добавка Амалаки – видове продукти

Органичният продукт най-вече се предлага под формата на капсули, в които е налично 100-процентово изсушен плод на индийското грозде. Задължително на опаковката са посочени състав и качества на продукта.

При наличие на желатин, заради самата капсула, то той също е описан и е най-вече е от животински произход. Важно е да се уточни, че в Амалаки не се съдържа глутен, което го прави подходящ за консумация от всички, които са с глутенова непоносимост.

Основните качества, които са изброени върху хранителната добавка от този тип са следните:

  • Изключително добър източник на витамин С, който се отличава с натуралност и топлинна устойчивост;
  • Полезен за функциите на храносмилателната система;
  • Поддържа нивата на киселинност в организма в норма;
  • Детоксикиращ черния дроб;
  • Имуностабилизатор;
  • Мощен антиоксидант;
  • С тонизиращ ефект върху кожата;
  • Полезен за дълголетието на тъканите.

Как се приема добавката?

Хранителната добавка Амалаки се предлага под формата на веган капсули, които могат да бъдат 500 мг/1000 мг. Най-добре е да се съхраняват в оригиналното си стъклено шише, което трябва да не е под пряка слънчева светлина. Препоръчително е капсулите да са на хладно и сухо място.

Препоръчителната дневна доза от добавката е по 1-2 капсули до 2 пъти дневно. Амалаки се приема с достатъчно количество вода. Продължителността и дозата трябва да се обсъдят предварително с медицинско лице. Това е напълно задължително при бременност или наличие на някакво заболяване.

Хранителните добавки, които са от естествен произход, могат да се намерят в специализираните центрове и аюрведа клиники. Техният произход е гарантиран там, както са сигурни начинът на отглеждане и тяхната преработка. На място е възможно да бъде направена консултация със специалист или да бъде комбиниран продуктът със съпътстващи аюрведа процедура.

Специфичните терапии са изцяло базирани на екологично чисти продукти. Билките и лечебните растения като цяло са застъпени не само в лечебните терапии, те са средства за детокс, медитация и релакс, възстановяване и профилактика.

Снимки: Аюрведа София

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *