Женски комфорт от аюрведа

06.10.2022

Женски комфорт с Аюрведа

Липсата на гинекологични проблеми предопределя комфорта на жената. В определени периоди обаче те може да нарушат нормалното й здравословно състояние. Причина може да са вируси, гъбични инфекции, полово предавани болести или наследствена предопределеност.

Независимо от източника и степента на проблема, гинекологичните грижи не бива да се пренебрегват. Необходима е своевременна консултация с лекар-специалист и точна диагностика, за да се предотврати усложняване на ситуацията.

Традиционната медицина разчита на медикаментозното лечение, при необходимост на допълнителни терапии или оперативна намеса. За разлика от класическия подход, аюрведа търси първопричината за проблема и начини за възстановяване на цялостния баланс в организма на жената.

Аюрведични продукти и практики по време на менструален цикъл

Менструалният цикъл на жената е обвързан с 28-дневната продължителност на лунния месец. Обикновено цикълът продължава от няколко дни до седмица, но при всяка дама има индивидуални особености.

Когато периодът между менструациите е над 35 дни и по малко от 25 дни, тогава вече се касае за наличие на проблем. Причините са различни и понякога се дължат на безобидно състояние, а друг път са сигнал за появата на болест.

Тъй като аюрведа обяснява дисбалансите с трите енергийни Доши – Кафа, Пита, Вата, то лечебните терапии са насочени към тяхното връщане в норма. Разбира се, тук също се изисква консултация с аюрведа лекар. В общия случай обаче се препоръчва да се обърне внимание на хранителния режим, за да преобладават на трапезата достатъчно витаминозни продукти.

Важно е да се подобри обмяната на веществата, за което помагат характерни билки и подправки като черен пипер, джинджифил, канела, куркума, мащерка и други. Подходящи в дневното меню са червената леща, рибните продукти, лимон, мед, булгур, киноа и продукти на млечна основа.

Женски комфорт - Аюрведа

Аюрведични продукти и практики по време на менопауза

Менопаузата е състояние, което настъпва в различен период от зрялата възраст на жената, но е свързано с редица промени в нейното общо състояние. Най-типичните симптоми преди същинската менопауза са горещите вълни, нарушенията в месечния цикъл, проблемите със съня и емоциите. Това са сигнали, че организмът преминава към неизбежната промяна, свързана със спиране на месечния цикъл.

Съществуват различни аюрведа практики, които са насочени към функциите на репродуктивните женски органи и влиянието им върху кожата, косата, ноктите и фигурата на дамите.

В този период е необходимо да се приемат хранителни добавки на билкова основа, които помагат да се възстанови нарушения баланс. Маточина, невен, алое вера са сред познатите растения. Добре подхранват кожата кокосовото масло и типичните индийски масажни масла. Жените могат да преминат към меню, което да е съобразено с настъпващия в организма им хормонален дисбаланс и необходимостта от стимулиране на обмяната на веществата.

Аюрведични продукти и практики по време на бременност

Бременността е сред най-важните периоди за жената. Тогава нейното тяло се подготвя тя да стане майка. В рамките на 9-те месеца не всички храни и продукти обаче са подходящи за бъдещата родилка. Затова тя трябва да бъде внимателна какво използва и да се консултира със специалист.

Аюрведа съветва през този етап да се практикуват рутини и практики, които да поддържат жената в добра физическа и емоционална форма. Подходящи са масажи на крайниците, лечебна гимнастика, практикуване на медитация.

Женски комфорт - Аюрведа масаж

Аюрведични продукти и практики след раждане

След раждането жената се нуждае от енергия и възстановяване на организма. Препоръват се практики за детоксикация и укрепване на имунитета. Консумираните продукти в този период трябва да са съобразени с това дали майката продължава да кърми и кои храни са полезни за нея и бебето.

Аюрведа лекарите съветват да се пият билкови отвари, също така масажите, гимнастика за тонизиране на тялото. Важна е добрата хидратация на организма, т.е. приемът на достатъчно вода, за да функционират добре всички органи. Плодовете, които са антиоксиданти, са особено подходящи за младата майка. Червените плодове са мощно средство за пречистване на пикочните пътища, например.

Женски комфорт с Аюрведа

Природни продукти за добро женско здраве

Женски комфорт се нарича хранителната добавка, която е универсален еко продукт, подходящ за дамите. Тя е източник на естроген, за да се възстанови хормоналния баланс. В продукта няма глутен и също така може да се консумира от вегани. Употребява се по лекарска препоръка, тъй като хранителните добавки не са заместител на медикаментите и лечебните терапии.

Снимки: Аюрведа София

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *