Захарен баланс с Аюрведа

09.11.2022

Аюрведа

Аюрведа и храносмилателната система

Доброто функциониране на храносмилателната система е ключът към доброто здраве, според индийската медицина. Аюрведа обръща голямо внимание на храната, която се консумира и нейната преработка, за да може организмът да извлече полезните й съставки и да си набави необходимата му енергия.

Храната може да е лекарство, ако е съобразена с индивидуалните особености на човек и е приготвена от екологично чисти продукти. Качественият метаболизъм и обмяна на веществата гарантират добър имунитет на човека. Така той е устойчив на вируси, респираторни заболявания, инфекции и други болестни състояния.

Аюрведа храносмилане

Аюрведа и панкреаса

Панкреасът е един от важните органи, който определя цялостно състояние на човек. Аюрведа предлага редица методи за неговото профилактиране и лечение. Проблемите при функционирането му възникват при нарушения на енергийния баланс в тялото. Те могат да бъдат възстановени с подходяща диета, лечебни водни процедури, масажи, йога, медитация и постигане на вътрешна хармония със себе си и заобикалящата ни природа.

Аюрведа лечителите казват, че влошеното функциониране на панкреаса е пряко свързано е емоциите. Таенето на вътрешен гняв, агресия и неудовлетвореност могат да доведат до влошаване на състоянието на органа. Затова положителната настройка също е част от възстановителния процес, твърди Аюрведа.

Аюрведа и нивата на инсулина

При проблемни нива на инсулина в нашия организъм може да се появи диабет. Заболяването е едно от коварните съвременни болести, при което се отчитат високи стойности на кръвната захар. В медицината са известни два основни типа диабет, който са познати като тип 1 и тип 2.

При първия организмът не произвежда инсулин, което може да се дължи и на генетична предопределеност. Някои хора наследствено страдат от болестта и живеят с нея през целия си живот. Те се нуждаят от адекватна терапия, за да може да функционира правилно тяхното тяло. Ако лечението не е навременно е възможно увреждане на останалите жизнени системи в организма.

Диабет

Диабетът от тип 2 е състояние, при което на организма му е трудно да произведе достатъчно инсулин. Последица от това е покачването на кръвната захар и ако тя не се овладее до нормални стойности, то следва промяна във функционирането на целия организъм. При диабет, аюрведа предвижда хранителен режим с намалена консумация на захари.

Помагат също редица билкови препарати и хранителни добавки на растителна основа. Аюрведа лекарите препоръчват терапии за детоксикация на организма, за да се изхвърлят регулярно токсините от тялото. Практикуването на йога и медитация също дават доказано добри резултати при диабетиците и коригирането на нивата на кръвната им захар.

Аюрведа и нивата на кръвната захар

Стойностите на кръвната захар имат пряко отношение към храненето и килограмите на човек. Наднорменото тегло при диабетиците трябва да бъде овладяно в нормални стойности, което изисква спазването на подходящ режим. Тайната е в балансираното комбиниране на основните групи храни, които да не затрудняват функциите на панкреаса.

Продукти като бял хляб, ориз, захарни изделия, сладки плодове като банани, фурми и други с високо съдържание на фруктоза са забранени за диабетно болните.  Основно това се отнася за сладките храни, но не са подходящи за консумация също така солените и кисели продукти на трапезата.

Аюрведа хранене

Диетата при диабет трябва да включва достатъчно количество пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, кафяв ориз. Канелата, куркумата и индийския женшен са основните билки, които се препоръчват при подобни здравословни проблеми.

Те помагат за естествената детоксикация и изхвърлянето на вредните вещества от организма. По този начин се подобрява работата на панкреаса, на черния дроб и цялата отделителна система. Целта е да се възстановят нормалните нива на кръвната захар и да се подобри обмяната на веществата.

Захарен баланс с Аюрведа

Понижаването на нивата на кръвната захар е съвкупност от здравословни практики, които аюрведа прилага. Те не се изчерпват само с консумацията на подходящи храни. От огромно значение за постигането на захрания баланс са емоциите и психиката.

При повишен стрес се отключва неконтролируем глад, което е предпоставка за нарушение на нивата на инсулина. Затова лечението е комплексно като паралелно включва качествен сън и почивка, достатъчно физическа активност и балансиране на емоциите.

Снимки: Аюрведа София и Аюрведа Банско

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *