Полова мощ и Аюрведа

16.11.2022

Проблемите на половата мощ и Аюрведа обикновено се свързват с репродуктивните проблеми, които са все по-разпространени в нашето съвремие. Учените смятат, че причините се дължат на нездравословния начин на живот, вредните токсини и прекомерния стрес, на които са подложени хората. Проблемът засяга еднакво и двата пола, поради което все повече двойки търсят начин да се справят с него.

Аюрведа за полова мощ и потенция

Аюрведа предлага лечебни практики и терапии, които стимулират половата мощ и плодовитостта при мъжете и жените. Те са насочени не само към зачеването, но към създаването на здрави деца.

Индийската медицина счита, че за всяко болестно състояния има първопричина, която трябва да бъде открита. За разлика от традиционната медицина, тук не се третират само последващите негативни последици. Аюрведа се фокусира върху възстановяването на енергийния баланс в тялото и постигането на хармония. А това е комбинация от добро физическо, психическо и емоционално здраве.

Билките в Аюрведа за полова мощ

Индийската лечебна терапия включва основно естествени и био продукти. Много лечебни растения е установено, че помагат за половата мощ. Според Аюрведа има два основни типа, които помагат на плодовитостта. Основните са Erandamoola, Brahmi, Mandukaparni, Amalaki, Jatiphala.

Полезни са също така много от храните, които се препоръчват за консумация. Това са пресните плодове и зеленчуци, които съдържат витамини и минерали. В тази група попадат още зърнените и млечни продукти. Полезни са сочните плодове като манго, праскови, круши, както и фурми и смокини.

Аюрведа хранене

От подправките е добре да се използват куркумата, кориандърът, копърът и кимионът.

Практики при преждевременна еякулация

Аюрведа препоръчва лечебната гимнастика йога, която може да подобри преждевременната еякулация при партньора. Доказано е, че някои от асаните подобряват продължителността на сексуалния акт. Най-удачни са позите Кобра, Триъгълна поза и Широка стъпка.

Мъжът трябва да избягва стреса. Препоръчително е да спазва сутрешни и вечерни рутини, за да е спокоен и уверен в своето ежедневие.

Необходимо е внимание към цялостното здраве, придържане към полезен хранителен режим и добра двигателна активност.

Редовната медитацията също е практика, която влияе положително върху мъжката потентност.

Сексуалният капацитет е съвкупност от състоянието на физиката, психиката и емоционалната уравновесеност на индивида.

Аюрведа практика и медитация

Практики при ниско либидо

Масажите на простата е лечебна практика при ниско либидо, която се препоръчва от Аюрведа лекарите. Те се правят с помощта на билкови масла и със затоплено пречистено масло гхи. Движенията трябва да са леки в областта на простатата и пубиса. Целта е да се засили кръвообращението в зоната.

Стимулиращ ефект има също така притискането на енергийната точка, която е разположена на около 2-3 сантиметра от основата на пениса към неговата основа, тя трябва да се притиска съвсем леко.

Аюрведа обяснява различните болестни състояние с нарушение на вътрешния баланс в организма. Той е пряко зависим от енергиите, а те се определят от трите основни Доши. Всеки човек има свои индивидуални черти, които са му предопределени още от неговото зачеване.

Когато балансът на енергиите се наруши, се появяват болестите. Вата и Питта се свързват със състоянието на храносмилателната система, метаболизма и обмяната на веществата. Докато третата Доша – Кафа, се счита за контролираща течностите в организма.

Аюрведа vata, pitta, kapha

Доброто репродуктивно здраве, което означава пълноценна сексуална активност, е пряко зависимо от енергийните нива, според Аюрведа. Проблемите на сексуалността в древната индийска наука имат специално направление в медицината. То се нарича Врушя чикитса. Включва не само описание и диагностика на вида на здравословните проблеми, но също така начините за възстановяване на сексуалността и репродукцията с природосъобразни средства.

Конкретните нарушения могат да се диагностицират от медицинско лице. Лекарите, които практикуват Аюрведа лечение, могат най-добре да преценят вида на терапията и процедурите, които е необходимо да се извършват.

В България съществуват специализирани клиники като Аюрведа Банско и Аюрведа София, където консултират сертифицирани Аюрведа лечители. На място се извършват здравословни курсове и се предлагат продукти с ясен и гарантиран произход.

Снимки: Аюрведа София

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *