Болести, които се повлияват положително с Аюрведа

26.11.2022

Аюрведа - болести и лечение

Аюрведа е съхранено през вековете познание за света и човека. Възникнало преди повече от 5 хиляди години в Древна Индия, то се разпространява по целия свят и днес вече има милиони последователи на всички континенти.

В основата на Аюрведа е идеята за хармонията, която е постижима вътре в нас и със света, който ни заобикаля. Съвкупността от човешкото съзнание, физика и емоции предопределят постигане на съвършенството от всеки индивид. Те обаче са свързани със света около нас, който е изграден от пет основополагащите елементи, според древното индийско учение. Това са земя, въздух, пространство, вода и огън, които съграждат целия Космос.

Другият важен фактор за човешкото битие са основните енергии, които притежава всеки един от нас. Те се определят от съотношението на трите Доши – Вата, Питта и Кафа. В резултат на това всеки човек се характеризира с индивидуални черти, а когато балансът между тях се наруши, тогава възникват болестните състояния. Ключът към доброто здраве е себепознанието и възстановяване на хармонията.

Аюрведа

Болестите, които се повлияват положително с Аюрведа, са изключително много и ефектът от лечението е забележителен, показват международни специализирани проучвания. Индийската медицина, за разлика от традиционната, търси първопричината за всяка болест. В основата на подхода, който се прилага за нейното отстранява, е себепознанието и постигането на хармония.

В Аюрведа клиниките, каквито в България, медицинско лице може да диагностицира конкретния здравословен проблем и да назначи най-подходящите терапии за възстановяване на болния. Индийските лечители разглеждат лечебния и възстановителен процес като съвкупни дейности, насочени не само към конкретните органи, но също така към постигане на баланс по отношение на психиката, емоционалното състояние на човек и неговите индивидуални особености.

Изключително важно е също така привикването към природосъобразен начин на хранене, редовното детоксикиране на организма, практикуване на лечебна гимнастика, медитирането и спазване на рутини, които помагат за едно по-спокойно ежедневие.

Сред най-добрите специализирани клиники, които функционират в България, са Аюрведа Банско и Аюрведа София. Извършват се диагностициране и лечение на различни болести от лекари-специалисти, които прилагат разнообразните методи и практики на индийската медицината. Продължителността на един лечебен курс може да е различна, което се определя от вида на конкретния проблем и необходимостта от прилагането на дадени терапии. В масовия случай курсовете за възстановяване са 8, 11, 15, 22 или 29 дни.

Аюрведичната медицина повлиява положително на множество болести, като лекува най-вече енергийните дисбаланси, които се проявяват под формата на различна симптоматика в организма.

Болестите, които се повлияват положително с Аюрведа, са свързани с раздразнения по кожата, със заболявания на ставите, на отделителната система, на стомашно-чревния тракт, детските болести, проблемите със сърдечно-съдовата система, дихателните нарушения, проблемите с двигателния апарат, психичните състояния и други.

Ето някои конкретни болести, при които успешно се прилагат Аюрведа лечебните практики.

Аюрведа - лечение на конюктивит

Конюнктивит

Конюнктивит е възпаление на лигавицата на очите. Нейната функция е основно да защитава клепачите и да покрива бялото на очната ябълка. Заболяването е заразно и лесно може да се предаде от човек на човек с мръсни ръце или ползване на общи кърпи за лице, например. Най-често се засича в работни колективи и детските градини.

В методите на лечение, които са широко застъпени в аюрведичната медицина, основно се използват билки и отвари. При конюнктивит някои от лечебните растения имат изключително добър ефект и са масово прилаганото средство за възстановяване на болния.

Едно от използваните растения е кориандърът, от който се приготвя билкова отвара. Тя се използва за промивки на очите и води до преодоляване на усещането за болка, парене и сърбеж. Подуването пък се повлиява изключително добре от направената от бамбукови листа паста, с която се прави превръзка на очите. За да има необходимия ефект с превръзката трябва да се преспи поне една нощ. Успокояващо върху раздразнените очи действа също така млякото Чахдиби.

Спленомегалия

Спленомегалия е наименованието на състоянието, което е свързано с увеличение на далака. Той заедно с черния дроб са двата най-важни органа в човешкото тяло, които имат пряко отношение към кръвта и общото здравето, счита индийската медицина. Тяхното правилно функциониране е гаранция за избягване на болестите. При проблеми с далака, те винаги дават отражение върху цялостното състояние на човек и дисбалансират останалите системи в организма.

Аюрведа препоръчва детоксикация, за да могат да бъдат изведени от тялото натрупалите се токсини. Необходимо е още спазването на подходящ здравословен режим, който да е предписан от прилагащите индийките терапии лекари. При спленомегалия често се препоръчва контролиран прием на вода. Идеята е да се възстанови т.нар. огън на храносмилането, които зависи от доброто функциониране на далака.

Аюрведа терапии и практики

Болестта на Бюргер

Болестта на Бюргер е наименованието на автоимунно заболяване, което е свързано с възпаление на артериите на горните и долните крайници. Тъй като се получават кръвни съсиреци, то при тази болест съществува опасност от инфектиране на засегнатите участъци. Според световната медицинска статистика най-много пациенти се срещат в страните от Средиземноморието, Близкия изток, Азия и на Балканите, което се обяснява с начина на живот.

Аюрведа терапиите оказват изключително благоприятно въздействие върху хората, които страдат от болестта на Бюргер. Необходимо е да спазваме хранителен режим, който включва продукти, които отпушват артериите. Това са лимон, сироп от черен бъз, арония, горски плодове, чесън. Сред билките най-популярни са конски кестен и глог под формата на лечебна отвара. От кестена се приготвят кремове, с които да се масажират крайниците.

Намаляване на нивата на триглицеридите

Аюрведа лечебните практики са отличен начин за понижаване и сваляне на нивата на триглицериди в кръвта. Най-често той е следствие на наднормено тегло, консумация на вредни храни, натрупване на токсини в организма, здравословен двигателен режим и други подобни. Затова е необходимо да се спазва подходяща диета, при която е важно да се намали консумацията на въглехидратите.

Това са най-вече захарта и захарните изделия и печивата от бяло брашно, които могат да бъдат заменени с пълнозърнести храни. Двигателната активност трябва да се превърне в задължителен елемент от ежедневието.

Аюрведа лечителите препоръчват лечебно дишане и йога. Те могат успешно да се комбинират с едночасово интензивно ходене през деня или с плуване. Хората, които са с повишени нива на триглицеридите, е добре да следят своето тегло и когато то е над нормата, да съобразят приема на калории.

Алкохол, тютюнопушене и т.нар. бързи храни са абсолютно вредни. Те могат да се заменят с полезни продукти като мед, чесън и амла, които доказано понижават нивата на триглицеридите. Препоръчват се за редовна консумация. Наред с това, в Аюрведа клиниките се предлагат хранителни добавки, които имат добро въздействие върху нормализиране на процесите в организма.

Теглото е пряко зависимо не само от приетата храна, но и от цялостния дневен режим и начин на живот, сочат медицинските наблюдения. Природосъобразният начин на живот изисква пълноценен сън, редовна детоксикация и спазване на сутрешна и вечерна рутини, за да се постигне баланс между физическото и психичното състояние.

Аюрведа терапии и практики

За да предотврати появата на болести е необходимо да се прилагат доказалите се във времето полезни Аюрведа практики. В специализираните клиники за индийска медицина може да се почерпи опит за съчетаването на полезните храни и билки в ежедневието, за правилното медитеране, за изпълнение на лечебна гимнастика, да се правят профилактични и лечебни терапии и т.н.

Медицинските специалисти, които прилагат аюрведичната медицина, задължително подхождат индивидуално към всеки пациент. Те определят доминиращата Доша, която има отношение към личните характеристики на човек и така препоръчват най-добрите практики за него. Това са храни, рутини, упражнения, хранителни добавки и всичко, което е необходимо за постигане на баланс вътре в нас и околния свят.

Снимки: Аюрведа София и Аюрведа Банско

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *