Вечерна иглика – масло с чудотворни свойства

16.01.2023

Вечерна иглика - масло с чудотворни свойства

Какво представлява вечерната иглика?

Вечерната иглика е една от популярните билки, която се свързва най-вече с женското здраве. Наименованието на растението идва от негова характерна особеност, а именно че цветове му се разтварят само през нощта. В България билката е позната още като Вечерна роза, Върболика, Нощна свещ, има и други имена. 

Произход и разпространение

В Европа вечерната иглика е пренесена от Америка още през 17 век. Отначало тя била отглеждана като декоративно растение, след което започнали да я използват с лечебна цел. За родина на билката се счита Северна Америка. Известно е обаче че маслото от вечерна

Иглика се е използвало не само от индианците, но и в Древен Китай. В Азия наричат билката Кралски лечител. Основно се използват семената на растението, за да се добива масло от вечерна иглика.

Самото растение е хермафродитно, има красиви жълти цветове, които вечер се разтварят, а на следващата сутрин вече са прецъфтели. Цъфтежът му е през топлите месеци на годината, между месеците май и септември. Семената узряват в края на лятото от август до октомври. 

Растението се среща в култивирана и в дива форма. Вирее на места с топъл и умерен климата. В България вечерната иглика също се отглежда успешно.  

Вечерна иглика - масло с чудотворни свойства

Какво трябва да знаем за състава?

Лечебните качества на маслото от вечерна иглика се дължат на състава на растението. 

В него има редица активни съставки, които основно са:

  • гама линоленова киселина gla 
  • мастни киселини 
  • омега 6 мастните киселини 
  • минерали 
  • витамин В6 
  • витамин Е 
  • линоловата киселина 
  • алифатни алкохоли 
  • полифеноли 
  • стерини и други 

Всички те подпомагат функциите на организма при преодоляване на противовъзпалителни процеси и за добрата функция на тъканите. 

Какви са ползите от употребата на масло от вечерна иглика?

В маслото от вечерна иглика се крият редица полезни съставки, които позволяват широкото му използване при различни болести и състояния. 

Ето защо се твърди, че вечерната иглика е масло с чудотворни свойства.  То има свойство на имуностимулант, освен това понижава нивата на лошия холестерол и забавя съсирването на кръвта. Известно е още, че маслото от вечерна иглика е препоръчително при астма, кашлица, проблеми със стомашно-чревния тракт, при екземи на кожата, срещу умора. 

Вечерната иглика е мощно средство при сърдечни проблеми, тъй като регулира успешно кръвното налягане и помага за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци. 

В последно време се доказва ефектът от приема на масло от вечерна иглика при преодоляване на наднорменото тегло. Оказва се, че тя е добър помощник при отслабване, тъй като помага за успешното разграждане на мазнините. 

За лечение на диабет също е препоръчително маслото от вечерна иглика за намаляване на метаболитните нарушения, които настъпват в организма. Извлеченият от семаната на растението лечебен продукт е мощно средство за подобряване обмяната на веществата в човешкото тяло.  

Гама линоленова киселина в състава на маслото от вечерна иглика е необходимо пък за доброто усвояване на калция в организма. Той от своя страна укрепва костната структура и е средство срещу остеопороза и други заболявания на опорно-двигателния апарат. 

Вечерна иглика - масло с чудотворни свойства

Вечерната иглика обаче е най-вече позната като билка, която пази женското здраве. Тя е научно утвърдено средство при предменструален синдром и менопауза при дамите. 

Причината е, че маслото на растението облекчава симптомите – физическите и психическите, които основно са главоболие, болки, наличие на горещи вълни, отпадналост, раздразнителност и други. 

Вечерната иглика влияе положително върху нивата на стероидния хормон прогестерон, който има отношение към менструалния цикъл и  бременността при жените. 

Оттам и ползите за репродуктивното здраве, тъй като билката стимулира женската фертилност. Маслото успешно се използва при лечение на кистозни яйчници и различни гинекологични проблеми.  

Дамите често прибягват до маслото от вечерна иглика, за да се справят с помощта на растителния продукт със стягането в областта на гърдите, мигрените, депресивните състояния, болезнения цикъл спазмите, подуванията на корема, умората и кожните раздразнения, които са типични преди и по време на месечната менструация

Жените в менопауза го ползват като средство срещу мъчителните горещи вълни, които усещат. Медицински изследвания в тази област доказват положителния резултат от приема на продукта. Той е сред най-масово използваните при подобни състояния. 

Безопасно ли е прилагането на масло от вечерна иглика?

Употребата на натуралният продукт е безопасна, достатъчно е да е сигурен неговия произход. За целта е най-добре да се доставя от специализирани лечебни центрове, аптечната мрежа и дрогериите, в които е указан производител на маслото от вечерна иглика. 

Макар и твърде рядко е възможно е да се наблюдават странични ефекти. Това се случва при свръхчувствителни хора и най-вече при комбинация с някои медикаменти. 

Това може да са лекарства, които се приемат за хипертония, диабет, заболявания на сърцето. Поради тази причина прилагането дори на билковите продукти е препоръчително да се консултират с лекар, особено ако се провеждат основно лечение със задължителни фармацевтични изделия. 

Бременните жени и децата трябва да са изключително внимателни при включването на всякакви лекарства, хранителни добавки и други подобни в дневния си режим. 

Как се приема маслото от вечерна иглика? 

На пазара всички продукти от този тип са с указани препоръчителни дози. Под формата на капсули вечерната иглика в общия случай се пие по една на ден като е препоръчително да се приема преди хранене. 

Стандартното лечение също така може да включва два приема – сутрин и вечер. Тук дозировката не бива да надвишава 2000 милиграма на денонощие. 

Но в масовия случай се предписва 1000 милиграма, разделени на две капсули от 500 милиграма. Количество се преценява от лекуващия лекар, според състоянието на пациента.  

Малко популярни факти

Любопитен факт, който е достигнал до нас, е свързан с използването на маслото от вечерна иглика от индианците. Те освен че го използвали с лечебни цели, открили интересно негово приложение по време на ловуване. Мъжете мажели краката си с растението, за да прикрият телесните си миризми от животните. 

Сред азиатските народи има поверие, че вечерната иглика е дар от боговете. Смятало се, че тя е достъпна за хората, благодарение Богинята на нощта. Тя им го дарила като мощно лечебно средство срещу редица болести. 

Не е много популярно, но вечерната иглика може да се използва в кулинарията. Ядливи са корените на растението. Те могат да се консумират както сурофи, така и обработени – пържени или варени. Вкусът на растението е мек. 

Ето защо листата се ползват като салата, а цветовете могат да се пържат по подобие на цветовете на тиквичките. Семената също се използват в кухнята като се доближават до качествата на сусама. 

Знаете ли, че..?

Маслото от вечерна иглика може да се приема заедно с витамин Е. Оказва се, че когато се комбинира с него се засилва лечебният ефект на билката. По този начин не само се разширява обхвата на приложение на маслото, но се и повишат значително неговите основни качества. 

А категорично вечерната иглика помага за по-доброто хормонално здраве, за функционирането на костите, за добра кожа и коса, при репродуктивни проблеми и за общо укрепване на имунитета.

Заключение

Кои са основните действия, които превръщат вечерната иглика в широко приложима билка? 

Няколко са основните му характеристики, които са причина за неговите лечебни свойства. Основното е неговото противовъзпалително действие върху организма. 

Наред с това маслото помага за регулиране на хормоните в човешкото тяло. Доказани са също така положителните му ефекти върху кръвното налягане и храносмилането. Сред другите водещи действия спада още спазмологичното, отхрачващото, седативното и стягащото. 

Вечерна иглика - масло с чудотворни свойства

Маслото от вечерна иглика е универсално лечебно средство. Основно се приема под формата на капсули. Когато обаче се използва в комбинация с други билкови извлеци, то може да се прилага и външно за масажи по тялото. 

При кои болести  и състояние се използва вечерната иглика?

Маслото от вечерна иглика е препоръчително при астма, кашлица, проблеми със стомашно-чревния тракт, при екземи на кожата, срещу умора, както и  при преодоляване на наднорменото тегло. 

Вечерната иглика е мощно средство при сърдечни проблеми, тъй като регулира успешно кръвното налягане. Помага и срещу остеопорозата и други заболявания на опорно-двигателния апарат, при менопауза при дамите, като  облекчава главоболието, горещите вълни, отпадналост, раздразнителност и други. 

Може ли вечерната иглика да се използва за храна?

Да, корените на растението са ядливи и имат мек вкус. Могат да се консумират както сурофи, така и обработени – пържени или варени. Листата се ползват като салата, а цветовете, подобно на листата на тиквичките,  могат да се пържат. Семената също се използват в кухнята, като се доближават до качествата на сусама. 

Снимки: PIXABAY/AYURVEDA SOFIA

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *