Нарушено храносмилане

02.05.2018

Разграждането на храната определя здравето

Нарушеното храносмилане е състояние, при което се наблюдават затруднена преработка, недостатъчно разграждане и абсорбация на поетата храна в стомаха, което може да се дължи на заболяване на стомаха или на други отдели на храносмилателната система, както и на липса на достатъчно ензими.

Недостатъчната секреция на стомашни сокове или непълното елиминиране на стомашно съдържимото са едни от най-честите прояви. При настъпването на определени гнилостни процеси се проявява симптоматиката, която причинява сериозен дискомфорт на пациента.

Обикновено пациентите, страдащи от това заболяване изпитват тежест и болка в коремната област преди или след хранене, подуване, киселини, гадене, оригване, разстройство на апетита, запек или диария, главоболие, газове, позиви за повръщане и други.

Нарушеното храносмилане е заболяване, което крие потенциално опасни последствия в дългосрочен план, но за съжаление много хора го приемат като нещо нормално. Те обикновено търсят помощ от своя фармацевт, който да им даде хапче, което магически да премахне неприятните усещания. Но това е неглижиране на проблема.

Възможно е тези алармиращи симптоми да са сигнал за по-сериозно заболяване, например усещането за тежест и болка в корема може да е симптом на гастрит или язвена болест, перманентните киселини – на гастроезофагеален рефлукс, а хроничният запек може да сигнализира за цялостно нарушение на функциите на стомашно-чревния тракт.

Факторите, които могат да доведат до увреждане на храносмилателната система са много и разнообразни, като някои от тях се дължат нанеправилно и непълноценно хранене (наблягане на пържени и мазни храни, тесто, захар, газирани напитки и минимално количество плодове и зеленчуци), прием на големи количества храна наведнъж, което възпрепятства преработката им и натоварва изключително много организма, продължително гладуване, стрес, страх и гняв, чест прием на лекарства, заседнал начин на живот,  консумация на алкохол, тютюнопушене, и други.

Нарушеното храносмилане може да е симптом на язва, хранителни отравяния, ракови и инфекциозни заболявания на черния дроб, диафрагмена херния, спазъм на хранопровода, камъни в жлъчния мехур, синдром на раздразненото черво, бременост, болести на ендокринната система, болест на Крон, гъбични инфекции и други.

Това състояние може да възникне за кратък период от време или да се хронифицира. Обикновено то се влошава с напредване на възрастта, затова е препоръчително да се вземат мерки навреме, като една от най-съществените е промяна в хрнителните навици и начина на живот.

Разграждането на консумираната храна Аюрведа възприема като храносмилателния огън Агни. Ако той е силен, храносмилането е добро, храната се разгражда и усвоява оптимално, и не предизвиква болести.

Ако по някаква причина Агни се потушава и е слаб, храносмилането е нарушено и в стомашно-чревния тракт започват да престояват неразградени остатъци от поетата храна.

С тези остатъци се случват различни процеси, сред които и гниене, а при него се отделят токсини. Те преминават в кръвта и тя ги разнася по цялото тяло наред с полезните вещества. Така в организма е трупат химикали, тежки метали, различни замърсители.

С времето отровите образуват дори слой като пихтиеста слуз – Ама, който уврежда органите и тъканите. Техните нормални функции се нарушават и започват болестите – на храносмилателната, отделителната система, костите и всички останали според засегнатите тъкани и органи.

Нарушено храносмилане може да има дълъг период преди появата на конкретно заболяване като причинител. Това се получава от начина на хранене. Често срещано е пред телевизора, компютъра, на приятелски срещи и т.н., хората да не усетят кога са заситили глада и да продължават да консумират. Това се получава и при хранене в силно емоционални състояния, или ако се яде късно вечер, или нощем, когато организмът не е достатъчно активен и съответно Агни е слаб.

Много хора стават нощем с "посещения до хладилника", като си мислят, че е вредно само за фигурата с няколко натрупани килограма. Всъщност обаче това е предпоставка за поява на различните болести. Проблемът се увеличава, ако храненето редовно е обилно и с тежка храна.

Друга грешка е комбинацията на несъвместими храни. Всяка храна се разгражда за определено време и по определен начин, като може да подтисне разграждането на други храни и от тях в храносмилателната система да застояват остатъци.

Лют вкус в Аюрведа | Ayurvedasofia.bg

Поддържане на храносмилателния огън Агни

За да се поддържа храносмилателният огън, храненето трябва да е обмислено – какво се яде, кога и в какви съчетания. При Аюрведа храненето е според типа организъм – дали телесният тип на дадения човек е Кафа, дали е Пита или Вата, като има съществени разлики за полезно-вредно.

Едновременно с това обаче има и общи принципи на хранене, с които да се поддържа оптимално храносмилане, както и подправки, които разпалват храносмилателния огън и действат срещу токсините.

Хидратацията е особено важна за стомаха заради стомашните сокове. Ако е дехидратирана стомашната стена, соковете ще й нанесат поражения. Затова около половин час преди хранене трябва да се пие вода – по една- две чаши. Водата не бива да се приема точно преди храна или по време на яденето, защото се получава другата крайност – стомашните сокове се разреждат и огънят отслабва. Освен това водата не бива да е студена и ли да се замества с газирани напитки.

Добре е да се стимулира жлъчката, например с цвекло или ябълки. Жлъчният сок не трябва да е гъст, защото тогава няма да успее във функцията си за неутрализация на стомашната киселина в тънкото черво. Тогава, като саморегулираща се система, организмът намалява стомашната киселина, а тя е нужна за разграждането.

Трябва да се яде в спокойно състояние, а вниманието да е съсредоточено в консумираната храна. Когато се яде под въздействието на емоции или наред с други "по-важни" занимания, организмът автоматично оставя храносмилането на по-заден план. Не бива също така да се яде, ако не се изпитва глад – тогава храносмилателната система все още преработва предишната храна и тя не е усвоена.

За стимулиране на храносмилането, храненето може да започне с малко пресен джинджифил с прибавена щипка хималайска или каменна сол. За подобряване на храносмилането и отстраняване на токсините, Аюрведа използва също черен пипер, сминдух, карамфил, резене, кимион, кориандър и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *