Общи принципи на хранене в Аюрведа. Видове лечебни билки и храни

25.10.2017

Правилата за аюрведа хранене – част от цялостна философия

За Аюрведа е трудно да се каже кое е на първо, на второ или трето място по важност. Тя се е зародила от хилядолетен опит, обобщен от индийските мъдреци в стройна концепция за Вселената и за мястото на човека в нея.

Тази концепция включва взаимно свързани виждания за цялостния живот на човека – състояние и развитие на физическото тяло, на емоциите, на психиката, на духовния живот. Медицинската част на Аюрведа е изцяло свързана с тези виждания. При което е важен всеки детайл – без него "пъзелът" не се получава.

Ако все пак се прави "класация" по важност, може би трябва да се започне от виждането за аюрведа хранене. От храната тялото получава енергия, за да живее и да се развива. Но неправилното хранене може да превърне храната и в източник на токсини. А натрупаните в тялото токсини според Аюрведа са основната причина за болестите.

Затова има  специални принципи на хранене в аюрведа. Те са съобразени с Дошата на дадения човек. Дошите са три вида енергии в тялото, които Аюрведа свързва с петте елемента на Сътворението. Тези елементи са вода, огън, земя, въздух, пространство.

Тук те са философски категории и надхвърлят прякото значение на думите. Огънят например изразява преминаването на материята от една форма в друга.

Първата Доша е Кафа, съчетание на вода и земя; Пита се възприема като огън и вода; Вата изразява въздуха и пространството. Те  са в специфичен баланс при всеки, като съотношението им е по рождение  и за цял живот.

В това съотношение едната или двете Доши могат да са доминиращи в определена степен. Това съотношение обуславя Дошата – индивидуалната конструкция – на всеки: от физиологичните функции до духовния свят.

Дошата трябва да се определи от аюрведа лекар, защото правилно трябва да се отчетат много характеристики – от физиологични особености – тегло, кожа, нокти, пулс  и т.н., до склонности, усещания, сънища и много други.

Аюрведа принципи на хранене според Дошата

Оптималното аюрведа хранене се определя според  съответната Доша на човека. То не трябва да се бърка с вегетарианството, макар че правилата за аюрведа хранене са на вегетарианска основа. Не всички плодове и зеленчуци, които са много застъпени в храните на аюрведа, са полезни за всички Доши.

Същото важи и за вкусовете. Някои например действат загряващо, други охлаждащо. Необходимо е да присъстват в храната на всички, но при различните Доши едни вкусове трябва да са повече застъпени, а други – в "аптекарски дози". Също така има определени съчетания и поредност на консумиране, защото всяка храна се разгражда и усвоява по различен начин. Затова има и храни, които са несъвместими.

Видове храни в Аюрведа | Ayurveda Clinic Sofia

За аюрведите комбинацията на храните и вкусовете може да улеснява храносмилането при дадения човек, а може и да го затормозява, с което храната да не се усвоява напълно, в организма се застояват остатъци, които започват да отделят токсини.

Храните и вкусовете действат за увеличаване или намаляване на някоя от трите енергии в тялото. При правилно аюрведа хранене се поддържа баланса на енергиите. При неправилно хранене той се нарушава и води до болестите.

За хората с Кафа конструкция са полезни лютивото, горчивото и стипчивото, а трябва да ограничават сладкото. В менюто им трябва да са застъпени бобовите храни, кафявият ориз, полезно им е соевото сирене, а като подправка –  джинджифилът. От зеленчуците трябва да избягват краставиците и доматите. Противопоказни са месото, пшеницата, млечните продукти, белият ориз.

За Пита са застъпени зърнените култури, както и бобовите, и млечните продукти, които не са мазни и солени. Полезни са  цветно зеле, аспержи, кълнове, слънчоглед, да се избягват чушките и градинският чай. От плодовете са подходящи гроздето и ябълките, като подправки са подходящи канелата, копърът, ментата.

За Вата балансът се поддържа чрез солени, кисели и сладки храни. Менюто включва месо – без заешко и говеждо, пшеница, ориз, елда, млечни продукти. Да се въздържат от бобовите култури и дини.

Аюрведа хранене – лечебни храни и билки

Аюрведа има много билки и формули за комбинациите им за повлияване на Дошите, детоксикация и възстановянане на тъканите. На практика тази древна медицина има билки за лечение на всяка болест. В старите текстове мъдреците и лечителите са оставили над 50 000 рецепти.

Някои от билките и комбинациите им се пият на гладно, други се приемат със специфичното за всяка Доша аюрведа хранене,  трети се ползват за мазане, втриване, обливане, билкови сауни и т.н.

Освен за конкретните болести, Аюрведа има лечебни храни и билки с голям спектър на действие, които са полезни за всички Доши. Такова е Амалаки – вид индийско грозде . В него има много витамин С. Действа противовъзпалително и така съдейства на имунитета. Притежава храносмилателни ензими, които пък благоприятстват храносмилането, подобрява функцията на черния дроб.

Амалаки въздейства многостранно и с вкусовете, защото притежава всички, без соленото, като преобладаващият вкус е киселият. Действа за намаляване и на трите Доши, но е особено благоприятно за Пита.

Харитаки е вид бадем, който също действа широкоспектърно, балансира и трити Доши. Като вкусове съчетава сладко, стипчиво, кисело, горчиво. Има противовъзпалително действие и слабителен, прочистващ ефект. Благоприятства за имунитета и функциите на черния дроб и сърцето.

Бибитаки е дребен плод със стипчив вкус, особено подходящ за балансиране на Кафа. Полезен е за детоксикацията, за   билите дробове, отделителната система, черния дроб, а също и при заболявания на очите, ушите, гърлото.

Аюрведа има формула и за комбинация между Амалаки, Бибитаки и Харитаки. Тогава се получава Трифала с още по-комплексно действие. Има я на и прах, и на капсули, и на таблетки. Обикновено се приема вечер, след като са минали поне два часа от вечерята. Ако е на прах, половин чаена лъжичка е за водна чаша. Сипва се гореща вода и след като се охлади, разтворът се изпива. Таблетките и капсулите обикновено са по две вечер с топла вода.

Здравословно аюрведа хранене

Както Дошата трябва да се определи от аюрведа лекар, така и менюто за аюрведа хранене трябва да се състави от специалист, особено ако човек е със заболявания.


Храненето при аюрведа включва и много добавки – билки, подправки, подсладители и т.н., които трябва да се подберат за конкретния случай. Има обаче някои общи принципи при Аюрведа, които могат да се използват като основа за здравословно хранене според Дошата.

Кошница с плодове красива | Ayurveda Clinic Sofia

Baтa се нуждае от топла храна, богата на белтъчини и въглехидрати. Зърнените храни представляват 50 на сто от храната, бобовите – около 20 на сто, от месата може птиче и риба. Консумираните зеленчуци трябва да са готвени, плодовете може и сурови.  

Закуската трябва да е ранна и да бъде обилна; обядът да е лек, да речем от тестени храни или супа; вечерята да е преди 19 часа с много белтъчини.

За Пита е препоръчителна по-хладна храна и предпазване от острите вкусове. Препоръчват се сезонни плодове и зеленчуци, coĸoвe, периодични лeĸи пocти.

Зеленчуците са силно застъпени при Пита – най-малко 50 на сто от храната. Зърнените храни са около 25 на сто, а белтъчините – около 20 %. Месото и продуктите от животински произход трябва да са максимално ограничени.

Закуската при Пита трябва да е лека, основното хранене е на обед. Ако организмът няма здравословни проблеми, вечерята може да е и по-късна, защото е силен храносмилателния орган.

За хората тип Kaфa храната трябва да е топла и лека, суровите храни да се намалят силно, продуктите за готвене трябва да са съвсем пресни. Препоръчват се сезонни плодове, зеленчуците съставят около 35 на сто от храната. Зърнените са до 25%, а бобовите – 25 на сто. От месата се включва риба, птици, биволско месо.

Закуската е между 7 и 9 чaca cyтpинтa, обядът е лек като закуска. Вечерята може да е по-късна, отново с  лeĸa, с много бeлтъчини xpaнa.


Общи принципи на хранене в Аюрведа. Видове лечебни билки и храни

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *