Какво са Арта и Мокша в Аюрведа?

16.10.2017

Дарма, Арта, Кама и Мокша са четирите житейски цели (пурушаартха), които според Аюрведа чертаят пътната карта на човешкия живот. Тези цели нямат точно определени периоди и срокове за постигане, възможно е дори да не разберем, че преминаваме през тях, но всеки един от нас преминава поне през трите житейски цели (цикъла).

Защо преминаваме през трите цикъла, но невинаги през последния – Мокша?

Арта, Кама и Дарма са второстепенни цели, през които всеки преминава от раждането си до края на земния си път. Второстепенни са не защото не са толкова важни, а защото успеем ли да ги постигнем ще достигнем до най-важната си цел – Мокша или освобождение.

Раждаме се със своята Дхарма (дълг) и цял живот го следваме. Учим се, ходим на работа, образоваме се, създаваме семейство, грижим се за близките си, вписваме се в социума и се опитваме да сме полезни на обществото.

С израстването си започваме да търсим начин да осигурим себе си и близките си финансово, купуваме къщи, коли, обзавеждаме се, кътаме пари в банките. Този цикъл се нарича Арта и означава трупане на богатство.

Третият цикъл – Кама е времето на удоволствията и на сбъдване на желанията ни. Ако сме следвали своята Дарма, ако сме се осигурили финансовото (достигнали сме Арта), идва времето, в което можем да се отдадем на удоволствията и желанията (Кама). Можем да пътуваме, да се забавляваме, да правим каквото ни доставя удоволствие.

Четвъртата цел или цикъл на човешкия живот според Аюрведа се нарича Мокша и означава освобождение. Това всъщност е крайната и най-важната цел в живота ни, но много малко хора достигат до нея. Много малко от хората, преминали през Дарма, Арта и Кама успяват да достигнат до освобождението, защото достигането до идеята за свободата от всичко материално, от всяко удоволствие или желание е трудно постижимо, особено в днешно време.

Какво е Арта в Аюрведа | Ayurveda Clinic Sofia

Аюрведа и житейските цели

Разбирането за живота, следването на целите може би звучи малко философски и не виждате връзка с Ведическата медицина и лечението на болестите, но връзка има и тя не е никак маловажна.

За да направим връзката между четирите житейски цели и Аюрведа лечението, първо трябва да си зададем въпроса какво е Аюрведа?

Аюрведа е древна индийска наука, философия и холистична система за лечение, която съблюдава природните закони, грижейки се физическото, душевното и психичното здраве на човека.

Според Аюрведа философията всеки човек е малка клетка от Вселената. Клетка, която е свързана не само с всички обекти на планетата, но и с абсолютно с всички други небесни тела (звездите, планетите и т. н.) Следователно всичко, което се случва с човека и около него, неминуемо го засяга, както и всичко, което се случва вътре в човека се отразява на околния свят.

Всеки човек в живота си непрекъснато трябва да се учи, да изпълнява определени уроци и да се вслушва в природата и Вселената. Когато най-накрая разбере своята природа, той започва да отдава цялата си енергия, всичките си сили за общото благо (изпълнява житейските си цели). Ако някъде по пътя се обърка, ако баланса вътре в него се наруши, това неминуемо се отразява и на неговото здраве (физическо, душевно или психическо).

Ведическите лекари, следвайки природните закони и изучавайки структурата на човешкото тяло преди много, много години открили така наречените енергийни информационни центрове или чакрите. Установили още, че всяка чакра се характеризира със своята специфична честота, която съответства на енергийно информационните характеристики на различните планети и други космически обекти. На Земята това се проявява в съответствие с ритмите на растителните, животинските видове и минералните.

Използвайки тези свои знания за природата, човека и Вселената, Аюрведа и до днес лекува заболявания единствено с билки, билкови тинктури, етерични масла и други натурални продукти.

Като хора, далеч от индуизма и корените на Аюрведа може да ви се стори странно, но според Ведическата наука коренът на всички болести се крие в сърцето… в затвореното сърце на човека.

Какво означава това?

Според Аюрведа, ако сърцето на човек е отворено, то той живее в хармония със себе си, околните и природата. Ако сърцето е затворено, това спира обмена на енергия информация с Вселената и се активират различни пороци като гордост, завист, алчност, злоба, омраза. Те не само разрушават тялото му и причиняват много заболявания, но оказват разпадащо влияние върху цялото общество.

Как лекува Аюрведа?

В Аюрведа думата диагноза има много по-различно значение, отколкото в съвременната медицина. В Аюрведа лечението диагнозата означава знание и разбиране на пациента, а не откриване на болестта. Когато истинската същност и природа на пациента е ясна на аюрведа лекаря, тогава и заболяването може да бъде открито, разбрано и лекувано.

От гледна точка на Аюрведа, най-висшата форма на лечение е не само да се лекува заболяването на пациента, но и да му се помогне да живее по такъв начин, че болестта никога повече да не се повтори.

Аюрведичният подход към здравето започва с един простичък, но много важен въпрос: „Кой сте вие?”

Това означава не само да си кажете името и какви оплаквания имате.

Това означава: "Какво е вашето сърце – отворено или затворено?" Това означава: „Какви са вашите физически, емоционални и духовни характеристики? Как енергията и информацията от Вселената навлизат в плътта и кръвта ви, във вашите надежди и мечти? Как това се отразява на работата ви, връзките ви с хората, на природата, на храната, която ядете?”…

Преди да започне каквото и да е лечение, Аюрведа специалистът отделя време, за да разговаря с пациента, за да разбере колкото се може повече за неговото физическо, психическо и душевно здраве.

За установяване на проблем се извършва пулсова диагностика, с която ведическите лекари могат да установят с много голяма точност дали и къде има дисбаланс в тялото.

Наличието на заболяване се потвърждава от дисбаланса на една или няколко доши, а лечението, което се прилага е за възстановяване на равновесието на дошите.

За целите на лечението Аюрведа (единствената холистична система призната официално от Световната здравна организация) използва натурални лекарства от растителен или минерален произход, диети, които в действителност имат силата да лекуват и уникални лечебни терапии, масажи и процедури.

Лечението се избира индивидуално за всеки пациент, в зависимост от вида на конституцията (принципът "три доши") и от дисбаланса на дошите, които са причинили болестта. Лечебният процес се извършва чрез възстановяване на равновесието на организма като цяло, отстраняване на токсините от клетките и тъканите, като по този начин се постига елиминиране на причините за заболяването. В същото време лекарствата укрепват и лекуват увредените органи и системи.

Една от най-важните аюрведични техники е PANCHAKARMA – петстепенна система за детоксикация на тялото.

Какво лекува и предотвратява Аюрведа | Ayurveda Clinic Sofia

Какво лекува Аюрведа?

Ведическата холистична система за лечение е много ефективна при лечението на различни хронични заболявания, с някой от които консервативната медицина трудно се справя. В случаите, когато болестта е отишла твърде далеч, Аюрведа може да забави разрушителните процеси, да подобри общото състояние и качеството на живот на пациента (например в третичния стадий на рака след химиотерапия и хирургия).

Многобройни проучвания, проведени в Индия и по света показват, че аюрведичната медицина постига изключителни резултати в области като:

*сърдечно-съдови заболявания (коронарна болест на сърцето, артериална хипертония и др.);

*заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит, язва, ентерит, колит и др.);

*психосоматични заболявания, стрес, депресия, невроза, синдром на хроничната умора, безсъние и т.н .;

*метаболитни заболявания и ендокринната система (диабет, затлъстяване, заболяване на щитовидната жлеза и др.);

*безплодие и сексуални нарушения и при двата пола;

*кожни заболявания (псориазис, дерматит, екзема и др.).


Ayurveda

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *