Какво е Дарма при Аюрведичната медицина?

11.10.2017

Ако Аюрведа като наука и холистична система ви е все още малко позната, може би Дарма няма да ви говори нищо или пък си мислите, че така се нарича някой метод ли процедура за лечение, което се практикува от Аюрведичната медицина. Истината е малко по-различна!

Какво е Дарма в Аюрведичната медицина?

Да започнем оттам, че Дарма (Дхарма) е един от четирите житейски цикъла на живота според Аюрведа.

Думата няма един-единствен и точен превод. „Дхарма” произлиза от санскрит и означава много неща, но всички те са свързани с пътя и дълга на човека. Някой специалисти превеждат Дарма като „цел в живота”, „морални принципи”, други като „дълг”, „ежедневни задължения”, „подкрепяне”, „универсален закон на битието”.

В своята същност Дарма е изключително обемна и дълбока концепция, която е трудно да се обясни с няколко думи, но най-общо можем да кажем, че означава предвидения път на всеки човек. Това са неговите задължения, ценности и отговорности. Всеки един от нас има своя път, по който трябва да върви, докато е на тази земя.

Дарма е изключителен феномен, структуриран от живите сили (Devata) в областта на душевното съзнание. Тя се променя и с развитието на степента на осъзнаване на индивидуалната душа.

От незапомнени времена хората търсят отговори на въпроси като: Кой съм аз? Каква е моята мисия в този живот? Какъв е смисълът на живота?

Живот, изживян без да търсиш отговорите на тези въпроси е напълно безсмислен и изживян напразно. За да бъдем щастливи, за да почувстваме пълнотата на живота, трябва да осъзнаем нашия дълг, нашата мисия и да имаме ясна посоки.

Аюрведа терапия на момиче | Ayurveda Clinic SofiaВсеки един човек има своята Дарма, но понякога, незнайно как може да се заблуди и да тръгне по друг път, който не е негов. Това се случва често в днешно време, когато съвременният начин на живот ни предоставя много и различни възможности, избори и свобода. В това няма нищо лошо, но се случва да се отклоним от своя път и задължения поблазнени от по-добра работа, по-висока заплата, по-добро образование. Всичко ще е наред, ако това е нашата Дарма и се чувстваме добре изпълнявайки дълга си, но ако не е?

Ако изпълняваме дълга и задълженията на някой друг? Как да разберем дали това е нашата Дарма или не?

Ведическата наука определя пет дармични вида, като взима предвид нашата природа, общи маркери, предишни прераждания, предишен опит. Аюрведа ни учи още, че Вселената дава на всеки един човек идеално тяло и точната природа, за осъществяването на неговата лична мисия в живота.

5 – те вида Дарма

*Просветител

Призвание: да обучават другите

Качества: състрадание, мъдрост, самоконтрол

Хората с тази Дарма са най-често идеалисти и практичността не им е силната страна. Притежават силен интелект, способност да възприемат абстрактни понятия. Мотивирани са от идеи, не от пари. По-малко физически устойчиви са от останалите видове. Добри учители са, но често им липсва дисциплина и не следват това, което самите проповядват

Слабости: раздразнителност, склонност към разврат, прекалена самокритика.

Задачата (Дармата) на просветителите е да познават знанието и да насочват обществото към идеала чрез своята мъдрост.

*Воин

Призвание: да защитават

Качества: кураж, сила на духа

Войните са родени лидери и поради това са склонни да доминират. Силно мотивирани са да променят себе си и обществото. Притежават вродено желание да защитават слабите. Изключително дисциплинирани.

Слаби страни: страст, съперничество, гордост.

Воините са родени да ръководят обществото, тъй като са лидери по природата. Защитават и пазят най-високите ценности като морал, справедливост, свобода, чистота. Воинът служи вярно на обществото, ръководен от принципите на честта.

*Търговец

Призвание: създаване

Качества: благотворителност, енергия

Търговците са мотивирани да защитават себе си и семейството си финансово. Заобикалят себе си с хора, обичат да организират партита, вечери. Чувстват се самотни и опустошени без общество. Търговците са харизматични, социално активни, много добра компания за развлечения. Щедри са, но щедростта им е насочена първо към семейството, приятелите и едва тогава към обществото. Обичат да правят подаръци.

Слаби страни: имат склонност към зависимости от различен тип, самолюбиви

Задачата (дълга) на търговците е да направят хората щастливи, да създават стоки и услуги, които да носят радост, комфорт и удобство. Отварят ресторанти с приятна атмосфера, произвеждат качествени стоки. „Търговецът” е щастлив, когато види радост по лицата на купувачите и клиентите.

*Работник

Призвание: грижа към околните

Качества: преданост, ефективност, постоянство

Основни ценности: семейство, приятелство, вяра, патриотизъм. За „работника” всичко е черно или бяло. Той е физически силен и издръжлив, готов е да служи и е способен на саможертва. Има добра интуиция, остър ум и сръчни ръце.

Слаби страни: завист, неспособност да промени вижданията си

Дармата му е да помага. Да помага на другите, да се грижи за семейството, приятелите и роднините си.

*Бунтовник

Призвание: иновации, участие в различни каузи, борба за права и свободи

Качества: съпричастност, любов към свободата

Човекът с тази Дарма се отличава с гледна точка, вярвания, хобита, дори с външен вид и облекло. Той пътува до нестандартни места и държави. Възприема обичаите и възгледите на други култури, лесно се адаптира към околната среда, играе различни роли. Не приема установяването, властта, установените норми, догмата. Не е религиозен, но е духовен. Силно усеща несправедливостта в обществото и неговите пороци. „Бунтовникът” не се привързва и лесно променя своите възгледи, място на пребиваване, партньори, приятели.

Качество: свободолюбиви

Слаби страни: самозаблуда, отказ от поемане на отговорност, изкушение да обвиняват света и другите за техните проблеми.

Носителите на тази Дарма са новатори, разчупват закостенелите мнения, променят виждания. Бунтовниците имат способността да решават привидно нерешими проблеми, проявяват принципност и постоянство в защита на правата, свободите и иновациите.

Терапия на женско лице | Ayurveda Clinic SofiaКак да откриете вашата Дарма? Доверете се аюрведични специалисти, които ще разговарят с вас и ще установят дали пътя, по който сте поели е вашата Дарма.

Важно е да се знае, че Дармата не се наследява. Може родителите ви да са инженери, лекари, земеделци, транспортни работници или механици, но това не означава, че вие автоматично наследявате тяхната Дарма.

Не съществува и йерархия. Хората с различна Дарма имат еднакви права, еднакво са полезни и са еднакво важни за благосъстоянието и здравето на обществото. Всеки осъзнава своя житейски потенциал според уникалното си призвание.

Дармата не се и променя. Раждаме се с нея и това е нашият път до края на живота ни.

Ако Дарма е нашият път и дълг, каква е връзката с Аюрведа лечението?

Чакара казва: „Всичко на този свят има само две състояния – нормално и патологично, и за всяко от тях си има основателна причина. Няма нищо необосновано в света.”

Ведическата наука смята, че заболяванията се проявяват при дисбаланс на трите доши или когато се натрупат много причини, а изчезват, когато се отстрани дисбаланса и се открият причините. Заболяванията могат да се проявят и от неудовлетвореност от това което правим, от усещането, че живеем, работим или вършим нещо. от което не ни прави щастливи… или иначе казано, не следваме нашата Дарма.

Аюрведа може ли да се справи с всички заболявания?

Преди да поговорим за това какви болести лекува Аюрведа, нека се върнем малко по-назад във времето. Тогава, преди около 5000 години се заражда Ведическата философия и оттогава се практикува аюрведа лечението. В основата на тази лечебна система, която е и единствената призната от Световната здравна организация холистична система за лечение и превенция на различни заболявания, стои разбирането за човека и Вселената.

За разлика от всички останали системи за лечение, Аюрведа отделя много голямо внимание не само на физическото тяло и заболяванията, които се проявяват, но и на състоянието на душата и разума.

Според Ведическата философия и медицина, всеки един дисбаланс, без значение дали става дума за тялото, душата или ума, може да доведе до появата на различни заболявания.

Подхождайки по този начин, Аюрведа може да диагностицира и лекува всякакви заболявания, включително и толкова тежки и нелечими за съвременната медицина заболявания като рак.

И все пак, какви болести лекува Аюрведа:

*сърдечни заболявания;

*високо кръвно;

*заболяване на храносмилателната и отделителната система;

*кожни заболявания;

*женски заболявания;

*проблеми с репродуктивната способност;

*двигателни нарушения;

*психични проблеми;

*наднормено тегло;

*детски болести;

*заболявания уши, нос, гърло;

*болести при възрастните хора и други.

Масаж на женско тяло, гръб | Ayurveda Clinic SofiaНенапразно Ведическата система за лечение е призната от Световната здравна организация и се практикува по цял свят. Болестите, които доказано лекува и то само с помощта на даровете на природата са почти всички възможни, за които можете да се сетите.

На какво се дължи голямата успеваемост на аюрведа лечението?

Тук отново се връщаме на уникалността на холистичната система, която подхожда различно от всички останали системи. Влизайки в аюрведичния кабинет, лекарят ще поговори с вас, ще направи няколко теста, за да определи какво е породило проблема, ще извърши пулсова диагностика, ще определи вашата доша (пита, кафа или вата) и дали дошите са в дисбаланс и едва тогава ще ви назначи лечение.

В практиката на Аюрведа лечението не се използват фармацевтични медикаменти и препарати, а лечението се извършва единствено с билки, тинктури, етерични масла, камъни и други натурални продукти.

За разлика от съвременната медицина, която се заема с лечението на заболяването, едва когато то се е появило, в Аюрведа голямо значение има предотвратяването на появата на заболяването.

Затова, ако искате да се погрижите за здравето, красотата, дълголетието си, доверете се на аюрведични специалисти, за да сте наясно в баланс ли са дошите ви и ако не, как да си върнете баланса.

Защото баланса на всичко във вас и около вас е в основата на вашето здраве!

 
Ayurveda

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *