Аюрведа или как да сме здрави и да живеем дълго

28.09.2017

Лечение с Аюрведа – билки, масла, детокс и промени в начина на живот

Вече над 5000 години Аюрведа сочи как можем да бъдем здрави и да живеем дълго. Тази древна наука от Индия е цялостна система за начина на живот и за нея избягването на болестите е по-важно от лечението.

Ако човек живее здравословно, няма да му се налагат лечения. Но ако сам си вреди чрез храната и различни дейности във всекидневието си, и да бъде излекуван, отново ще се върне към болестите.

Самата Аюрведа лекува всички болести – няма заболяване, с което тя да не се справи. Наред с това обаче има изисквания и правила както по време на лечението, така и към живот на пациента, след като е оздравял.

Затова например в Аюрведа клиник Софияслед прецизната диагностика, на пациента не само ще бъдат изписани лечебни средства, но и ще се дадат и насоки за промените в начина му на живот.

 

Тези препоръки на индийския Аюрведа лекар включват и общовалидни съвети, но най-вече специфични за дадения пациент – според болестта му, неговия тип тяло, общото му състояние, възрастта му и т.н.

Основен момент при лечението с Аюрведа е пречистването на тялото от токсини, защото те са причинителите на болести. А Аюрведа се насочва не само към даденото заболяване, а към премахване на причините за болестите.

Пречистването става с външни и вътрешни процедури, и терапии по природосъобразните методи Пурвакарма и Панчакарма. Те се съчетават, като предходни са външните процедури за подготвяне на тялото за вътрешен детокс.

Пурвакармае съвкупност от масажи с билки, масла, билкови сауни, обливания. Панчакарма прилага слабителни и очистителни терапии. Кое точно как ще се съчетае от двата метода, решава Аюрведа докторът.

Това пречистване протича едновременно с хранителен режим, защото токсините се образуват именно от нездравословната храна или от неправилния начин на хранене, а обикновено двете вървят заедно.

Цялостният лечебен комплекс включва още йога, релаксация, някои лечебни практики като специални дихателни упражнения и т.н.

Важно е не само какво ядем, но и как

За Аюрведа здравословната храна е особено важна. Също толкова важно е обаче и как я ядем. Неправилният начин на хранене може да отнеме ценната енергия на здравословната храна. Така тя не само може да се обезсмисли като полезност, но и да се превърне във вредна.

За принципите на Аюрведа как трябва да протича едно хранене могат да се посочат два аспекта. Единият е свързан със схващането, че всичко в природата е създадено по Вселенските закони и хармония, "вдъхната" му е частица от Всеобщата енергия на съществуването.

Чрез храната човек не просто приема белтъчини, въглехидрати, мазнини, а приема от живителната енергия на природата, от нейната сила. Храната въздейства и на тялото, и на психиката, и на ума, съдейства за общия баланс между физиологичното и духовното при човека.

Това обяснява и защо се говори за "жива храна" – Аюрведа отхвърля полуфабрикатите и консервите; ястията трябва да са от пресни продукти и да се консумират най-много до три часа след като са били приготвени, и т.н. 

Другият аспект е самоуважението – че човек трябва да се обича и да се грижи за тялото и духа си. Храненето е съществена част от тези грижи и трябва да му се обърне специално внимание.

Известна асоциация може да се направи с молитвата в Западната култура, но при Аюрведа "ритуалът" продължава и по време на самото хранене. Мислите не трябва да са ангажирани с нищо друго, освен с храната.

Това означава човек да е успокоил духа си, да няма силни емоции, които да насочват мислите му другаде. Не се извършват никакви странични дейности. Всяка хапка се сдъвква по 32 пъти /колкото са зъбите/, тя трябва да се усеща като наслада от вкус и прилив на светла енергия за организма.

 

Защо трябва да има поредност на храните?

Подборът на храни при Аюрведа не е свързан само с оптималния приток на енергиен заряд. Отчита се и начинът, и времето на усвояване на отделните храни. Това има значение при определяне на вида и реда за консумацията.

Има храни, които сами по себе си са полезни, но в съчетание, заради различното им разграждане при храносмилането, могат да го затормозят, а от там – да се обърка и усвояването на храната. Което значи да се затормози "храненето" на всяка една клетка.

 

 

Недоброто храносмиланеноси риск от образуване на токсини в организма дори и когато ястията са природосъобразни. Защото може да се получи застояване, гниене, което да доведе до  възпаления.

Възпаленията позволяват на токсините да попадат директно в кръвта, а с нея да се пренасят до различни органи, включително и мозъка. Така те могат да се задържат трайно в организма и да го увреждат чрез органите и системите му.

По принцип организмът е създаден като отлична биомашина, която може да се пречиства. За изхвърляне на ненужното са необходими между 12 часа и едно денонощие.

Едновременната консумация на несъвместими храниобаче, или да речем преяждането, нарушават тези процеси. Неправилно съставено, менюто може да предизвика алергии или да наруши метаболизма.

За всяка телесна конструкция има определени подходящи храни. Но има и принципно несъвместими комбинации. Месото например, рибата, сиренето, не се съвместяват с кисело мляко. Това ще е изненада за доста хора, които пият айран  с храната.

Всъщност не е добре да се пият течности по време  на хранене, защото стомашните сокове се разреждат и храносмилателната способност намалява. Това особено се отнася за студените течности.

Яйцата също имат несъвместимости и например омлетът с шунка или сирене, не е добра комбинация. Както и яйцата на очи, полети с кисело мляко. Дините пък трябва да се ядат самостоятелно, съчетанието им със сирене също не е полезно.

Аюрведа може да предвиди наближаващи болести, за които още няма симптоми

Когато симптомите се появят, значи болестта вече е започнала. Като разчита какъв е енергийният дисбаланс в организма,  Аюрведа докторът  определя заболяването. Този дисбаланс обаче може да покаже и скоро предстоящи болести, за които още няма признаци.

Аюрведа диагностика

Прегледът за Аюрведа диагностикакомбинира различни методи. Единият е детайлен оглед на тялото и определени негови "сигнали". Това включва специфично измерване на пулса на двете китки, преценка на стойката и походката, на общия вид на лицето, очите, езика, кожата, ноктите, косата, силата на гласа и др. Състоянието на сухожилията и мускулите също е от значение и то се проверява чрез допир. 

Освен това  лекарят се интересува от предисторията – какъв е дневният режим на пациента, какъв е начинът  му на хранене, каква е професията му и още други фактори, които влияят на психо-физиологическото състояние.

Измерването на пулса, повърхностен и в дълбочина, дава информация не само за кръвообръщението, но и енергийни потоци, които минават с кръвта през сърцето, мозъка, бъбреците и др. Така лекарят получава данни не само за общата конструкция, но и за отделни органи.

Езикът също дава богата информация и за общото състояние, и за конкретни здравни проблеми, като например коремни. Квалифицираният специалист може да получи данни от  цвета, формата, влажността, набраздяването и краищата.

Налепите по различни места например сочат различни проблеми на червата, крива линия по средата показва увреждания на гръбначния стълб и т.н.

По очите пък може да се разбере за сърдечни нарушения, бъбречни, чернодробни. За ноктите е показателно дали са меки, чупливи, твърди и т.н. Надлъжни черти например говорят за хранителен недостиг.

Цялата тази информация за настъпилите енергийни дисбаланси в организма дава възможност не само за мерки срещу даденото заболяване, но и да се предвиди развоя, който ще доведе нови болести.

След диагностиката лекарят преценява какво Аюрведа лечениеда се приложи за тялото и духовния дисбаланс.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *