Петте елемента в Аюрведа

23.06.2020

 Индийската медицинска философия Аюрведа разглежда всичко във Вселената като конструкция, построена на основата на пет базови елемента. Точно защото изграждат всичко около нас, включително неживата и живата природа и дори самите нас, те са наричани "велики". Това са панча маха бхута, или само панча бхута – земята (почвата), водата, огънят, въздухът и етерът.

Петте елемента в Аюрведа

 

Петте елемента според аюрведиците изграждат дори човешкия организъм. Жизнената енергия на всеки от нас като уникален синтез от петте природни елемента. Тъй като пропорцията при всеки човек е различна, ние сме едно с Вселената и същевременно с това улавяме в по-голяма или по-малка степен определени честоти от нейната вибрация. Тези енергии в аюрведа са наречени “доши” и определят нашата “конституция”.

Петте елемента в Аюрведа

 

Дошите биват: кафа – изградена от вода и земя, пита – от огън и вода, вата – от етер и въздух (също определяна като доша на вятъра). Но много рядко у индивида преобладава една-единствена доша. В повечето случаи нашата конституция е комбинация от две или три доши в различни съотношения. Това означава, че ние сме белязани със свойствата, които са характерни за съставните ни енергии.

 

1. Земя (Притви)

Земята представлява твърдата материя и структурата във Вселената. Тя дава форма и на човешкото тяло. Земята е хладна и тежка, гъста и грубовата, тя носи стабилност и твърдост. Нейното време са сезоните късна зима и ранна пролет, когато настъпват те в зависимост от географското положение.

Земният елемент е от изключителна важност за бременните жени, защото те захранват новия живот. В този период е изключително важен начинът на живот на бъдещата майка, включително храненето, леката гимнастика и особено упражненията, насочени специално към дишането.

Петте елемента в Аюрведа

 

2. Вода (Ап – Апас)

Водата е хладна, разбира се – влажна, течаща, мека и гладка. Но също така е и тежка, стабилна, неясна. Едно от най-ценните свойства на този елемент е, че той може да успокои болката, както физическата, така и емоционалната. Малките бебета, които плачат нощем, често се успокояват само с една-две глътки вода. Именно водата, а не въздухът, е първият елемент, който вкусваме още в периода на ембрионалното си развитие. Според Аюрведа, в човешкото тяло се съдържат пет жизненоважни за него течности. Това са:

  • течността в устата и около гласните струни
  • тази, която улеснява протичането на нервните импулси в мозъка
  • киселинната течност в стомаха, която го защитава и осигурява протичането на храносмилателните процеси.
  • плевралната течност в дихателната система
  • течността, която защитава ставите.

Ако нашите доши са в баланс, поведението на тези течности също е нормално. Ако имате проблем със събирането на прекалено много, или недостатъчно течности, това също е повод да направите преглед на състоянието на дошите у вас

Аюрведа препоръчва пиенето на една чаша чиста вода веднага след ставане сутрин. Според специалистите това може да спомогне за решението на много проблеми и предпазването от много болести. Същевременно е препоръчително да избягваме да пием много вода преди и по време на хранене, защото това може да забави обмяната на веществата в организма ни и да получим обратния ефект.

Петте елемента в Аюрведа

3. Огън (Агни)

Свойствата на огъня включват топлина, светлина и сухота. Той също така е грубоват, остър, но също и мек. Както и в природата, от ключово значение за това дали огънят ще е топъл, изгарящ или изпепеляващ, е неговият баланс и концентрация. Хората, у които преобладава този елемент, обикновено са жизнени и енергични, а умът им е нестихващ извор на идеи, когато се намират в баланс.

Признаците на прекомерно натрупване на агни у нас могат да бъдат наблюдавани неприятни странични ефекти като обриви по кожата, обикновено придружени със силно зачервяване, червенина се наблюдава и в очите, може да се наблюдава и висока телесна температура. В наши дни на съвременната наука е ясно, че огънят има двойствена природа между материята и енергията. Той заема място, съответно според законите на физиката е материален и би следвало да притежава маса, защото е микс от газове. Само че пламъците и топлината, които отделя огънят, представляват енергия.

В нашето тяло огънят отговаря за правилното функциониране на храносмилателната система. Ако агни във вашето тяло е в баланс, можете спокойно да забравите за проблемите с килограмите и обмяната на веществата.

Аюрведа има и правила за пиенето на вода, което според тази философия трябва да се извършва по определен начин. А именно, пие се бавно и всяка глътка трябва да бъде сравнително малка. Няма нужда да се “наливайте” с вода, дори може да получите обратния ефект, ако прекалявате с нея.

Хората с доминиращ огнен елемент е добре да се избягват загряващите масажи, сауни и пр., както и люти подправки като пипер, джинджифил и др.

Петте елемента в Аюрведа

 

4. Етер (Акаша)

Трудно е да се опише природата на етера. Според буквалния си превод от санскрит, думата означава по-скоро не вещество, а пространство – при това празно пространство.

По същия начин и качествата на етера са малко по-различни от тези на останалите елементи. Докато огънят е топъл или дори горещ сам по себе си, етерът е студен. Това обаче не се дължи на излъчването на някакъв хлад от него, а защото отсъства всякакъв източник на топлина. Етерът е лек, защото при него липсва тежестта, която създават водата и земята.

Друго качество при етера е липсата на движение. Етерът не се движи, но той е навсякъде, поради тази причина етерът е безграничен. Той е и навсякъде в нас, където има кухина, празнина или отвор между телесните органи, включително в устата, носа, стомашния тракт, дробовете, стомаха.

Акаша е квинтесенцията, от която са произлезли всички останали елементи. От вкусовете, които човекът познава, най-много етер се съдържа в горчивото, въпреки че този елемент сам по себе си няма вкус. Сезонът на етера е зимата.

Петте елемента в Аюрведа

5. Въздух (Ваю)

Въздухът произхожда от етера. Неговите качества включват хлад, сухота, мобилност. Той притежава също така и посоки, които са пет на брой – навън, навътре, нагоре, надолу и към центъра. Противно на някои очаквания, в Аюрведа се смята, че въздухът също може да бъде остър като огъня и твърд като земята. Той ни дава дъха, без който не бихме могли да живеем. В него, най-вече в кислорода, се съдържа движещата сила за нашето кръвообращение.

Последователите на Аюрведа смятат, че именно въздухът е двигателят и на нашите мисли. Също така всяко движение в нашия материален свят се осъществява благодарение на него. Тъкмо по тази причина всички смущения в баланса на въздуха могат да се забележат по настъпващите съответни нарушения в движенията ни. Те могат да бъдат прекалено бавни, а също така прекалено бързи, при някои пациенти се срещат и сериозни затруднения в двигателната система.

Хората, у които преобладават студените елементи като въздух и етер, е добре да приемат загряващи храни, като например джинджифил. В същата посока трябва да се мисли и при избора на подходяща гимнастика – давайте превес на загряващите упражнения, които могат да активират вътрешния ви огън.

Именно индивидуалният баланс на елементите в жизнената енергия е това, което придава всеки един от нас уникалност и необходимостта от специализирана консултация в аюрведа. Понякога за невъоръженото око е невъзможно да прецени кой или кои точно от петте елемента са дисбалансирани в нашето тяло. Респективно, ние самите е възможно да допуснем грешка в това какво трябва и какво не бива да правим, за да подобрим състоянието си.

Затова най-важно е, когато се посъветвате с Аюрведа експерт, да му разкажете повече за състоянието си и желанието, което искате да постигнете. Вместо да си набелязвате конкретен масаж, споделете какво ви мъчи и специалистите правилно ще преценят кои енергийни центрове трябва да бъдат стимулирани повече или по-малко, и как.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *