Как Трифала действа върху здравето?

08.06.2020

Трифала е аюрведична формула за пречистване на организма. Тя съчетава три мощни плода –Амла, Харитаки и Бабхитаки. Това е една от най-добрите комбинации за осигуряване на здраве на дебелото черво и за неговотопрочистване. Тя помага за укрепване на храносмилателната система и подобрява усвояването на хранителни вещества. Също така влияе благоприятно за премахването на тиксини и мастни натрупвания. Това е аюрведична хранителна добавка, която балансира физическите, психически и емоционално-стресови фактори.

 

Как трифала подпомага храносмилането?

Суперплодовете има способността да изпълняват антиоксидантна функция. Една от скалите за това се нарича ТЕАС. Според нея коефициентът на боровинките е 10, а на малините – 20. Плодовете в Трифала надхвърлят всички класации с резултат от 679 за Харитаки. Не съществува друг плод с толкова високи стойности по въпросната скала.

Нека разгледаме всеки от трите суперплода по отделно:

  • Плодът Амла, или Амалаки, е известен още като Индийско цариградксо грозде. Той е голям източник на натурален витамин Ц. Съдейства за укрепването на имунната система и защитните сили на организма. Има добър ефект върху асматични прояви. Любопитното за амла е, че е била използвана за подновяване на загубена сексуална мощ при мъжете и при жените. Амалаки намалява умората, подобрява циркулацията на кръвта, умствените способности и отделителните функции. Също така подкрепя имунитета и подмладява. Оказва кръвоспиращо действие, пречиства устната кухина и укрепва зъбите.

 

  • Бабхитаки, или Бибитаки, е горчива билка, богата на антиоксиданти. Тя помага при заздравяване на рани и има слабително действие. Доказано е, че може да тушира състояние на треска. Плодът има отхрачващо и тонизиращо действие. Нормализира нивото на инсулин, ефективен е при натрупване на слуз в храносмилателния тракт, пикочните и дихателните пътища. Много е полезен при болести на кръвта, хроничен запек, безсъние и нервно изтощение.

 

  • Харитаки също е много богата наантиоксиданти. Тя основно регулира храносмилателната система. Много често се използва в Аюрведа, тъй като й се носи слава на една от най-безопасните съставки. Плодът Харитаки подхранва тъканите на мозъка и нервната система, пречиства лигавиците и клетъчните мембрани. Усилва гласа и зрението, повишава интелекта и дава мъдрост.

И трите плода са силно алкални и намаляват киселинноста в стомаха. Трифала не е заместител на храната. Но заради ценните си компоненти, е истински благодат в Аюрведа. Помага основно при проблеми с храносмилането, газове, подагра, нервни разтройства, нарушения на черния дроб, затлъстяване и дори очни проблеми.

 

Кои са основните свойства на Трифала?

  • Противовъзпалително свойство
  • Слабително свойство
  • Регулаторна функция на сърдечносъдовата система и черния дроб
  • Намалява холестерола, който се натрупва в кръвта
  • Има отхвачващо свойство
  • Ускорява процеса на съсирване на кръвта и следователно помага за зарастване на рани
  • Влияе добре при захарен диабет.

Трифала може да се приема като хранителна добавка с чаша топла вода. Пие се всеки ден преди лягане, а за да помогне на храносмилането и сутрин преди хранене. Няма странични ефекти, но при бременност, или кърмене, е добре предварително да се направи консултация със специалист.

Органичната Трифала на прах може да се използва и за измиване на косата и тялото. Плодът Амалаки помага за растежа на косата и е много ефективен при косопад. Може да се използва и от студени по време на сесия, от учени и всички, извършващи умствен труд.

 

За какво още помага Трифала?

Триплодната съставка се използва при жълтеница, вътрешни кръвоизливи, кашлица и при кожни заболявания. Също така подкрепя здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Редовната й употреба успешно тушира влечението към сладко. Добавката помага за по-пълно усвояване на хранителни вещества и така съкращава количеството на употребяваните калории, без да се усеща чувство за глад. Елиминира някои стомашно-чревни патогени, включително салмонела, шигела и гъбичките кандида албикан.

Трифала способства правилното функциониране на клетъчните органели, които играят важна роля във функционирането на клетките. Това понижава риска от ракови заболявания, тъй като убива раковите клетки. Контролира диабета като стимулира панкреаса, където се произвежда инсулин.

„Който приема Трифала една година и живее правилно, той ще се отърве от всички болести и ще живее 100 години“, гласи древният трактат по Аюрведа „Чарака Самхита“.

Всяка съставка от Трифала има силни лечебни свойства и балансиращ ефект върху трите доши. Най-широко се използва за понижаване на нивата на токсичност в огранизма. Въпреки, че добавката обикновено се приема вътрешно, в Аюрведа я ползват и външно. Тя помага за справяне с проблеми с очите, когато се ползва като капки за очи. Основно бори възпаление, зачервяване или усещане за напрежение в очите.

 

Трифала – като балансираща аюрведична формула за подмладяване

Подмладяването е много важен момент в аюрведичната медицина. То касае грижата за поддържането на всички седем тъкани, наречени дату в добро състояние. Това са раса – плазмата, ракта – кръвта, мамса – мускулната тъкан, меда – мазнините, ащи – костите, маджа – костният мозък и шукра – репродуктивната тъкан.

За всяка една от тях Аюрведа има подмладяващи грижи, които са цял отделен дял, наречен Расяна. Борави се с много формули и билкови комбинации, които осигуряват детоксикацията, възстановяването и подмладяването на тъканите, но най-ценна и с най-широк спектър на действие е Трифала.

Ако един аюрведичен доктор знае как правилно да я използва, то той може да излекува всяка болест. Силата на формулата се крие именно в комбинацията на трите суперплода. Когато се смесят, те се превръщат в мощен билков комплекс, който насърчава дълголетието и подпомага образуването на оджас, от който зависи здравето.

Аюрведичните специалисти препоръчват именно Трифала за дълбоко и трайно изчистване на организма. Комбинацията от трите лечебни растения премахва токсичните отлагания в червата, бъбреците и черния дроб. Ефект се усеща само с един курс на лечение. Например изчезва лошият дъх в устата и се променя мирисът на потта. Според биомедицински изследвания в Индия, молекулите на Трифала се свързват с рецепторите в централната нервна система и се усещат понижен апетит и ситост.

В България комбинацията от трите плода се намира на прах, сок и на капсули. Продава се като хранителна добавка, предназначена основно за детоксикация. Интересно е, че в графата за странични ефекти и нежелани реакции е изписано: Няма. При прекомерен прием е възможно да се появят диария, дехидратация, газове и смущения в съня. Тогава дозата трябва да се намали. Ако обаче се използва според указанията на специалист, или изписаните върху опаковката, не би трябвало да има проблем.Добавката може да се намери лесно в  онлайн магазините в категориите с продукти за засилване на имунитета, автоимунни заболявания, кожни болести, детоксикация и запек.

Как Трифала действа върху здравето?

 

Специално сокът от Трифала е известен като естествен имуностимулатор, който влияе добре върху леки инфекции като кашлица, настинка и простудни заболявания. Укрепва корените на косата и прави цвета й по-наситен. Сокът е много богат на витамин Ц, както и много други витамини и желязо. В Аюрведичната практика се ползва основно при лечение на стомашни разтройства и диабет. Алкализира средата в организма и оптимизира работата на храносмилателния тракт.

Комбинацията от трите плода, цялостно детоксикира тялото, а това рефлектира върху състоянието на кожата и нивата на енергия. Тенът става сияен, а жизнеността на човек се увеличава. Освен високото съдържание на витамин Ц, Трифала е източник и на други антоксиданти като бета-каротин, минералите калций, магнезий и фосфор, както и микроелементите цинк и мед. 

Шри Шри Аюрведа е „хумогенна смес“ от древна философия и практика. В нея се използват стотици билкови добавки, но само 3 от тях са основните. Това са Ашваганда, Трифала и Амла. Предлагат се терапии за всяко заболяване, както и за превенция. След консултация с Аюрведа специалист, се предписва нужното лечение от масажи, терапии, прием на хранителни добавки и здравословно хранене. Целта е здрав организъм, здравословен начин на живот и задълбочаване на връзката между човека и природата.

Как Трифала действа върху здравето?

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *