Аюрведа козметиката

29.05.2020

Като задълбочен източник на хилядолетна мъдрост и знание за функционирането на нашия дух и организъм, аюрведа може да предложи множество начини да се грижим за нашия външен вид. В препаратите за красота на аюрведа са лишени от наличието на парабени или други вещества, които биха могли да ни навредят.

Още по-чудесното е, че можем да ги приготвяме от дома си. Единственото, което трябва да имате предвид, е, че както всички други лекове на аюрведа, и при рецептите за красота трябва да изберем най-подходящата за нас.

Принципът е да съобразим козметичните продукти от арсенала си със своята индивидуалност – а именнобаланса на трите жизнени енергии на пациента, които в аюрведа се наричат доши. Те са вата, кафа и пита и обикновено всеки един от нас е уникална комбинация от две доши, а само една трета от хората са с оптимално-балансирано разпределение на дошите. Много рядко има хора с преобладаваща една-единствена доша.

Взаимодействие между баланса на дошите и състоянието на кожата

Има досташирока гама от природни продукти, от чиито качества можем да се възползваме – плодове, прясно или кисело мляко, мед и етерични масла. Не е достатъчно обаче да развихрим единствено въображението си.

Необходимо е да сме обзаведем с доста дълбоки знания по аюрведа, или да се консултираме със специалисти в областта, за да можем да бъдем сигурни, че избираме правилните компоненти.

  • Обикновено, когато вата е раздразнена, кожата ни се сбръчква твърде рано, забелязваме тъмни кръгове под очите си, чувстваме се съсухрени и изморени.
  • Когатопита излезе извън баланс, кожата ни изглежда като тази на тинейджър – може би имаме повече лунички, обезцветяване тук-там и сме по-склонни към обриви от другите хора.
  • Нехармонична кафа дошапък причинява лепкавост и мазнота на кожата, понякога с отоци.

Кремове за лице

За освежаване на нормалната кожа без обособен дисбаланс можем да приложим, например, бадемово олио с мед и малко лимонов сок. Потърсете съвет, за да откриете каква е вашата доминантна доша или комбинация от доши.

Хората с пита-кафа конституция, например, обикновено имат склонност към омазнена кожа на лицето през зимата и прекомерно изсушаване през летния сезон. Това налага необходимостта от комплексна стратегия в грижата за нашата кожа и коса, за да й дадем винаги точно съставките, от които се нуждае, като същевременно избягваме да я натоварваме с токсини или неща, които са ни в излишък.

Аюрведа козметиката

 

Маски за коса

Маслата и билкитенамират своето приложение и когато става дума за грижа за косата и скалпа. Ако балансът е нарушен във вата енергията, маската за коса, която е най-добре да използваме, е препоръчително да е на базата на брахми(или бакопа) – наричан още шенженът на аюрведа. Използвайте малко брахми прашец в зависимост от необходимото количество за съответната дължина и обем на косата.

Маските с участието на куркумаса надежден метод да се справим с проблемите с косата, които са причинени от флуктуации на кафа дошата. Трябва да внимаваме с куркумата, имайки предвид, че прекалено големите количества от нея могат да изкарат извън баланс както вата, така и пита дошата.

Аюрведа козметиката

 

При хората с раздразнена пита доша обикновено се наблюдават проблеми с косата, свързани с ранен косопад и обезцветяване на косъма. Те могат да се решат с някои маски, включително приготвени в домашни условия, ако можем да си набавим подходящите съставки. Една от чудодейните билки, които може да ни помогне в такъв момент, е амалаки.

Аюрведа козметиката

 

В аюрведа е прието, че още по-важно от това да вземем козметични мерки, е да променим изцяло нашата диета. Ако страдаме от пита-индуцирана загуба на коса обаче, със сигурност ще се наложи да изключим всички пикантни храни, както и пърженото и мазното, защото то само би влошило нещата.

За сметка на това наблегнете на морковите, добре е дори да пиете сок от тях. Можете да очаквате страхотния им ефект още след седмица. Разбира се, не бива и да прекаляваме с тях, за да не се появиизменение в пигментацията на кожата.

 

Кремове и скраб за ръце и тяло

Принципът при кожата на ръцете и тялото е същият, както при маските за лице и коса – подбираме продуктите, които ще използваме, на базата на нашия личен енергиен профил.

Отново трябва да помислим за това каква е нашата конституция и – респективно, от какво имаме нужда – пречистване, подхранване или хидратация.

Прекрасно овлажняващо действие, например, има кокосовото масло. Можете да го използвате в комбинация с кокосово етерично масло(олио).

За пречистване на кожата на лицето можем да нанесемсмес от бадемови стърготини, сухо мляко и смлени портокалови кори. Можете да я използвате като скраб, който има относително неутрално действие върху дошите. Можете да добавите четвърт чаена лъжица от билката, която съответства на вашата енергия.

Друг вариант е да смесите равни части захаросан мед с лимонов сок или просто да нанесете меда върху лимонов резен, удобен за захват, и да го използвате като тампон, с който да почистите лицето си. Отново можете да използвате скраба в неутралния му вид или да добавите чаена лъжицапрашец от вашата билка(за вата доша – брахми, за пита – амалаки, за кафа – куркума).

 

Къна

Още от най-древни времена къната винаги е била важна част от живота на индийците. От край време тя се използва като декорация на ръцете и ноктите, а също и в религиозните ритуали и много други. В аюрведа тя намира множество приложения залечение на екзема, скабиес, гъбични инфекции и др.

Можете спокойно да използвате, която и да е био къна и да бъдете сигурни, че ебезвредна, стига тя да е от наистина чист произход и най-важното е да не бъде черна. Черната къна съдържа пигмент, който е силно токсичен и е добре да се избягва.

В аюрведа се прилагат само екологично чисти, органични продукти без използване на изкуствени торове, инсектициди и други вредни вещества.

 

Какво е мястото на ноктите?

Както вече намекнахме, някои неща не са въпрос на обгрижване и глезене сами по себе си, а по-скоро състоянието им рефлектира нашето вътрешно здраве. Как да очакваме да имаме красиви нокти, ако цялото ни тяло е извън баланс? Въпреки всичко можем да се доверим на някои малки аюрведа трикове, с които да се спасим в краткосрочен план, докато помислим за по-задълбочена стратегия в бъдеще.

Аромати

Аюрведа козметиката

Ароматерапията е дълбоко заложена в традициите на аюрведа още от зората на историята. Тя се използва при масажи, медитативни практики и йога,като доказано подсилва полезния им ефект.

 

Почистване и белота на зъбите

Аюрведа козметиката

 

Коренът от джинджифилът и цветовете от карамфил, както и кората на екзотичното дърво медлар(на лат. Mimusops elengi; още наричано испанска череша), сърцевината на карангали (лат. Senegalia chundra) и много други са перфектните съставки за една полезна и ефикасна грижа за зъбите.

 

Грижа за външния вид … отвътре

Както вече знаем, в аюрведа е много по-важно не онова, което поставяме върху кожата си, а това, коетовъвеждаме вътре в системата на нашия организъм. Ако  прекаляваме с вредните храни и напитки, със стреса, с всички онези неща, които ни натоварват и изтощават през всеки ден от нашия живот, не би следвало да се учудваме, ако забележим, че и красотата ни е започнала да вехне. За да цъфти тя дълго и истински, трябва да полагаме достатъчно грижи за това да я подхранваме и да я пречистваме.

В природата най-често срещани са нарушенията в баланса на пита и вата дошите. Въпреки това, за да определим личната си предразположеност, както и конкретния проблем в дадения момент, е добре да се доверяваме на експерти.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *