Как Брами подсилва ума и съзнанието?

26.05.2020

Брами е билка, известна с качеството си да подсилва функциите на мозъка и психиката и да подкрепя нервната система.В Аюрведа се използва от векове, а на санскрит означава „женска същност“,или „универсално съзнание“. Свързва се с творческия потенциал, който идва от чистото съзнание.

Брами, или брахми, е малко пълзяащо растение с много клонове, което се намира в Индия, особено е североизточните райони. Листата са назъбени, продълговати, сухи и месести, а цветовете са бели, или светлосиви. Расте на естествено влажна почва, близо до плитки води и блата. От растението се прави хранителна добавка, която подобрява умствените способноси, интелекта, духа и когнитивните способности. Също така действа като средство против безпокойство и се изпозлва при психични разстройства. Похдодяща е дори за деца, които са неспокойни.

Билката се ползва също така при лечение на деменция и Болест на Алцхаймер. Според изследвания, приемът й помага за създаването на нови невронни пътища и се намалява оксидативния стрес в мозъка. Това поддържа ясна мисъл при напредване на възрастта. Активните съставки на Брами балансират хормоните на стреса и така се постига успокояващ ефект. В Индия много хора дъвчат листата й за да намалят тревожноста. Именно при дъвчене или приемане като чай тя помага и за дишането.

Антиоксидантите, които се съдържат в растението, помагат за здравословен начин на живот. Те елиминират сводобните радикали – опасните отпадъчни продукти от метаболизма на клетките, които водят до смърт на клетките, или дори до мутиране в ракови такива. Свободните радикали влияят на всичко – от кожата до сърдечносъдовата система, затова редовниятприем на Брами осигурява здравословен метаболизъм и всиоко качество на живот.

 

За какво се използва Брами (Брахми) в Аюрведа?

 

В Аюрведа билката се ползва основно за лечение на хрема, бронит, настинки и запушени синуси. Тя почиста секретите и бързо успокоява възпаленията в гърлото и дихателните пътища. Също така Брами засилва имунитета. Хранителните й свойства се подсилват от атиоксидантните й съставки, които съкратяват времето за действие на нашия организъм срещу патогени, вируси и бактериални инфекции. Използва се и при епилепсия заради благоприятното й въздействие върху невронните пътища. Сокът от растението лекува бързо рани и кожни болести, като намалява появата на белези и прави кожата мека и здрава.

В практиката на Аюрведа билката на „Божествената благодат“ е ползвана иза Расаяна (подмладяване) и насърчава Оджас. Това е фината енергия, която се намира в сърдечната чакра. Тя е най-висшата форма на енергия, която зависи от духовното състояние на човек. Смята се, че Оджас е точно 8 капки и намаляването й води до заболявания и смърт. Според един от най-големите аюрведични трактати, Оджас се разпространява от сърцето през тялото чрез 10 големи кръвоносни съда и без него съществуването на човека е невъзможно.

Растението Брами е известно като най-добрият мозъчен тоник в Аюрведа. Освен за ума, нервната система и кожата, то се използва и за лечение на зависимости към алкохол, наркотици, тютюн, храна, захар, и дори сексуални. Ефектът й върху мозъка и нервната система помага за намаляване на апетита и успокояване на емоциите и избухванията, които са характерни за периода на отказването от тези зависимости.

Макар полезна за много неща, билката е добре да се избягва от хора с тахикардия и които имат чувставителен стомах или язва. При специфични състояния е добре да се направи консултация с аюрведичен доктор, преди да се започне прием на Брами.

В Аюрведа ползват билката и при депресия. Самата наука различава няколко вида, а Брами се използва при лечение на Пита депресия. Този вид е изключително сериозен и опасен и може да доведе до мисли за самоубийство. Според лечението се приема чай от гинкобилоба два пъти дневно. Скалпът и стъпалата се разтриват с кокосово масло вечер преди лягане, а за носа се приготвят топли капки от Брами. Слагат се по 3 до 5 капки във всяка ноздра.

Как Брами подсилва ума и съзнанието?

 

 

Маслото от Брахми се използва за облекчаване на стреса и успокоява горещата възпалителна енергия от типа „пита“ доша. Прилага се директно върху главата на пациента. Маслото се държи в специална купа над челото и се изливана тънка струя между очите. След това се масажира леко в скалпа и косата и се оставя да престои поне 1 час. Смята се, че маслото се накисва в кожата през скалпа и помага за кръвообръщението и мозъчната дейност. След процедурата пациентът усеща спокойствие и подобрение на паметта.

Как Брами подсилва ума и съзнанието?

 

 

Въпреки, че лечението с маслото от Брами може да е много успокително, при някои хора, то може да доведе до забавен пулс като страничен ефект. Ако се погълне пък може да е причина за разстроен стомах. За да се стигне до желаният положителен ефект обаче, е нужно терапията да се повтаря няколо месеца.

Билката може да се приема и при висока температура, хронична кашлица, и астма. Прави се паста от растението на прах, смесена с малко вода и се затопля на тиган. Нанася се върху гърдите и се оставя 30-40 минути. При висока температура към пастата се добавя ситно нарязан лук.

Особено за лечение на стрес и подобряване функцията на мозъка, е нужно Брами да се приема всеки ден в продължение на минимум 2-3 месеца, за да се усети ефект. При някои хора, които са я приемали, дори се стига до година, преди да подейства. Въпреки това, билката е дългосрочна противоотрова за симптоми на тревожност. Успешно успокоява тревожни мисли и пристъпи на паника. Таблетки от нея се продават свободно и достъпно в интернет пространството.

Често се използва и за повишаване на либидото при мъже и жени и при проблеми с възпроизводството. Има ползи също така при храносмилателни разтройства и успокояване на алергии. Може спокойно да се приема ежедневно. Ако обаче се усетят симптоми като отпадналост, умора, световъртеж, или необичаен сърдечен ритъм, то дозата трябва да се намали.

 

За какво още може да помогне Брами?

 

  • Всеизвестно е, че черният дроб е главният детоксикиращ орган на човешкото тяло. Според проучвания, растението Брами може да помогне за насърчаване на функциите на черния дроб и за естествена детоксикация. То успокоява изблиците на негативни емоции, които до голяма степен допринасят за чернодробните заболявания.
  • Билката се ползва и при лечението на астма при хора, които са склонни към изпотяване, раздразнителност и имат нужда да се охлади въздуха.
  • Също така има благоприятен ефект при неприятни симптоми на предменструален синдром. При някои жени се проявяват раздразнителност, гняв и желание за спорове.
  • Брами действа положително върху кръвоносната и сърдечносъдовата система и нормализира кръвното налягане.
  • При редовна употреба елиминира тенденцията към преяждане и приемът й е полезен при лечение на затлъстяване и наднормено тегло.

На някои места растението се нарича и Бакопа. Има предупреждение, че може да увеличи ефекта на някои успокоителни, барбитурати и опиати наркотици. За това е нужна консултация със специалист, ако се приемат други лекарства. При бременност и кръмене също е задължително лекарско мнение, преди да се приема растението под някаква форма.

Въпреки множеството си полезни свойства, е известно, че Брами основно помага за подсилване на ума и съзнанието. В Аюрведа предимно се използва при нервни разтройства, главоболие, повишен стрес, епилепсия и синузит. В Индия е едно от най-важните средства против стареене и увеличаване на дълголетието. Има изключително благоприятен ефект върху имунната система, а при учениците се ползва за повишаване на умствените постижения. Хората над 50 години трябва да го приемат поне веднъж годишно за 50 дни за да подобрят функциите на мозъка си и да увеличат продължителността на живота си, съветват специалистите.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *