Може ли Аюрведа да помогне при говорни дефекти?

06.04.2020

 Много хора по света страдат или са страдали в определен момент от живота си от говорни дефекти, като заекване. Заекването е неволно прекъсване на речта, при което определени звуци са продължителни или се повтарят думи. Речевото разстройство може да доведе до много проблеми при изграждането на личността. Всяка дейност на тялото се извършва или контролира от нервната система и мозъка. Правилното функциониране на тялото е единствената отговорност на мозъка.

 

Какви са симптомите на нарушения в говора?

 • Повтарящи се думи
 • Удължаване на думи или безшумно блокиране
 • Колебание по време на говорене
 • Трудност при започване на дума или фраза

 

Какво причинява нарушения на речта?

 • Генетични проблеми
 • Нетърпение
 • Стрес, срам и тревожност
 • Смущение и нервност
 • Загуба на контрол по време на говорене

 

Преди да започне да се лекува тази болест, терапевт трябва да стигне до основата на проблема. Правилната диагноза ще помогне за преодоляване на проблема. След това, ползвайки аюрведични билкови лекарства, ще се стимулира функцията на мозъка, с което ще се премахване заекването.

Може ли Аюрведа да помогне при говорни дефекти?

Аюрведични средства за преодоляване на говорни нарушения

 

 • Масло от Брахми.Това е стимулант, за който се знае, че успокоява ума и засилва функцията на мозъка. Вземете 10 мл масло и го загрейте. Охладете го до подходяща температура и го нанесете на главата си, половин час преди да си вземете душ. Може също така да го прилагате преди лягане и да го измиете на сутринта. Това е по-ефективно.
 • Черен пипер, бадеми и мед. Вземете черен пипер и направете паста от него. Към нея добавете 7 смлени бадема, после ги смесете с меда. Консумирайте тази паста всеки ден в продължение на поне един месец.
 • Aмла.Това е ефективно средство за защита, особено за деца, за да спрат да заекват. Известна е още като индийското цариградско грозде. То трябва да се дъвче бавно всеки ден.
 • Краве масло. То помага за развитието на мозъка и се знае, че увеличава паметта.

 

Лечение на заекване според Аюрведа

 

Заекване може да се излекува с билкови лекарства и практикуване на някои речови упражнения.

 

Ето някои билкови лекарства, използвани за излекуване на заекването:

 

 • Билката валараи (Vallarai)е много полезно лекарство при заекване. Вземете няколко семена от кориандър и фурми и ги поставете в 3 или 4 валараи листа. После ги дъвчете. Изсушете няколко листа валараи на тъмно място и после ги стрийте на прах. Вземайте този прах редовно. Валараи може да се приема и под форма на паста, която може да се направи, като смесите праха с краве мляко.
 • Гхи (Ghee)– топено краве масло, също може да засили функцията на мозъка и паметта. Вземайте една чаена лъжичка с храната си.

Може ли Аюрведа да помогне при говорни дефекти?

 

 • Външната употреба на брахми масло (Brahmi) също е много полезно. Вземете 10 ml от маслото и го загрейте. Нанесете го топло върху главата си, внимателно масажирайте и го оставете да престои за около 30-45 минути. Изплакнете главата си с топла вода. Тази процедура ще стимулира мозъчната ви сила.
 • Накиснете 12 бадема във вода за една нощ. На следващата сутрин ги обелете и намачкайте, смесете ги с 31 гр. масло и консумирайте тази маса редовно в продължение на няколко месеца.
 • Редовно консумирайте чай от маточина поне два пъти на ден.
 • Индийското цариградско грозде (Амла)също е много ефективно средство за борба с заекването. Вземете 4-5 амла зърна и ги направете на паста примесени с чисто гхи. Приемайте тази смес ежедневно.
 • Сухи фурмисъщо са полезни за премахване на заекването. Сварете сушени фурми в мляко, охладете ги и ги вземейте винаги преди лягане.

 

В повечето случаи проблемът с говора може също да е свързан с глухота на пациента. При този проблем Аюрведа препоръчва лекарства за подсилване на мозъка, паметта и за по-добро умствено развитие.

 

Едно от традиционните лекарства в индийската култура е Suvarnaprashan – Суварнапрашан. Това е едно изключително важно лекарство. Нашето тяло има своя собствена сила за самоустойчивост – за предпазване от различни заболявания, което се нарича имунитет. Ако тялото ни има достатъчен имунитет, няма инфекция или епидемия, която да може да ни засегне. Аюрведа ни дарява Суварнапрашан за подобряване имунитета на детето. „Суварна“ означава „злато“, а „Прашан“ означава „да се ближе“. Близането на злато от раждането до дванадесет години се нарича „Suvarnaprashan“.

Може ли Аюрведа да помогне при говорни дефекти?

 

Защо злато?

 

Златото е най-добрият метал за човешкото тяло. Той е не само ефективен при деца, но и при мъже и жени от всички възрасти. Златото е най-доброто лекарство за подобряване силата на имунитета на тялото ни. Той е най-важният и ценен метал със значително положително въздействие върху тялото и ума ни. Това е най-добрият елемент, който може и трябва да дарим на любимите си хора. Златото трябва да се абсорбира от нашето тяло, за да бъде здравословно за него. В резултат от това златните бижута са най-известни в индийската култура. Древните царе и богати хора в Индия винаги са се хранили от златни чинии. Да носим злато, да ядем от златни чинии, да даряваме злато, да колекционираме злато, всичко това идва от концепцията за приемане на злато в тялото ни. Златото е много ценен метал, който се използва за защита на тялото, ума и интелекта. Затова от миналото до днешно време икономиката ни зависи само от златото, което е знак за ефективността му в нашия живот.

 

Суварнапрашан (Suvarnaprashan), кога да се приема и за кого е предназначен?

 

Суварнапрашан е един от шестнадесетте санскарски ритуала, описани в Древноиндийските писания. Основата на тази традиция идва от "Suvarnaprashan Sanskar“, което означава „Суварнапрашан ритуали". Близки роднини на новородено дете винаги са давали златен подарък.

 

Ползи от Суварнапрашан

 

Суварнапрашан подобрява интелигентността, храносмилателната и физическата сила на тялото и мозъка ни. Тя дава дълъг, духовен и светски живот. Придава подмладяващи ефекти и тонизира кожата ви. Подобрява имунитета, като по чудо, така че детето да може да преодолее бактериални и вирусни инфекции безпроблемно. Редовната употреба на Суварнапрашан до първият му месец осигурява получаването на най-добрия имунитет срещу поражения от заболявания. Шест месеца редовна употреба на Суварнапрашан могат да направят едно дете много интелигентно, можещо да запомни всичко чуто. Това по принцип означава, че Суварнапрашан също играе важна роля за подобряване на паметта и интелигентността на човека.

 

Може ли Аюрведа да помогне при говорни дефекти?

Суварнапрашансъщо така подобрява храносмилателната способност на организма ви, което води до подобряване на физическата издръжливост на едно дете. Тя поддържа и подобрява (при нужда) тонуса на кожата му. Накратко, Суварнапрашан е най-добрият елемент за подпомагане на детето да преодолее различни инфекции, дори потенциално опасни. Няма болести, които да могат да го докоснат. В обобщен вид ще кажем следното:

 

          • Суварнапрашан засилва имунитета ви: Суварнапрашан изгражда най-добрата устойчивост на организма ви, предпазвайки ви от инфекции, прави детето ви по-силно.

          • Физическо развитие: Суварнапрашан помага за физическото развитие на децата.

          • Суварнапрашан подсилва паметта ви: Той съдържа такива билки, които помагат на всяко дете да подобри паметта си и разбирането си за света, в който живее.

          • Прави детето активно и интелигентно.

          • Суварнапрашан подобрява храносмилателната ви сила: Суварнапрашан е най-доброто предястие, имащо също и храносмилателни свойства.

          • Тонизира цвета на кожата ви.

 

Щастливи сме да потвърдим, че Аюрведа, от която Суварнапрашан е част, има решение за всички физически, психически и духовни нужди или проблеми, които човек може да срещне в живота си. Аюрведичното медицинско познание е изключително важно и полезно, което е просъществувало от древни времена до днес и което може и трябва да се ползва за благото на съвремения човек по света в настоящите трудни времена.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *