Широ абхянга масаж?

26.03.2020

Абхянга (или абянга) е названието на цял клас масажи в аюрведа. Абхянга има редица разновидности, във всяка от които фокусът е върху различни части от тялото. Името си тези терапии носят от древния език санскрит, на който абхянга означава буквално “маслен масаж”. Думата “широ” пък значи глава. И така, широ терапиите са различни процедури, свързани с черепната област.

 

Какво всъщност представлява масажът широ абхянга и за какво може да ни бъде от полза? Широ абхянга масажът прилича на широ дхара терапията. Той се изразява нежен масаж, при който с внимателни кръговидни движения се стимулира скалпът и в неговата горна част, наричана в аюрведа корона, се втриват специални лечебни масла. Стимулирайки този енергиен център, масажът има мощно благоприятно въздействие върху енергийния ни баланс и може да спомогне за преодоляването на различни болестни състояния.

Какво е широ абхянга масаж?

 

Тази терапия може да повлияе добре наредица хронични болести и други упорити състояния, които често представляват предизвикателство дори за най-модерните открития на конвенционалната западна медицина. Чрез широ абхянга може да се излекуват мигрени, стрес, проблеми, свързани с храносмилателния тракт. Масажът действа подсилващо на имунната система и се препоръчва като придружаваща терапия при пациенти, подлагащи се на химио или лъчева терапия.

 

Широ абхянга масажът има много добро козметично действие върху косата. За каквото и да го прилагаме, дори като страничен ефект той способства за подхранването и овлажняването на косата още от корените. Може да се прилага с голям успех за противодействие на всякакви проблеми, включително себорея, пърхот, бебешка кал при възрастни и косопад.

 

Нанасянето на благотворни масла с нежни масажни движения спомага за укрепването на фоликулите и подобряването на структурата на косъма. Косата става по-гъста, по-лъскава и гъвкава още при3 – 4 процедури. Хората, страдащи от косопад, могат да забележат ефект чакслед 5 – 6 посещения. Като допълнителен бонус, широ абхянга забавя и процеса на посивяване и побеляване на косите.

 

Терапията има още много полезни действия. Чрез нея може да се постигне подобряването на зрението. Като цяло всекидневното приложение на масажа подсилва всички сетива, както и на паметта.

 

Какво е широ абхянга масаж?

За постигане на максимален ефект от широ абхянга, процедурата трябва да се прилага възможно най-редовно. Всъщност, според древните текстове на аюрведа, масаж на главата с малко масло трябва да се прави най-малко два пъти в седмицата за около 15 – 20 минути.

 

В зависимост от стадия или това каква е задълбочеността на заболяването, от което желаем да се освободим, експертите по аюрведа могат да препоръчат различни видове програми и режими, които включват различни комбинации от процедури, в това число и широ абхянга и много други. Но масажът може да бъде прилаган и за профилактика, не само за лечение.

 

Как протича ритуалът широ абхянга?

 

Аюрведическите ритуали по правило се състоят от три отделни последователни части. Това са:

 

Това са отделните три фази, през които заедно преминават лечителят и неговият пациент.

 

Пуурва карма

 

Представлява е встъпителната част и основно се изразява в подготовката за ритуала. Към това спада иизборът на маслата, с които ще се извършва широ абхянгата. Възможностите са много – то може да бъде от маслини, синап, сусам, кокос, бадем и други.

 

Но за да бъде ефективен широ абхянга, подборът на маслата, които ще се използват за разтривката, трябва да бъде предварително обмислен в съответствие с баланса на енергиите в организма – този анализ също спада към фазата пуурва карма. За да определи това, лечителят разпитва пациента много подробно и го преглежда.

 

В аюрведа тези енергии са основно три и се наричат дошипита, вата и кафа. В зависимост от случая, от една, две или три от тези доши в различно съотношение е изградено цялото същество на всеки един от нас, или иначе казано, конституцията на всеки един от нас, която аюрведиците наричат пракрити. Въпреки че повлиява добре хора с всякаква конституция, абхянга масажът е за препоръчване при хора с конкретна симптоматика или викрити – изкривяване от техните нормални балансирани стойности.

 

Обикновено той се предписва на пациенти с увеличени стойности на вата дошата, защото има успокояващо въздействие върху нея. В някои случаи на прекомерна кафа доша пък всъщност трябва да се избягва изцяло прилагането на широ абхянга, особено в случаите, когато едновременно с това са повишени и токсините в тялото ни.

Вземайки всичко това предвид, маслата, които се използват за терапията, също варират спрямо конституцията на всеки пациент и баланса, в който се намират неговите доши към момента на предписване на лечението.

 

Ако широ абхянга ритуалът ще се извършва с козметична цел, може би най-добрият избор са кокосовото и сусамовото масло. Пуурва карма също така е моментът, когато можете да кажете на своя аюрведа лекар, ако сте алергични към нещо или има реален риск да проявите нежелана реакция към някое от маслата.

Какво е широ абхянга масаж?

 

Прадхана кармата

 

Тяе същинската част от аюрведическите ритуали. При широ абхянга това е самото масажиране на скалпа. По време на сеанса пациентът е легнал удобно по гръб, което му позволява да се отпусне напълно и да не чувства и следа от притеснение по време на цялата процедура – напротив, ключов за ефикасноста на лечението и търсен ефект е приятното усещане от масажа.

 

Прадханата на широ абхянга може да има различна продължителност, но стандартно може да бъде в рамките на около 20 – 60 минути. В случая има нещо, което е от по-голямо значение от продължителността на всеки един сеанс, и това е честотата на терапията. Тя трябва да бъде възможно най-редовна, за да постигнем желаните резултати.

 

Широ абхянга може да бъде самостоятелен масаж, или част от цялостен масаж на тялото (санскр. сарва абхянга). Във втория случай широ абхянга е самото начало, първата част от прадхана кармата на сарва абхянга. Ако се прилага самостоятелно, широ абхянга завършва с релаксация за около 10 – 15 минути, при които можем да си починем и да възвърнем усещане за сетивата си. Това може да се случва както в пълна тишина, така и под своеобразно ръководство от страна на лечителя, който може да помогне, като въздейства успокояващо на пациентът чрез гласа си.

 

Какво трябва да имаме предвид във връзка с широ абхянга масажа?

 

Какво е широ абхянга масаж?

Няма данни някъде по света да са наблюдавани негативни странични действия, които да са възникнали вследствие на приложението на широ абхянга масаж или друга подобна терапия. Въпреки всичко се забранява на него да се подлагат хора, които имат хронични или недолекувани сериозни травми или болестни състояния в областта на главата.

 

Страдащите от заболявания на сърдечно-съдовата система, както и тези с бъбречна недостатъчност, с прекомерно високи нива на вътречерепното налягане и др., следва да се отнесат с внимание към процедурата и да синхронизират аюрведическите терапии с конвенционалния курс на лечение, за да се избегне рискът от нежелани реакции и да се постигне максимален ефект и цялостно подобрение.

 

Абхянга масажът не бива да се прилага също така в случая нависока температура или треска. Терапията не се препоръчва също така за жените в периода на бременност или менструация.

Какво е широ абхянга масаж?

Аюрведическите ритуали по правило са безвредни, но комбинирането им без предварително начертана стратегия за лечение на конкретни проблеми може да даде дори обратен на търсения резултат. Абхянга масажът, например, не бива да се приема непосредствено или скоро след някоя от васти терапиите в аюрведа.

 

Обикновено специалистите в областта предварително изготвят индивидуален план за лечение. При по-задълбочени състояния възстановителната програма може да е цялостна терапия, която да включва ежедневна серия от ритуали, не само масажи, но и предписания по отношение на нашата двигателната активност, хранене, житейски навици и т. н. 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *