Аюрведа лечение със специални метали

16.03.2020

 Аюрведа – науката за холистично здраве, се разширява, за да включи и космическите сили. Благосъстоянието на човек се влияе не само нашето физическо, психическо и духовно здраве, но и от енергията, излъчвана от планетите.

 

Лечебните метали имат силата да неутрализират отрицателна енергия, която може да идва от Космоса, лекувайки човешкото тяло на фино енергийно ниво, както и на физическото. Според тази система от вярвания, мед, злато, сребро и желязо в аюрведичната медицина играят жизненоважна роля за поддържането на благосъстоянието ни.

 

Когато влязат в контакт с човешката тъкан, тяхната електромагнитна енергия влияе на тялото на клетъчно ниво. Те проектират „астрална светлина“, която противодейства на нежеланата негативна космическа енергия. Ето защо някои хора носят сребърни или златни бижута за изцеление, които не са само за украшение.

 

В Аюрведа всяка материя съдържа енергията на Всеобщото съзнание

 

Всичко всъщност е проява на тази енергия. Природните вещества, като някои метали, съдържат резервоари с жизненоважна енергия, известни като прана, затова се подходящи за лечение, укрепване и защита на човешкия организм.

 

Възможно е дори в чисти метали да присъстват някои токсини, затова в аюрведичната медицина всички лечебни метали, включително мед, злато, сребро и желязо, трябва да се пречистят обстойно преди употреба. Елементът обикновено се нагрява и след това се обработва с естествено вещество като масло, мътеница или топено масло (лекарствено избистрено масло). Ако желаете сами да използвате метали за специфични лечения, първо се консултирайте с опитен лечител.

 

Аюрведа лечение със специални метали

Скъпоценните метали са били използвани от древни времена още от египтяните и в Аюрведа за лечение на различни заболявания, тъй като се счита, че са особено полезни за здравето на човека. Египтяните и индийците са яли в  златни и сребърни съдове и прибори. А медни са били използвани за съхранение на питейна вода.

 

Метали като злато, сребро, желязо, мед, олово и др., в чистото им състояние, могат да бъдат използвани за:

 • предотвратяване на затлъстяване
 • повишаване на издръжливостта
 • лечение на различни заболявания в конвенционалната и алтернативната медицина

 

Полезни свойства на благородните метали

 

Злато

 

Този благороден метал има не само декоративна стойност, но и противовъзпалителни и анти-стареещи свойства. Използван е  като особено полезен за мозъка, сърцето и белите дробове. Малки златни частици се използват при лечение на някои видове рак и СПИН. Златото помага за намаляване на ставни възпаления и болка, свързана с автоимунното заболяване ревматоиден артрит, като  забавя прогресирането му.

 

В чистия си вид златото може да се използва като тоник за нервната ни система. Оказва благотворно въздействие върху ума, увеличавайки паметта и интелигентността. То е мощно аюрведично лечебно средство за укрепване на сърцето и подобряване на психическата и физическа издръжливост. Златото също може да се използва и за лечение на сърдечни и белодробни проблеми, както и при епилепсия.

 

Един прост метод за извличане на лечебната енергия на златото е да се постави във вода, след което я слогате да вари, докато половината от течността се изпари. Получената вода е заредена с електромагнитна енергия.

 

Може да се приема една чаена лъжичка два пъти на ден. Имайте предвид обаче, че някои хора имат отрицателна реакция към златото, обикновено проявяващ се под формата на кожен обрив.

Аюрведа лечение със специални метали

Ползата на златото в обобщен вид:

 • Златото увеличава паметта и интелигентността и може да предотврати епилепсия.
 • То укрепва сърцето, предотвратява инфаркт, подобрява аритмията и издръжливостта.
 • Полезно е при лечение на респираторни заболявания, като астма и задух.
 • Използва се в козметични процедури за различни кожни състояния, за предотвратяване  провисването на кожата, намаляване на петна по кожата, свързани в възрастта, и като общо средство за подмладяване.

 

Сребро

 

Среброто има охлаждащи свойства за лечение на всякакви заболявания и се използва срещу проблеми с храносмилателната и пикочната система поради своите антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства.

 

Този метал се използва и за лечение на треска, слабост и вътрешни възпаления, и особено при проблеми с червата и жлъчния мехур. За да използвате лечебната сила на среброто, може да приготвите вода по същия начин, като при златото. Друг метод за извличане на положителните качества на среброто е да се пие топло мляко, което е било загрято в сребърен съд.

Аюрведа лечение със специални метали

Обобщени свойства на среброто:

 • Използва се за насърчаване на силата и издръжливостта.
 • Носенето на сребърен пръстен помага за контролиране на кръвното налягане и  стомашно-чревната система.
 • Използва се за лечение при възпалителни състояния на жлъчния мехур и черния дроб.
 • Ефективно е при сърдечни проблеми, висока температура и слабост .

 

В болниците медицинско оборудване, изработено от сребро, може да се използва за предотвратяване разпространението на бактерии. Лекарства по лекарско предписание или локални препарати, съдържащи сребро, се използват за лечение на инфекции. Заради антимикробните  му свойства те помагат и заздравяването на упорити рани.

Аюрведа лечение със специални метали

Мед

Този метал се използва за балансиране на излишъка от „кафа“ и е благоприятен при заболявания на черния дроб, далака, лимфната и имунната ни система. Медта може да се използва и при проблеми с излишните мазнини. В Аюрведа се използва за лечение на затлъстяване, оток и анемия.

 

Медта и желязото са два метала, необходими за образуването и циркулацията на кръвта, полезни са за производството на червени кръвни клетки в костния мозък и костната тъкан. Желязото се използва за лечение на анемия, възвръщане на мускулния тонус и укрепване на нервната система. Притежава общи освежаващи свойства. Тежките метали, като олово, живак и платина, са полезни при лечението на кожни заболявания, съответно за засилване на нервната и ендокринната системи и имунитета.

 

 • Медта се използва за лечение на затлъстяване, анемия и оток.
 • Медни монети, поставени на челото, премахват главоболието и намаляват кръвното налягане.
 • Носенето на медна гривна лекува невроза, безсъние и облекчава болките в ставите и мускулите.
 • Помага за подобряване на метаболизма, засилва инсулиновата активност и намалява възпалението.
 • Мед и бронз са използвани от древни времена за ефикасност при лечение на различни заболявания на половите органи и дихателните пътища, белите дробове и кожни инфекции.

 

Тази форма на лечение не е известна само в аюрведичната медицина. Благородните металите са били използвани в редица различни лечебни терапии. Златото е традиционно средство за лечение на артрит, среброто е използвано като антибактериално средство и всички метали, споменати по-горе, са считани за изключително мощни лечебни елементи в аюрведическата медицина. Лечебната им сила е записана в древни текстове.

 

Дори и днес в западната медицина се изследва потенциалът на лечебните метали. Например, платината се използва в химиотерапията и за лечение на някои форми на рак. Нивата на токсичност на тежките метали се държат под строг контрол, за да могат тези метали да се използват заради огромния си потенциал в областта на алтернативното и прогресивно лечение.

 

Аюрведа лечение със специални метали

Аюрведа учи, че всичко съществуващо е пропито с енергията и интелигентността на Всевишното съзнание. Това е така, защото всички форми на материя, органична и неорганична, са просто външните прояви на тази най-фина творческа енергия.

 

Материята е уловена светлина на съзнанието, вибрираща с ниска честота. Жизнената сила на живота протича от универсалния източник, същността на цялата материя и се проявява в безброй форми и явления на природата.

 

В Аюрведа всички природни вещества като скъпоценни камъни, метали, и кристали имат резервоари с енергия, известни като „прана“, които могат да се използват за лечение, защита и укрепване на човешкото тялото.

 

Аюрведичната медицина използва почти всичко в естествения и в ежедневния живот, включително храна, дишане, упражнения, медитация, взаимоотношения на йога с масаж, както и регулирани ежедневни и сезонни процедури. Също така аюрведичната медицина използва хиляди билки и билкови формули за цялостно подобряване на жизнените ни функции.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *