Как аюрведа се справя с безсънието?

02.03.2020

 

Какво е безсънието?

 

Безсънието е затруднява живота на много хора по света. Често то се превръща в хронично заболяване, което ни изтощава до крайна степен, защото не ни позволява да си набавим необходимото количество сън и ден след ден ние ставаме все по-уморени.

 

Добрата новина е, че в много от случаите това състояние е лечимо. Взети навреме, серия от комплексни мерки може да даде чудесен резултат за нашето възстановяване. Чудесно е, ако можем да разрешим проблема си с безсънието, без да се интоксикираме твърде много с медикаменти, затова се обръщаме към хилядолетното знание на индийската наука за здравето аюрведа.

 

На първо място е да определим природата на състоянието, което ни затормозява. Това става обикновено в дълъг разговор с аюрведа лекар, който трябва да установи какъв е балансът на нашите доши, или иначе казано, каква е нашата конституция. От това обикновено се определя и характерът на проблемите, които имаме със съня.

 

Хората с преобладаващ вата доша профил често заспиват лесно, но се събуждат през нощта и не могат да се върнат обратно към съня. Тези, които трудно заспиват, обикновено са с по-изразена пита доша. При тези с кафа конституция рядко се наблюдава безсъние, но има случаи, когато при изострени нива на доминантната доша, те страдат от недоспиване, въпреки че спят нормално количество часове или дори повече от останалите. В подобни случаи лечението не се различава много от това при пациентите с класически симптоми не безсъние.

 

безсъние

Чудесен лек против безсънието според аюрведа е билката ашваганда (Withania somnifera)

 

Тя е мощен адаптоген, което означава, че лекува множество състояния и на практика не дава странични ефекти. Заради чудодейното действие на това растение, славата му се носи надлъж и нашир и много хора го наричат индийския женшен.

 

Ашваганда може да се приема в най-различни форми– в аптеките се продава на капсули, както и на прах, с различна доза на билката, самостоятелно или в комбинация с други лечебни екстракти. Днес вбио и специализираните магазини могат да се намерят и храни с ашваганда, но най-добре е да я купувате в чистия й вид, за да сте сигурни за съдържанието на пакетчето. Въпреки че не можете да прекалите с екстракта й, е добреда консултирате дневния прием на извлек от това растение, ако не за друго, то за да можете да получите максимална полза от това.

 

безсъние

Друга билка с много силно целебно действие, това е така нареченият тагар

 

Така наречен, защото това мощно средство, което може да излекува множество заболявания, всъщност е познато от памтивека и в българската традиционна медицина. Тагарът в аюрведа има дори още други още по-чудати имена катоасарун, сугандхбала, кутил – а за нас тук е добре познатият и почти обикновен… валериан.

 

Валерианата (Valeriana wallichii) е билка, която в миналото се е пиела от бабите ни като чай, а днес може да се приеме в много форми, включително и различни разработки на екстракта му се предлагат и във фармацевтичната индустрия като капсули, разтвори и др. В конвенционалната западна медицина отдавна е безспорно доказано, че приемът на валериана потиска катаболизма на важен невротранзмитер, наречен гама-аминобутировата киселина (ГАБА), по този начин увеличавайки неговата концентрация, понижавайки активността на централната нервна система, или иначе казано – ни приспива.

Аюрведиците използват валериана или тагар под формата на тинктура, пудра и екстракт

 

Маслото му съдържа каларен, маалитол и ар-куркумен. Има неприятен, доста тежък аромат заради изовалерианова киселина. Само една четвърт чаена лъжичка от тагар на пудра може да ни помогне да заспим, ако го изпием заедно с чаша мляко.

 

В България, за съжаление, все още този сегмент не е застъпен толкова на пазара и за крайния потребител е по-трудно да си намери валериана на прах. Освен това трябва да имаме предвид държавата на произход на растението, чийто екстракт приемаме, защото индийските сортове валериана имат по-голямо съдържание на лечебните съставки.

безсъние

Сънят е ключов в аюрведа

 

Едно от ключовите неща, за да възстановим баланса си според аюрведа, е да си лягаме в един и същ час вечер, но също така и да ставаме сутрин по едно и също време и като цяло да спазваме ритъм в своето ежедневие.

 

В аюрведа по начало ставането се препоръчва да е рано сутрин около изгрева. За хората, при които преобладава вата доша, е най-добре да стават около 6 сутринта. За разлика от тях, тези с най-застъпена пита доша се препоръчва да започват деня си около 5:30, а хората с доминантна кафа дошатрябва да бъдат на крак в 4:30 ч.

безсъние

Според аюрведа, безсънието често е причинено от неподходящ хранителен режим и затруднения в храносмилането

 

Ако нашите проблеми със съня се окажат породени от това, то мерките, които трябва да вземем, следва да бъдат насочени конкретно към тези причинители на нашето състояние. Това отново има общо с преобладаващата доша или група доши у нас.

 

Учудващо е кои всъщност храни аюрведа препоръчва да се избягват и на кои да се дава предимство. Тъкмо поради това е важно да обсъдим със специалисти своя начин на хранене, преди да направим кардинални промени в него.

 

Те могат да помогнат за това да разберем какво влияние имат млякото и другите лактозни продукти върху нашия организъм. Според аюрведа, млякото е чудесно естествено приспивателно средство, стига да можем да гоасимилираме добре в храносмилателната си система.

 

безсъние

Ефикасен начин да се преборим с безсънието са и редовните занимания с хата йога

 

Физическите упражнения, познати в западния свят просто като йога. Добре е да се практикува редовно, за предпочитане всеки ден, като упражненията не бива да се правят само вечер. Слънчевите поздрави са изключително подходящи за хора, които се борят за нормализирането на нощния си сън.

 

Практикувайте ги редовно, като имате предвид, че можете да прилагате различни вариации, от една страна за да не ви доскучава и от друга, за даразвивате организма си възможно най-цялостно. Йога заниманията нормализират сърдечния ритъм и ни помагат да намерим душевен покой, което е едно от най-важните неща за нашия спокоен сън вечер.

 

Голям ефект за борбата с безсънието има самият ни начин на живот, затова за някои от нас промяната не е така лесно постижима, колкото за други.Експертите съветват да изготвим собствената си програма сутрин и вечер така, че да пасва на нашата конституция.

Има се предвид, че за някои хора е препоръчително да се придържат към по-лек ритъм преди лягане, за да е спокоен сънят. Този тип хора, например, не бива да прекаляват с упражненията, физическия и емоционалния стрес в последните часове, преди да се оттеглят за сън.

 

И обратното – за други е крайно необходимо да изразходят напрежението и енергията от деня, защото иначе изобщо не биха могли да заспят. Обикновено проблемите със съня се проявяват при хора, които имат разбалансирани нива на вата доша, но не е задължително вата дошата да е преобладаваща, за да страдаме от безсъние.

 

За хората с проблемен сън специалистите по аюрведа препоръчват често излизане след природата. Важно е да ходим пеш, а не винаги да се возим или да караме кола, също така е много важно да се научим да дишаме правилно. Най-подходящи, разбира се, са разходките в планината. Когато всички чакри са отворени, много по-лесно ще бъде и заспиването ни, а и ще се събуждаме доста по-бодри на сутринта.

безсъние

Разтривката на ходилата е чудесен начин да се погрижим за себе си. Нанесен вечер преди лягане, един добър аюрведичен масажще успокои кръвообращението и ще ни помогне да заспим по-бързо. По преценка на лечителя към терапията може да се добави и абхянга масаж на главата.

 

Челото, лицето, слепоочията се разтриват със специални масла, които действат директно върху областта на черепа. И в този случай терапевтът съобразява лечебния график с конституцията на пациента, както и със снетата симптоматика на конкретната диагноза.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *