Повишена киселинност в стомаха

05.06.2018

Киселините в стомаха не са безобидни

Повишената киселинност в стомаха е състояние, което се характеризира с дискомфорт в стомаха след хранене, придружено с внезапно усещане за парене. Наблюдава се усилващо се и зачестено връщане на съдържимото в стомаха с повишена киселинност към областта на гърлото.

Почти на всеки човек се е случвало след прием на определени храни да получи киселини. Те започват да се отделят, когато приетата храна достигне стомаха ни. Тези киселини изпълняват важна функция за нашия организъм. Те са част от имунната ни система, тъй като унищожават паразитите и бактериите, които навлизат в тялото чрез храната.

Храносмилателният процесзапочва още в устната кухина. Стомашните киселини помагат за да може храната да се усвои оптимално, като спомагат за активирането на някои ензими като пепсин, който се отделя в неактивна форма.

Но сама по себе си, солната киселина (част от стомашния сок) е опасна за стомашната лигавица. Производството на слуз предотвратява вредното й влияние. Но хранопроводът не произвежда слуз, което го прави незащитен от солната киселина, което означава, че при рефлукс и при преминаване на съдържимото в стомаха към по-горни части на храносмилателния тракт, има опасност за хрaнопровода.

Киселините в стомаха могат да се дължат на ралични фактори, като някои от тях са: гастроинтестинални нарушения (остър гастрит, разкъсване на хранопровода, стомашна язва, пептична язва, езофагит, хиатална хериня и други), неврологични и мозъчни увреждания, тревожни разстройства, прием на медикаменти, сърдечно-съдови заболявания.

Понякога киселините се явяват периодично след хранене, като симптоматиката е изразена в усещане за парене и дискомфорт в областта зад гръдната кост след хранене. Тези непостоянни киселини могат да се дължат на болести на костно-мускулната ситема и съединителната тъкан, както и на болести на храносмилателната ситема. Понякога този вид киселини са резистентни към лечение.

Съществуват и хронични киселини в стомаха. Симптомите са същите, както и при непостоянните,  но те не са свързани с храненето. Възможните причини са болести на дихателна система (пневноминя, пневмоторакс и други), вродени деформации, аномалии (аномалии на коронарните артерии), болести на ендокринната система, метаболитни разстройства, инфекциозни и паразитни болести и т.н.

Причините за появата на повишена киселинност в стомаха са разнообразни, като някои от тях са: прием на определени храни (алкохол, шоколад, кофеин, грейпфрут, домати, аспирин и т.н.), някои медикаменти също ги предизвикват. Долният езофагиален сфинктер се повлиява изключително много от фактори като тютюнопушене и мазни храни, тъй като те водят до намаляване на способността му да се завтваря след постъпване на храната. Други фактори за появата на рефлукс са бременност и наднормено тегло. Понякога киселините са предизвикани от прекомерно физическо натоварване.

Повишената киселинност в стомаха е резултат от разбалансиран Агни – огънят на храносмилането. В символиката на Аюрведа огънят олицетворява трансформирането, превръщането на  материята от един вид във друг.

За трансформацията на храната от поети залъци до енергия за клетките, за тъканите и за органите, човек има 13 Агни. Най-важният е Jatar-Agni за храносмилането – той подхранва останалите.

В стомашно-чревния тракт той разгражда едрите хранителни частици на по-дребни, които организмът да абсорбира. От стомаха хранителните вещества се разнасят от кръвта по тялото, като 7-те вида тъкани имат свой Агни за абсорбиране на веществата.

Има и 5 Агни за разграждането на храната до съставните й първични елементи, от които всъщност е изградено всичко във Вселената, природата и в човешкото тяло. Тези елементи са земята, водата, огънят, въздухът и етерът.

Когато биологичните процеси при главния огън – Jatar-Agni, се нарушат, неговата сила отслабва и това води до негативни последици за целия организъм. Нарушаването на тези процеси води и до разбалансиране. В случая с повишената киселинност се получава неестествен превес на киселината в стомашните сокове, която служи за разграждане на храната, над неутрализаторите, с които организмът я балансира.

Обикновено се получава, когато Пита – огнената доша, излезе от установеното равновесие с другите две доши – Вата и Кафа. Медицинското решение е Пита да се върне към равновесието и храносмилателният огън да се оптимизира.

Трябва обаче да се отбележи, че може да има различни прояви на дошов дисбаланс – например силен апетит, характерен за храносмилането при Пита, и в същото време слабо храносмилане като при влошена Кафа, и т.н. Затова фактът, че киселините в стомаха не продължават много време, не бива да ни подвежда, че са безобидни. Те могат да се предвестник на гастрит или язви на стомаха, или дванадесетопръстника, и др.

Лечение киселинност стомах | Ayurvedasofia.bgПричини за киселинността и лечение

Причината за всички проблеми с Агни, включително и повишената киселинност в стомаха, са лошите хранителни навици. След като са ни докарали до здравословни проблеми, те трябва да се променят, което по същество е свързано и с промени в начина на живот. В противен случай, каквото и лечение да се приложи, вредните навици отново ще върнат здравните проблеми.

Така правилното хранене е превенция, но също така и част от лечението, когато заради вредни навици сме разклатили здравето си. Става дума за подбора на храните, съчетанията им по вид и време на консумация, начин на самата консумация.

Аюрведа има подробни списъци кои храни са полезни за дадената Доша, как да се съвместяват, кои как вредят и трябва да се ограничават, или изключват от менюто. Важно е също така храненията да не са хаотично през деня, а да са по едно и също време.

Закуската не бива да се пропуска, основното хранене трябва да е на обед, когато Агни е най-силен да преработи и по-тежка храна, а вечерята трябва да е лека и да приключва преди 19 часа. Важна "подробност" е, че храната трябва да се консумира не по-късно от 3 часа след приготвянето. След това нейната полезност се губи и дори може да се превърне във вредна.

Самата консумация трябва да е абсолютно самостоятелно действие, а не докато работим с компютъра или гледаме телевизия, защото така лесно се преяжда. Аюрведа е установила редица храни, полезни за премахването на киселините, има и много подправки и билки. Полезни са например рибата, млякото, просото, бананите, ябълките, пъпешите, медът, къдравото зеле и др.

Много е полезна и куркумата, която балансира всички доши, особено огнената Пита и може да се използва като подправка за ориз, киноа, сотирани зеленчуци и т.н. Джинджифилът стимулира Агни, срещу киселините е добре да се приема на чай до към 300 грама на ден. Използва се също лайка, мента, мащерка и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *