Парализа на тялото

11.06.2018

Парализата – енергиен дисбаланс

Парализата е състояние, при което в определени мускулни групи настъпва пълна загуба на мускулни функции. Обикновено е придружена със загуба на чувствителност и усещания в областта, която е парализирана. Най-често възниква в резултат на увреждания на нервната система и мозъка, по-специално на гръбначния стълб.

Парализата може да е временно или постоянно състояние.  Съществуват различни видове парализа (обща,  локализирана или генерализирана). Когато засяга долната част на тялото се нарича параплегия, а когато засяга горните и долните крайници – квадриплегия.

Парализата е животозастрашаващо състояние, когато засегне мускулите, подпомагащи дишането. Тя може да обхване едната страна на тялото или и двете (двустранна парализа). Когато говорим за парализа на долната част на тялото (параплегия) се наблюдава загуба на чувствителност в таза и долните крайници, парализа на краката, чревна инконтинеция, нарушен контрол на пикочния мехур и т.н. Парализа от кръста надолу може да се дължи и на генетични заболявания, тумори в мозъка, епидурална анестезия и трудно раждане, синдром на Гилен-Баре, полиневрити, множествена склероза, дегенеративни заболявания на нервната система и други.

При парализата на едната половина на тялото (хемипареза) се наблюдава парализа в лява или дясна половина на тялото, придружена със слабост и инвалидизиране. Този вид парализа може да бъде причинена от инфекциозни и паразитни болести (токсоплазмоза, невросифилис), отравяния, травми, родови травми, болести на нервната система, новообразувания и други. Този вид парализа може да е временна, например след прекаран инсулт, наличие на тумор на главата, инфекции, цребрална парализа, енцефалит, синдром на Емануел и други. Други причини за възникването на това състояние са полиомиелит, амиотрофична латерална склероза, травми, спина бифида, ботулизъм.

Симптоми, които придружават парализата може да са промени в настроението, трудности при говорене, четене и писане, загуба на съзнание, проблеми с паметта, чувство за обърканост, както и запек, болки във врата, треска, гадене, нарушено зрение, диария, силно главоболие.

Ако парализата е съчетана с проблеми с дишането, придружени със задух и хрипове, липса на реакция, това са много сериозни симптоми, които изискват незабавна лекарска помощ.

Отравяния и излагането на токсини могат да причинят увреждания на мускулите, което да доведе до парализа.

За Аюрведа човекът е микромодел на Природата, а тя е проекция на Вселената. Така човешкият организъм съществува в динамични равновесия на движение, преобразуване, обмен, цикличност. Това се осъществява чрез потоците на жизнената енергия – Прана, в тялото.

Това е същата енергия, която движи елементите и процесите във Вселената. При човека жизнената енергия се движи по многобройни канали в тялото. Най-големият от тях е храносмилателният тракт, има и фини каналчета-проводници на импулсите на нервната система и мисловния поток. Когато фините каналчета се увредят или запушат, се възпрепятства предаването на нервно-мозъчните импулси към мускулите и те не функционират, получава се парализа.

Нарушенията в организма, водещи до парализа, се натрупват при излизане от баланс на Дошата, отговорна за движенията – Вата. Този баланс е между три Доши/енергии в тялото.

По рождение на всеки човек е зададено определено равновесие между Вата, Пита, която отговаря за преобразуванията в организма и Кафа, която отговаря за течностите, имунитета и растежа.

В съотношението между трите Доши/енергии една или две имат превес, което определя основния тип Доша на човека. Когато се наруши този баланс, започват увреждания на тъкани и органи, и съответните системи започват да функционират неправилно. Това води до заболявания.

Независимо дали е определяща или не за основния тип Доша на човека, Вата енергията преобладава в нервите и мозъка. Парализата насочва аюрведа лекаря първо за балансиране на Вата. Има се обаче пред вид, че за парализа може да окажат влияние и увеличението на другите две  Доши – Пита и Кафа, които също могат да блокират фините каналчета за нервните импулси.

Освен това обикновено нарушенията не са само при една от Дошите в тялото, а са комбинация от дисбаланси. Затова при парализа е необходима прецизна аюрведа диагностика, за да се прецени дали освен Вата, не е необходимо връщането в баланс и на друга Доша.

Аюрведа листа и подправки | Ayurvedasofia.bgХранене, дневен режим, подправки и билки

За да бъдат Дошите в баланс, е особено важно храненето. За всяка доша има определен тип полезни храни, последователност, съчетания в едно хранене. Ако хранителният режим не е съобразен с Дошата, се предизвикват дисбаланси.

Това всъщност е свързано и с цялостния начина на живот, защото става дума за навици във всекидневието. Затова връщането на Дошата в баланс става чрез промяна на начина на хранене и дневните режими. Това е съпроводено с прием на лечебни средства от природата –  билки, масла, масажи, пречистване на тялото от токсини.

При лечението аюрведа лекарят дава подробни насоки за храненето и начина на живот занапред, за да не се стигне отново до болести.

За да върне Дошата в нормалното й състояние и да неутрализира ефектите от дисбаланса, Аюрведа използва противоположностите. Това важи и за храненето, и за лечебните средства.

Вата е суха, студена, лека Доша. Тя се балансира съответно с влажни или течни храни. Те трябва да са прясно сготвени и да се консумират топли, да са по-мазни. Трябва да се избягват студеното и сухоежбината, суровата храна, горчивото, лютото, стипчивото.

Освен това е добре самите те да не стоят на студено и ветровито, да установят и да следват точен дневен режим, да ограничат пътуванията и да не се претоварват умствено.

Аюрведа има многобройни билки за балансиране на Вата, като някои от тях широко се използват и като подправки. Може би най-популярен е джинджифилът, макар че със силен успокояващ ефект има още много като него. Като подправка джинджифилът може да се слага на супи, на най-различни други ястия – от зеленчукови до печени ябълки, на маринати, сосове.

Използва се и на  чай, може и суров, настърган, на прах. Могат да се употребяват също куркума, кардамон, мащерка,  кимион, сминдух, риган, розмарин.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *