Сутрешна рутина според Аюрведа

14.06.2022

Денят си личи от сутринта, казват мъдрите хора. Важно е началото му да е заредено с положителна енергия, мисли и емоции. 

Човек се събужда и започва своята подготовка за предстоящия ден, което обикновено е съпроводено с поредица от обичайни действия. Наличието на определен режим винаги помага да се избегне стреса и да няма излишно напрежение. 

Според аюрведа Сутрешната рутина е поредица от традиции, които помагат за постигне на вътрешен мир и хармония. Те са свързани със спазването на лесни правила, които не само са лесен начин за придържаме към здравословен начин на живот, но и за постигане на вътрешен баланс.

Описание на сутрешните практики и тяхното предназначение

1. Ранно ставане

Когато денят започва още с неговия изгрев, човек има усещането за събуждане заедно с природата. Обикновено ранното ставане е свързано с по-голямо спокойствие, липсва припряността или стресът, че закъсняваш и времето лети бързо. 

Това обаче изисква ранно лягане, за да си е отпочинал достатъчно добре човек. Ако успеете да ставате по едно и също време сутрин, скоро няма да се нуждаете от аларма и биологичният часовник ще привикне към съответния режим.

2. Чаша вода за старт на деня

Сутрин организмът се нуждае от хидратация, която се поддържа с първата чаша вода след събуждане. Тя помага, както на отделителната система, така и за възстановяване на водния баланс на тялото. 

Най-добре е сутрин водата да е със стайна температура или леко затоплена като към нея може да се добави прясно изцеден лимонов сок, джинджифил, мента, краставица или други свежи плодове и зелени подправки.

3. Почистване на устната лигавица

Според аюрведа традициите езикът също трябва да се почиства сутрин, тъй като по лигавицата му има бактерии и микроби, както и по вътрешната част на устата. Затова наред с измиване на зъбите, е препоръчително езикът да се остъргва със скрепер. 

Носът пък се пречиства с няколко капки масло от слънчоглед или сусам, за да се отстрани натрупалите се вътре слуз и прах. Устата се жабури със зехтин или кокосово масло, което после се изплюва и може да се изплакне с вода.

Сутрешна рутина според Аюрведа

4. Гимнастика

След събуждане тялото има необходимостта да бъде раздвижено. Йога асаните са подходящ начин за тонизиране. 

Те помагат при подготовката на организма за настъпващото ежедневие, за поредицата от задачи и подобряват концентрацията. Достатъчни са броени минути, за се изпълнява поне няколко упражнения, които да стимулират енергийните потоци в нас.

5. Медитация

Сутрешната Аюрведа рутината включва изпълняване на няколко йога асани, с които се раздвижва не само тялото, но и ума. 

След като се загреят мускулните групи и се засили кръвообращението, сесията е най-добре да завърши с медитация. Сутрешното усамотение е съвършеното начало, за да е концентрирано съзнанието през целия ден.

Сутрешна рутина според Аюрведа

6. Не пропускайте закуската

Първото хранене е най-важното за деня, проповядва индийската наука за живота аюрведа. Препоръчително е закуската да е енергийно засищаща. Билков чай, млечни продукти, яйца, пресни плодове и зеленчуци са отличния старт за зареждане след сън. 

Отделете си достатъчно време, за да не бързате и да закусвате на крак. По този начин ще запазите спокойствието и баланса си, за да започнете изпълнението на дневните задачи с положителна настройка.

Предназначение на сутрешните практики

Сутрешната рутина е най-добрият начин за постигане на хармоничен начин на живот. Традиционните ритуали в началото на деня отнемат максимум час време, през което тялото и умът се подготвят за следващите динамични часове. Спокойното начало е гарант за по-голяма успеваемост и позитивизъм през целия ден.

За кого са предназначени и за кога са противопоказни ритуалите в началото на деня ?

Сутрешната рутина е подходяща за всеки, който иска да се придържа към правилата за пълноценен и природосъобразен начин на живот. Още след първите няколко дни ще забележите положителната промяна, преодоляването на стреса, изпълването с енергия и тонус, постигането на хармония. 

Спокойно може да приучим децата още от малки да следват сутрешния си ритъм, което ще им създаде траен навик. Подредената сутрин предполага по-спокоен и успешен ден, през който изненадите и непредвидените ситуации трудно могат да ни извадят от равновесие.

Сутрешна рутина според Аюрведа

Условия за успешно изпълнение на Сутрешната рутина

За да се подреди по план началото на деня, няма как човек да не се е отдал преди това на зареждаща почивка. Това се постига, когато преди заспиване се освободим от ежедневното напрежение, за да е пълноценен сънят.

Постига се с помощта на определен режим преди лягане. Необходими са ни минимум 8 часа сън, т.е, най-добре е да се заспива не по-късно от 22 часа. 

Светлината, включеният телевизор и използването на телефоните и компютрите непосредствено преди сън са негов враг. Силната музика и физическото натоварване късно вечер също пречат на пълноценната почивка. 

Храносмилането също е важно за добрия сън, поради което вечерята не бива да е късна и тежка. Удачно е да се нахраним поне 3-4 часа преди сън. 

Всички тези правила са част от т.нар. вечерна рутина. Подобно на началото на деня, в неговия край също е добре да се следва определен порядък. Те могат да се сведат до следния ред.

1. Не на късната вечеря

Последното хранене за деня трябва да е съобразено с това, че докато спим стомахът не бива да е много препълнен и да е затормозена обмяната на веществата. Половин час след вечеря чаша вода се отразява добре на храносмилането.

2. Семена от копър

Стара индийска традиция е вечер да се приема копър на семена, за да имаме по-добро храносмилане и здрав стомах. Достатъчното количество е една лъжичка изсушени семена, които се сдъвкват добре. Семената от копър имат доказано антимикробно действие.

3. Без кофеинови напитки вечер

Кофеинът тонизира, ободрява и превъзбужда нервната система. Кафето, черният чай и останалите напитки с кофеин са по-подходящи за началото на деня. 

Най-добре е преди лягане да се изпие чаша топло мляко с малко индийско орехче. Другото подходящо вечерно питие е билковият чай от лайка, липов цвят, мащерка и други успокояващи билки.

4. Кратка разходка преди сън

Разходката след вечеря е добър начин за подпомагане на храносмилането, ускоряване на метаболизма и по-добър сън. Наложете си режим, в който да отделите няколко минути, за да се разтъпчете преди сън. Може да практикувате и йога асанни или лечебна гимнастика за разтоварване.

5. Забравете за електронните устройства преди сън

Мобилните телефони, телевизорът, компютърът или таблетът превъзбуждат нервната система и пречат за спокойствието вечер. 

Поне 1-2 часа преди лягане си наложете да не ги използвате, за да сте обременени от допълнителна информация и емоции. А и когато работата изисква цял ден да сте с тях, вечер поне си оставете свободни часове само за вас.

6. Масаж на краката

Това е терапия, която успокоява, помага да се изхвърлят негативните емоции и чувства след напрегнат ден. Добре е да се заредите с масажно олио или подходящи етерични масла, които още повече ще ви помогнат да се отпуснете максимално.

Сутрешна рутина според Аюрведа

7. Медитация

Вечерната медитация носи релакс, баланс и хармония. Само няколко минути в тишина или на тиха музика са достатъчни за пълно отпускане. Добре е да сте на приглушена светлина, може да си запалите ароматна свещ, контролирайте дишането и мислете позитивно.

Вечерната рутина е също толкова необходима и полезна, колкото и сутрешната. Тези лесни за следване ритуали ще внесат нужното спокойствие и баланс в ежедневието. 

Те са напълно подходящи за всеки и само след първите няколко дни се усеща положителна промяна по отношение на съня, работоспособността и нагласата към всичко, което ни заобикаля.

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *