Вечерни аюрведа ритуали за почивка и щастие

30.05.2022

Вечерта е време, в което тялото и ума е нужно да се освободят от ежедневното напрежение, за да може човек да се отдаде на заслужена и зареждаща почивка. 

В аюрведа са познати ритуали, които помагат за постигане на спокойствиеивътрешно равновесие. Само така организмът има шанс да се зареди максимално с положителна енергия, каквато осигурява пълноценният сънпрез нощта.

Описание и въздействие на ритуалите

Аюрведа ритуалите не изискват специални умения, също така не са трудни за изпълнение, а и са подходящи за всеки. Добре е те да се превърнат в режим, с който постепенно да се привикне. Постоянството е ключът към налагането на положителните правила за природосъобразен начин на живот. 

За да е гарантиран успехът на практиките, вечер е добре да се избягват някои активности, които по принцип пречат на съня и прогонването на стреса. 

Вярно е твърдението, че пълноценната почивка се постига, когато си наложим лягане преди полунощ. Оптималният вариант за заспиване е около 22 часа, което предполага достатъчно часове почивка и ранно събуждане. 

Друг враг на спокойствието вечер са ярките светлини и използването на електронни устройства, непосредствено преди да си легнем. Това важи и за гледането на телевизия, което не е редно да вършим от леглото. 

Разпалените дискусии, силната музика ифизическото натоварване късно вечер също са в забранителния списък. Там попада и късното хранене, което може да доведе до безсънна нощ. Вечерята е добре да е минимум 4 часа преди сън. 

След като са ограничени всички т.нар. дразнители на качествената почивка, може да се премине към същинските ритуали, познати от аюрведа. 

Част от тях всъщност са описаните вече препоръки, но е добре да бъдат превърнати в традиция, която има своята регулярност и последователност. 

Вечерни аюрведа ритуали за почивка и щастие

1. Ранна вечеря. 

Храненето вечер не бива нито да е късно, нито да е тежко. Само така храносмилането ще е безпроблемно през нощта. Преди лягане човек не се нуждае от огромни количества продукти, които да тормозят обмяната на веществата. 

2. Семена от копър.

Това е древна индийска традиция, която предпазва стомаха здрав. Копърът е подходящ за добро храносмилане и затова се приема след вечеря. Необходимото количество е около лъжичка изсушени семена, които се дъвчат. Те са с доказано антимикробно действие, така че почистват устата и зъбите от остатъците храна. 

3. Без късно кафе.

Кофеинът превъзбужда нервната система, тонизира организма и е питие, което е най-подходящо за сутрешно или обедно ободряване. Това се отнася и за черния чай и други безалкохолни продукти, които съдържат кофеин. Според аюрведа вечер се пие топло мляко, което успокоява нервите. 

Ефектът е още по-добър, ако към млечната напитка се добави индийско орехче. Това е ритуал за спокоен сън, който може да се изпълнява всяка вечер. Ако имате непоносимост към млякото, може да го замените с билков чай от лайка, например.

4. Пийте вода поне половин час след вечеря.

Приемът на вода по време и непосредствено след вечеря не е желателно. Ако свикнете към този ритуал, ще установите колко добре се отразява той на стомаха. 

Причината е, че водата може да разреди храносмилателните сокове, а веднага след прием на вечерята, те способстват за обработката на храната. Според аюрведа вода се пие поне 30 минути след като сте станали от масата. 

5. Кратка разходка.

Превърнете в положителен ритуал разтъпкването след хранене. Това подобрява метаболизма, предпазва от усещането за тежест и дискомфорт. Освен всичко друго внася спокойствие и успокоение, които са задължителни преди лягане. 

6. Изключете електронните устройства.

Наложете си навика поне два часа преди лягане да не проверявате електронната си поща, телефона и всички останали устройства, които цял ден са били във вашите ръцете. Така ще си гарантирате минути без напрежение и нерви. 

7. Масаж на краката.

Изключително приятен ритуал за минутите преди заспиване. Достатъчно е да си отделите няколко минути, в които да изхвърлите негативните мисли от забързания ден, да си пуснете тиха музика и да се отдадете на грижа за себе си. 

Използвайте масажно олио, успокояващи етерични масла или крем за крака на билкова основа. Невенът, лавандулата, сандаловото дърво са все аромати, които ще отпуснат тялото преди да потъне в пълноценна почивка. 

Вечерни аюрведа ритуали за почивка и щастие

8. Медитация.

Вечер трябва да предоставите лекота не само на стомаха, но и на съзнанието си. Отделете няколко минути само за себе си и превърнете вечерната медитация в малък ритуал за край на деня. Може да е на подходяща музика и лека светлина. Запалете и арома лампа с етерично масло, което харесвате. 

За кого са предназначени и противопоказни вечерните ритуали ?

Няма нито един от изброените дотук съвети, който да не може да се приложи от деца и възрастни. Много от ритуалите са познати по цял свят. Те най-вече се препоръчват на хора, които страдат от безсъние. 

Помагат изключително много и на онези, които страдат от мигренни или хронични болки. Въздействат положително върху нервната система и при наличие на депресивни състояния. 

Хората, които не могат да консумират мляко или копър, може да пропуснат тези ритуали или да ги заменят с други подобни. Вечерните правила не са подходящи за тези, които се налага да работят на смени, защото при тях биологичния часовник привиква към различни режими на работа и почивка.

Сутрешна рутина според аюрведа

След зареждащ сън, сутрин човек се събужда отпочинал, зареден е с положителна енергия и мисли. За да избегнете стресът в началото на деня, когато тепърва ще се впуснете да решавате всички задачи от графика си, също е добре да имате режим. 

Това е т.нар. сутрешна рутина. Древните индийски традиции повеляват тя да е предшественик на светлия ден. За целта се опитайте да се придържате към няколко прости правила.

1. Ставайте рано.

Посрещането на деня още от неговия изгрев ни кара да се усещаме свежи и отпочинали. Наложете си да ставате по едно и също време и ще установите как постепенно на биологичния ви часовник няма да му е нужна аларма. 

2. Започнете деня с чаша вода. 

По този начин давате на организма възможност да възстанови добрата хидратация след нощния сън. Водата сутрин помага на стомаха и отделителната ситема, за да се пречистите. 

Недейте да консумирате твърде студена вода сутрин. Тя трябва да е леко топла или със стайна температура, може да добавите лимонов сок или тонизиращи подправки като мента или джинджифил. 

3. Почистване на езика, зъбите и устата.

Според аюрведа след сън не е достатъчно само да си измием зъбите. Езикът трябва да се остърже със скрепер, за да се премахнат всякакви бактерии и микроби от устната кухина. 

Отнася се и за носа, което индийците постигат с няколко капки слънчогледово или сусамово масло, което отстранява слуз и прах от носа. Устата може да жабурите с лъжичка зехтин или кокосово масло, което после се изплюва. 

Вечерни аюрведа ритуали за почивка и щастие

4. Сутрешна медитация.

Аюрведа рутината сутрин включва изпълняване на няколко йога асани, с които да раздвижим и да събудим тялото и ума. Така се загряват всички мускулни групи и се засилва кръвообращението. В края на сесията се медитира. 

Сутрешното усамотение е страхотно начало и проясняване на съзнанието, помага за подреждане на дневните приоритети, за умерен старт на деня и неговото пълноценно протичане. 

Вечерни аюрведа ритуали за почивка и щастие

5. Закусвайте.

Индийската философия за живота изповядва виждането, че закуската е най-важното хранене през деня. Тя трябва да е питателна, да зарежда с енергия и топлина орханизма. На масата трябва да има млечни продукти или билкови чайове, както и свежи плодове и зеленчуци. 

Успеете ли да изпълнявате ритуалите сутрин и вечер ще сте много по-успешни, балансирани и положително настроение към себе си и околните. 

СНИМКИ: АЮРВЕДА СОФИЯ

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *