Витамините и аюрведа

23.05.2022

Аюрведа е източник на знания за живота и човека. Възникнала преди повече от пет хилядолетия, тя е съхранила опита на няколко поколения за света, който е вътре в нас и за това, което ни заобикаля. 

Още от древността индийската наука търси подходът към постигането на баланс, който е гаранция за здраве и щастие. 

Днес Аюрведа има последователи в цял свят, които намират в нея начин за постигане на хармоничен и природосъобразен начин на живот. 

Според древното учение отговорни за това са трите основниДоши, от които зависят индивидуалните особености на всеки, и петте елемента – пространството, въздухът, огънят, водата и земята, които изграждат заобикалящия ни свят. 

Дошите се наричат Кафа, Пита, Вата и човек притежава и трите, но в различно съотношение между тях. Наруши ли се балансът им, тялото започва да страда. 

Ето защо лечебните практики на аюрведа са насочени към възстановяване на вътрешната хармония. Индийската медицина винаги се стреми да открие първопричината на конкретната болест, а не само да лекува последиците от нея. 

Оздравителният процес е път към самоусъвършенстването. Аюрведа предлага набор от терапии и практики за постигането му, които изцяло се придържат към използването на природосъобразни и екологично чисти продукти. 

Те са източник на така необходимите за здравето на човек витамини и минерали, тъй като помагат за правилното функциониране на органите ни. 

С тяхна помощ ще постигнем бърз и ефективен метаболизъм, качествено преобразуване на храната и прилив на позитивна енергия.

Как аюрведа помага за нивата на витамините в тялото ?

Науката за живота определя храната като лечебната сила. В Аюрведа тя има съществена роля за възстановяване на жизнения баланс и за набавяне на целия набор от необходими на тялото витамини. 

Индийската кухня е сред най-богатите със своите аромати, подправки и съчетания на вкусове. Те също са съществена част от оздравителния процес и възстановяване на баланса. 

Витамините и аюрведа

В ежедневното меню задължително присъстват много плодове, зеленчуци, билки и подправки, от които тялото да може извлече най-полезните съставки и вещества, които са му необходими за да функционира безпроблемно. 

Редица оттрадиционните ястия в аюрведа се възприемат не само като прехрана, а и като средство, което има лечебни свойства. 

Пречистването на организма или т.нар. детоксикация е изключително важна терапия, за да се изхвърлят натрупаните токсини. По този начин организмът успява да усвои нужните му,полезни вещества от екологично чистите продукти и храни. Индийските подправки също помагат за правилното храносмилане, ускоряванетона метаболизма и повишаванетона тонуса. 

Много витами се набавят основно от храната, билковите отвари или от био хранителнитедобавки, които могат да бъдат открити в аюрведа центровете в страната. Например, широко популярното масло ГХИ, което се използва в индийската кухня, съдържат големи количества от витаминитеД, Е, А и К. 

Кои витамини са най-важни според Аюрведа ?

Всеки витамин носи своите ползи за правилното функциониране на организма. Това се отнася и за полезните минерали и фибри. 

Ще се спрем на някои от най-съществените витамини, които способстват вътрешните органи да работят безпроблемно, метаболизмът и кръвообращението да са с добри показатели, и като цяло човек да се чувства добре и в баланс със себе си и с околния свят.

Витамин В12

Това е витамин от група В, които помагат на черния дроб да се справи с натрупаните токсини. Според аюрведа това е основният човешки орган, от чиято работа се предопределя как ще бъдат преработени мазнините и дали те ще се преобразуватв необходима енергия. 

От друга страна, витаминът попада среднай-полезнитевещества, които помагат на човек да преодолее стреса и тялото да не страда. 

Витамините и аюрведа

Витамин С

Един от най-популярните витами поради полезните сисвойства в борбата с вируситеи функциите му за укрепване на имунитета. Нови изследвания доказват, че той засилва метаболизма, тонизира и дава сила.

При недостига му, човек започва да се чувства уморен и без енергия, което срива имунната му система и той е по-податлив на вируси и бактерии. 

Витамин D

Ползите от този витаминсе преоткриват постоянно от учените. Той се определя от медиците като един от най-съществените за човешкото развитиеи здраве. 

Тялото има способността да си набавя витамин D по естествен път от слънчевото греене. Но не винаги това е достатъчно за натрупване на необходимите дози, без които имунитетът отслабва. 

Установено е също, че наличието на витамина подпомага вътрешното равновесие, защото има определяща роля за поддържане на добриемоции и настроение. Освен всичко друго, витаминът помага за доброто усвояване на калций от организма.

Способства за укрепване на костите, поради което се прибавя към храната на новородените. 

Кои минерали са най-важни според Аюрведа ? 

Освен витамини човешкият организъм обаче се нуждае от достатъчно количество полезни минерали. Те са другият важен елемент за синтезиране на полезнатаенергия. 

Желязо

Желязотое минералът, който помага на кислорода да достигне до всички клетки, тъкани и мускули. 

При ниски нива на желязо, човек усеща липса на сили, изпитва отпадналост, умора и може да развие анемия. Освен физическия дискомфорт е предразположен към депресивни състояния и емоционална нестабилност.

Магнезий

Магнезият е важен елемент заповече от 100 жизнени процеса. Минералъте в групата на едни от най-важните съставки, които са необходими за натрупване на енергия в организма. 

Освен това на него са присъщи функциите да регулира кръвната захар и кръвното налягане. При недостиг на магнезий страдат мускулите и опорно-двигателния апарат, което влошава общото физическо състояние на човек. 

Калций 

Калций е другият важен минерал, чията основна задача е да гарантира добра обмяна на веществата, а и на организмада се справи с т. нар. лош холестерол. Най-лесно калций може да се набави с млечните продукти. 

Това е причината те да присъстват във всички здравословни менюта, включително имат съществено значение при приготвяне на много класически рецепти от аюрведа кухнята. 

Основният източник на полезните витамини и минерали са преснитеплодове и зеленчуци, ядките, млечните продукти, яйцата, месото и бобените култури. 

Освен чрез разнообразно дневно меню те могат да се набавят, като допълнително се приемат хранителни добавки. Важното е да бъдат консултирани първо със специалист по хранене или медицинско лице, за да се прецени индивидуалното здравословно състояние и конкретните нужди.

Витамините и аюрведа

Заключение

В Аюрведа центровете човек може да открие широк набор от всички полезни подправки и билки, витамини и минерали под формата на хранителни добавки, за да ги включи в своя ежедневен прием. Те са изготвени от екологично чисти източници и продукти. 

Аюрведа клиниките най-вече обаче са място за провеждане на курсове и терапии за възстановяване и лечение. Тук има аюрведа лечители, които диагностицират, лекуват и могат да дадат насоки според индивидуалното здраве на всеки. 

Предлаганите курсове са подходящи за терапии с различна продължителност и да са изцяло съобразени с нуждите на участниците в тях. 

В центровете се провеждат също така йога уроци, курсове по лечебно дишане и се практикува детоксикация на организма, за да може да не се трупат вредни вещества и токсини. 

Практикуват се утвърдени през годините методи, с които се лекуват всички познати болестни състояния, които влияят негативно на физическото и психическото здраве на човек. 

Терапиите са съобразени и с възрастта на практикуващите. Понякога освен възрастните, посетители са деца, които стрдат от определена болест или временен дискомфорт. 

Аюрведа комплексите предлагат още много други терапии за освежаване, тонизиране, подмладяване, отслабване, раздвижване, обучение, чиято обща характеристика е, че са напълно природосъобразни. 

От тук може да си купят био масла и подправки, билки и други подобни продукти, които са с гарантирано качество, за да може всеки желаещ да следва всеки ден аюрведа правилата за хармоничен начин на живот. 

Снимки: Аюрведа София

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *