Бъбречнокаменна болест – същност и лечение с Аюрведа

07.02.2022

Бъбречнокаменната болест се характеризира с наличие на камъни в бъбреците. Заболяването основно засяга възрастните хора, но не са изключения и случаите на хора, заболели и в по-млада и средна възраст. Среща се както при мъжете, така и при жените.

Камъните в бъбреците са все по-често констатиран проблем от лекарите. Причината от една страна се дължи на нездравословния начин на живот на хората, а от друга – на индивидуалните им особенности. 

Аюрведа е алтернативен на традиционната медицина начин да се помогне на страдащите от бъбречнокаменна болест. Древното индийско учение борави с методи и терапии, в които се използват изцяло природосъобразни средства. За разлика от класическия подход, индийските лечители търсят начин да преодолеят не само симптомите, но и първоизточника на заболяването. 

Философията на аюрведа е свързана с постигане на хармония от човека – с неговия вътрешен свят и с този, който го заобикаля. Загубването на баланса на енергиите в нас пък е причина за появата на различните болести. 

Характеристики на заболяването

Бъбреците са основен орган в отделителната система на човек. От тях зависи не само неговото качество на живот, но и правилното функциониране на останалите органи. Всеки човек има два бъбрека, които са разположени от двете страни на гръбнака, отзад на гърба, в областта на кръста. 

Главната роля на бъбреците е да пречистват кръвта на човек и да помогнат на организма да изхвърли с урината всички непотребни и вредни вещества навън. Когато в бъбреците се установи наличие на камъни, това означава, че са се получили образувания в резултат на кристализацията на отпадъци и минерали, които се съдържат в урината. 

Камъните могат да се видят при образна диагностика от лекар специалист с помощта на модерна медицинска техника. С нея се конкретизират тяхното местоположение, състав и размери. Най-често камъните се отлагат в областта на уретера или в пикочния мехур. Във всеки бъбрек може да има един или няколко камъка. 

Понякога те са само в единия орган, но по-често се констатира наличие и в двата бъбрека. Отначало кристализиралите вещества може да са малки пясъчинки, но с времето те нарастват или се видоизменят. Докато са с минимални размери, могат да бъдат изхвърлени от тялото с урината, като по този начин организмаът се опитва да се пречисти сам. 

Това води до силни болки у човек, понякога има парене и кръв в урината. При по-големите камъни обикновено се налага оперативна намеса или друг тип терапия.

Бъбречнокаменна болест - същност и лечение с Аюрведа

Според аюрведа наличието на камъни в бъбреците се дължи на нарушен баланс на една от трите Доши. Това е Пита, с чиято енергия се обяснява функционалността и здравето на човешката отделителна система. 

Класическо и алтернативно лечение на бъбречнокаменната болест

Заболяването най-вече се дължи на нарушен баланс на течностите в организма. Недостатъчният прием на вода и някои вредни навици са сред основните предпоставки за появата на камъни в бъбреците. Както класическата медицина, така и аюрведа обясняват наличието им с нездравословния начин на живот. 

Липсата на добра хидратация, неспазването на правилен режим на хранене и неподдържането на достатъчно добра физическа форма само ускоряват появата на различни здравословни проблеми. 

Други вредни навици, които са фактор за образуването на камъни, са липсата на пресни плодове и зеленчуци в менютото, пиенето на алкохолни и газирани напитки, заседналия начин на живот, нередовното уриниране и други. 

Преди да се усетят класическите системи, свързани с болки в областта на бъбреците и дискомфорт в тоалетната, човек може да започне да усеща прекомерна умора, да има системно главоболие, нарушен сън, подути крайници, подпухналост в областта на очите. 

Бъбречнокаменна болест - същност и лечение с Аюрведа

Когато състоянието се влоши или камъните са в по-голям размер, може да се получи бъбречна криза. 

Тя е съпроводена със : 

 • силнa болкa в кръста и гърба 
 • повишаване на телесната температура
 • гадене 
 • повръщане 
 • кървене при уриниране 

Обикновено в тези ситуации се касае за камък, който е запушил пикочните пътища. Това са остри състояния, при които се налага прием в болнично заведение и хирургична интервенция. 

При по-леките случаи може да се назначат медикаменти или да се предприеме безкръвна операция и разрушаване на камъка. 

Аюрведа лекува бъбречнокаменната болест с помощта изцяло на природни средства. Освен това се препоръчва ранна превенция, за да не се стигне до остри и критични състояния. Основните методи, които прилагат индийските лечители са свързани с прием на лечебни отвари, масажи с билкови олиа, парни процедури, детоксикация. 

Пречистването на тялото от токсините и вредните вещества е основен терапевтичен метод в индийската медицина. С помощта на детоксикацията се изхвърлят всички натрупани отрови вътре в организма. Смята се, че именно те са сред основните фактори за влошаване на здравето на човек. 

Панчакарма терапията е начин за детокс на тялото. Това е не само отделяне на вредните вещества, също така и процедура за подобряване обмяната на вещества, стимулиране на метаболизма и кръвообращението. 

Постига се и с помощта на Пурвакарма. И двете процедури се прилагат от специалист по аюрведа. Той може да прецени кога и с каква продължителност да е индивидуалното лечение.

Храната също е основен начин за лечение в алтернативната медицина. Приема се, че тя може да стимулира оздравителните процеси и да съдейства за добрата профилактика. При бъбречна болест хората е добре да спазват определен хранителен режим и поради друга причина. Установено, че някои продукти или подправки може да навредят при наличие на камъни. 

В дневното меню е препоръчително да не се включва :

 • риба 
 • птиче месо 
 • яйца 
 • сланината 
 • мазни меса 
 • гъби 
 • чесън 
 • патладжани 
 • ряпа 
 • люти чушки 
 • карфиол и други подобни храни 

В забранителния списък трябва да попаднат още газираните напитки, алкохола, консумацията на цигари, кафето, шоколада, черния чай. Пикантните, люти и кисели храни само могат да доведат до бъбречна криза. 

Изключително полезни храни при наличие на камъни в бъбреците са сварения кафяв ориз, джинджифила, някои подправки и билки. Това са магданоз, кориандър, лимонова трева, както и косата от царевицата. 

От тях могат да се правят отвари, които да се приемат под формата на чай. Те помагат да се прочистят бъбреците и да не се образуват нови кристализирани образувания в тях.

Хората, които страдат от бъбречна болест трябва да приемат достатъчно вода. Дневната хидратация е отлична превенция и пази от влошаване на общото състояние. 

Всеки ден те трябва да приемат между 2 и 3 литра вода, най-вече в горещите летни дни. Много често се греши като се смята, че другите напитки, приети през деня, може да заместят водата. Това е груба грешка. 

Бъбречнокаменна болест - същност и лечение с Аюрведа

Познати са също така билкови лекарства, които помагат при камъни в бъбреците. Характерното за тези препарати е, че те са направени от растения и билки. Както всички останали продукти, които се използват от аюрведа, те са 100-процентово чисти. 

Това означава, че в тях няма консерванти, оцветители, химикали и други опасни съставки. Те могат да се приемат след препоръка от аюрведа специалист. Не бива да се назначават без компетентно мнение или всеки сам да си назначава терапията. 

Едни от най-популярните са Cystone. Това е комбинация от билки и минерали, които е установено че помагат при болести на пикочните пътища. Cystone Forte помага срещу болки, когато човек има камъни в бъбреците. Подобен ефект се постига и с приема на Пунарнава.

Цялостният режим на живот също е от съществено значение. Балансът между работа и почивка, както и достатъчната физическа активност са част от оздравителния процес. Аюрведа препоръчва лечебна гимнастика. Подходящо е да се практикува йога и да се медитира. По този начин се нормализира функцията на всички органи в тялото. 

Снимки: АЮРВЕДА Банско/АЮРВЕДА София 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *