Разлика между Аюрведа и хомеопатия

01.02.2022

Аюрведа и хомеопатия – философии за живота 

Стремежът към красива фигура, добро здраве и отличен вътрешен баланс е издигнат в култ в съвременното общество. Не винаги обаче това са постижими цели, най-вече заради забързания ритъм, заради който понякога човек излиза извън правилата за природосъобразен начин на живот. 

В стремежа си да бъдат в крепко здраве, хората търсят алтернативни начини да се съхранят или преодолеят негативните влияния на външната среда върху себе си. 

Аюрведа и хомеопатията са едни от най-разпространените начини за постигане на така необходимата хармония за всеки един от нас. Двата подхода са в сферата на алтернативните методи на лечение, които се отличават от класическата медицина, но често се прилагат паралелно с нея. 

Това са едни от основните приликите между тях, но сами по себе си аюрведа и хомеопатията се различават по своя подход и произход. 

Аюрведа 

Разлика между Аюрведа и хомеопатия

Аюрведа е хилядолетна наука за живота, чиято основа е положена преди около пет века в Древна Индия. През годините събраните познания за света и човека са проучени, съхранени и запазени за поколения напред. Днес философията на древните мъдреци надхвърля пределите на своята родина и се радва на почитатели по цял свят. 

Тя не само е начин за познание на света и вселената, а съдържа набор от методи и средства за лечение, както и правила за природосъобразен начин на живот. За първоизточниците на аюрведа съдим от множеството писмени доказателства и артефакти, върху чията основа учението продължава да се развива и днес.

Хомеопатия

Хомеопатията е една сравнително по-нова философия за живота. В последните няколко десетилетия тя намира все повече привърженици и често се прилага като алтернативна или паралена система за лечение на човешките заболявания. 

Счита се, че основата на хомеопатията е положена през 18 век, а нейното начало се свързва с името на Ханеман, който е известен немски медик. 

Прилики и различия 

В основата на аюрведа е разбирането за трите енергии, които изграждат човек и от които зависи баланса в него. Това са Пита. Кафа и Вата. Наред с това, според древното индийско учение, светът е изграден от пет основни елемента, които са въздух, огън, вода, земя и пространство. 

За разлика от индийското учение, хомеопатията стъпва върху философията за витализма. Прието е, че тя е базирана на учението на древногръцкия философ и мислител Аристотел. 

Донякъде аюрведа и хомеопатията имат близост по отношение на разбирането, че всеки човек е вселена, която се определя от вътрешни и външни фактори. Те от своя страна оказват съществено влияние върху неговото здраве, във всеки един аспект – физическо, психическо и емоционално. 

Разлика между Аюрведа и хомеопатия

Значителни различия има най-вече по отношение на диагностиката и методите, които лечителите използват при аюрведа или хомеопатичното лечение. 

Индийските лекари считат, че физическото, духовното и емоционалното естество на човек са неразривно свързани. Освен това те смятат, че най-съществено е първо да се открие и отстрани причинителя на болестта и едва след това, да се третират появилите се последствия. 

Хомеопатичното лечение разглежда симптомите и тези различните знаци на болестта, както при класическата медицина, тоест те са водещи при определяне на последващото лечение. 

Може би голямата прилика при двата подхода е, че залагат изцяло на естествени и природни средства при същинското лечение на различните болести или състояния. 

Лечебните растения като билки, подправки, плодове и зеленчуци са основен източник за необходимите съставки в терапиите. Аюрведа паралелно с тях препоръчва лечебни гимнастика, масажи, детоксикация и още много начини за преодоляване на вредните въздействия. 

Хомеопатията разчита и на продуктите от животински произход. Наред с растенията, те също са източник за направата на медикаменти, основно с помощта на спиртни или водни разтвори, чрез които могат да се извлекат полезните съставки. 

За разлика от аюрведа тук не се налагат допълнителни практики, каквито са медитацията, лечебната гимнастика, парните бани с лечебни масла и други подобни.

Докато аюрведа буквално се превежда като “наука за живота”, то хомеопатията означава “подобна патология”. Според последната философия лечението се постига с активни вещества. Тяхната цел е да се причинят подобни състояния на конкретното заболяване, но в умерена форма, за да може нашият организъм да се пребори сам. 

Идеята е да се стимулира имунната система на човек да работи на пълен капацитет и да се справи с болестното състояние. Ето тук също има съществено различие от аюрведа, при която се залага на терапиите и лечебните вещества, които да възстановят нарушения баланс в човека. 

Индийската медицина търси не само лечението, а и начините за превенция от заболяването. От своя страна, хомеопатията се концентрира върху болестите, само при тяхната поява. Така, че когато сме здрави не се нуждаем от допълнителни въздействия. Аюрведа препоръчва постоянната медитация, здравословна храна и поддържане на баланс. 

Тук е важно да отбележим още една прилика между двата подхода, а именно, че  отдават значение на храната, която може да е част от лечебния процес. Билките са съществен пример. Тяхната ефикасност се признава и от двата типа практики. 

Съвместяват ли се аюрведа и хомеопатията с класическата медицина?

Аюрведа е напълно приложима като съпътстваща терапия. Хомеопатията предпочита нейният подход да не се застъпва с други по време на активизиране на имунната система. Затова паралелното приемане на медикаменти не е препоръчително. 

Аюрведа борави с някои природосъобразни правила, които може да са част от ежедневния начин на живот, независимо от здравословното ни състояние. 

Когато се касае обаче за лечение на сериозен проблем най-добре е нашето състояние и бъдещо лечение да се обсъдят с наблюдаващ лекар, за да може той да прецени дали е препоръчително да се практикуват съспътващите терапии. 

Причината е, че понякога тези терапии може да са взаимоизключващи се и това по-скоро да навреди, отколкото да помогне на болния. Освен това е необходимо да се съобразят терапиите с индивидуалното състояние на човек. В заключение може да се каже, че съвместимостта на аюрведа и хомеопатията с традиционната медицина трябва да се прецизира според конкретния проблем.

Разлика между Аюрведа и хомеопатия

Най-добре е първо да се установи с точност диагнозата, за да се реши кой подход ще е най-добър и полезен за нас. За целта е наложително да се извърши медицински преглед и да се назначат набор от изследвания.

След като се установи категорично за какво се касае, могат да бъдат обсъдени и всички възможни терапии и хранителни режими или процедури. Понякога пациентите се повлияват иключително добре от съвместяване на видовете лечения или пък тяхното последващо третиране. 

При аюрведа и хомеопатията, както и при класическия подход на традиционната медицина, прегледите винаги се извършват с лично запознаване на медицинското лице с проблема, признаците, оплакванията и симптоматиката. Едва тогава се решава какви методи и лечения биха могли да се приложат. 

Специалистът може да измери пулса, кръвното, да се вгледа в очите или да опипа болното място. Добре е човек да дава точни отговори и да опише всичко, което усеща или му се струва нетипично. 

Понякога болестта може да се прояви и в промяна на настроението, емоциите или да причини нарушения в съня, усещанията за топло и студено, загубата на апетит, липсата на енергия и т.н. 

Всички тези промени само могат да помогнат на лекаря да стигне по-бързо и точно до причината за нарушеното здравословно състояние на пациента. 

Правилната и навременна диагностика е гаранция за по-високата успеваемост при преодоляване на проблема, както и да не се допуска влошаване на общото състояние. По време на лечението е важно да се следват точните указания на специалиста, който провежда терапията, независимо дали тя е алтернативна или класическа.

Снимки; АЮРВЕДА СОФИЯ/АЮРВЕДА БАНСКО

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *