Изтръпване и измръзване на крайниците и Аюрведа

17.01.2022

Причините за появата на изтръпване и измръзване на крайниците могат да са различни. При хроничен проблем вероятно се касае за нарушена функция на централната нервна система или за анемия. 

Точната диагноза може да се установи след медицински изследвания и преглед от специалист. Не винаги обаче състоянието трябва да се свързва със промяна в здравословното състояние, възможно е да се касае за натоварване или моментен физиологичен проблем. 

Аюрведа е подходяща алтернатива на традиционните медикаменти, за да се преодолее дискомфортът в крайниците. 

Най-препоръчваният метод са упражненията по йога. Лечебната гимнастика е приложими при редица болестни състояние, както и само за спазване на добра физическа активност ежедневно. 

Понеже асаните, които са видовете упражнения в йогата, помагат за цялостното умерено натоварване на тялото, те се препоръчителни при измръзване и изтръпване на краката и ръцете. Йогата освен това влияе комплексно върху нервната система и стимулиране на мускулните групи. 

Лесноприложими и подходящи упражнения 

Стоене на пръсти с изпънати нагоре ръце

По този начин максимално се изправя гръбначния стълб и се кръвоснабдяват по-добре крайниците. Изтръпването може да се дължи на изкривяване или да е свързано с друго състояние на опорно-двигателния апарат.

Ходене на пети

Така кръвообращението се подобрява, а е и особено подходящо при изтръпване на крайниците, заради продължително обездвижване. Упражнението няма противопоказания и е чудесен начин за балансиране на стоежа и за трениране на прасците. 

Изтръпване и измръзване на крайниците и Аюрведа

Разтягане на цялото тяло

С правилното изпълнение на повечето асани се постига този ефект, а той подобрява общото състояние на цялото тяло. Ако изтръпването се дължи на скованост, по този начин е гарантирано, че ще го преодолеете. 

Добре е постепенно да повишаваме натоварването или поредицата от упражнения, като най-добре е първо да загреете отделните мускули на ръцете и краката. 

Масаж на крайниците

С помощта на билкови олиа и масла масажите са основен терапевтичен метод в Аюрведа. След напрегнат ден и дълъг престои на едно място в офиса е напълно нормално да усещате изтръпване , а в подобни ситуации то почти винаги е съпроводено с усещане за студ. 

Причината е недоброто кръвоснабдяване на крайниците. Бързото им възстановяване може да се постигне с масаж. С помощта на билковите отвари и затоплящи компреси, краката и ръцете се тонизират и се усещат силни и стабилни. 

Още алтернативни терапии при измръзване и изтръпване на крайниците 

В основата на повечето подходи е доброто позициониране на тялото и на гръбначния стълб. Тонусът на крайниците най-добре се подобрява при привикване към правилна стойка, дишане и достатъчно добра двигателна активност. 

Лечебни Аюрведа терапии

Традиционна индийска медицина лекува енергийните дисбаланси в организма. Според Аюрведа именно на тях се дължат първопричинителите на различните болести. 

При двигателни нарушения или смущения при оросяване на крайниците, Аюрведа лечителите прилагат оздравителни процедури с помощта на аква лечение, билки, храни, детоксикация на организма и още други природосъобразни начини. 

Изтръпване и измръзване на крайниците и Аюрведа

Сред най-подходящите терапии са:

Кати Питчу – в основата на тази процедура е прилагането на разнообразни лечебни масла. С тях се намазват проблемните зони, което се прави със затопленпамучен компрес. Постигнатият ефект е, че се преодоляват мускулните болки и усещането за обездвижване. 

Санди Питчу – акцентът тук е върху ставите, които имат пряко отношение към общото състояние на крайниците. Процедурата успокоява болките, усещанията за боцкане или студенина. 

Патра Потали света панчакизи – при този метод целта е тялото да се изпоти и да се изхвърлят натрупаните токсини в него. Постига се с помощта на топли памучни торбички, напоени с билкови отвари. Процедурата затопля цялото тяло, включително и крайниците. Кръвообращението се подобрява и кожата се усеща свежа и тонизирана. 

Аюрведа и лечебната роля на храната 

Аюрведа използва много билкови отвари, както за външни терапии, така и за прием под формата на чайове. С тях също се затопля цялото тяло. Друга много ценни съставки в индийската медицина са подправките. Те са изключително разнообразни и представляват съвкупност от аромати и вкусове. 

Индийскатата кухня е известна по цял свят със своите комбинации от билки и подправки, което я прави много специфична и здравословна. В Аюрведа се отделя много специално внимание на храната, защото тя е съществен елемент, за да може да се практикува природосъобразен начин на живот. 

Тя е задължителна част от постигането на баланса, постигането на пречистването на тялотои ума от всичко, което ни затормозява и пречи на човек да е здрав и пълноценен. 

Изтръпване и измръзване на крайниците и Аюрведа

Понякога измръзването на крайниците може да се дължи на анемия. А това означава, че организмът се нуждае от определени полезни вещества. Те могат да бъдат набавени с храната. Индийската кухня изобилства от ястия и съставки, които лекуват множество болестни състояния. 

Някои от най-разпознаваемите и лесни за приложение са достъпни за всички. Наред с билките, ползотворно на организма действат много от познатите плодове и зеленчуци. 

Такъв е случаят с лука, който се използва в цял свят. Този зеленчук се оказа едно от най-мощните средства срещу анемията, а и може да се яде суров или термично обработен всеки ден. 

Друг подобен продукт е сминдухът, които е широко използван и в българската кухня. Подправката има полезен ефект при редица заболявания, сред които и анемията. 

При изтръпване и измръзване на краката и ръцете е препоръчително да се консумират повечемлечни продукти. Кисело и прясно мляко, сирена, извара трябва да има всеки ден на масата. 

Аюрведа кухнята използва често мляко, за да балансира традиционните лютиви вкусове, които се считат за изключително полезни за храносмилането и поддържане на добрия метаболизъм. Повечето токсини в човешкото тяло се натрупват в черния дроб, стомаха и червата, а с помощта на подобни продукти по-лесно се изхвърлятненужните и вредни вещества. 

Не по-малко полезни са ядките, които съдържат естествени мазнини. Освен познатите фъстъци, орехи, бадеми и лешници, трябва да се консумират бял и черен сусам. Те може да са част от сутрешната закуска, защото дават много енергия. Могат да се комбинират със свежи плодове, кисело мляко и мед. 

Бобовите растения са друга задължителнасъставказа всяка трапеза. Сред традиционните индийски рецепти често присъстват червената леща и ориза. Може би най-популярният продукт в Аюрведа е пречистеното масло Гхи.

То се счита за едно от най-ценните вещества от животински произход. Добре е да се прилага за ежедневна консумация при приготвяне на различни ястия. Пречистеното масло е сред продуктите, които е от първостепенно значение, когато се касае за проблеми с крайниците. 

Снимки: Аюрведа София

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *