Аюрведа – възможност за лечение на всичко

13.01.2022

В забързания век и глобалистичните условия, в които живеем, като че ли имаме достъп до всички най-нови изобретения на науката. В света на медицината и иновативните технологии като че ли вече няма недостижими висоти. 

Едновременно с това обаче се оказва, че все пак остават състояния и болести, които трудно се поддават на терапия. В такива моменти търсим най-добрите природни и безвредни начини да подпомогнем лечението си.

Древните цивилизации са имали методи за оцеляване и за противодействие на различните заболявания още от незапомнени времена. Индийската традиционна медицина се развива вече повече от две хилядолетия. 

Възникнала, естествено, като народно знахарство още в племенните общности, тя е събрана в писмени паметници, датиращи от средата на последното хилядолетие преди Христа.

Много европейци все още не успяват да направят разлика между традиционното учение Аюрведа и ню ейдж течението, вдъхновено от нея.

Факт е, че и в двата случая става въпрос за алтернативни системи за лечение от гледна точка на конвенционалната (съвременната) медицина. Човекът се разглежда, като цялостен комплекс от енергийния, духовния и материалния аспект на своето съществуване. 

Институционализираната медицинска помощ на запад гледа на заболяванията като на сбор от симптоми, свързани с неправилно функциониране или болестни процеси, протичащи в определена част на организма. 

За разлика от нея, отделните школи в Аюрведа единодушно разглеждат всички състояния, като самостоятелен симптом на конкретен дисбаланс, който настъпва в целия организъм.

Аюрведа - възможност за лечение на всичко

Какво е Аюрведа и какво трябва да знаем за нея ?

В Аюрведа, независимо класическа или не, се смята, че всяка болест има индивидуално проявление при различните пациенти. По тази причина и терапията трябва да се назначава според характерните особености на всеки един от нас, а не да бъде поставяна обща диагноза и да се прилага шаблонно лечение за всички, страдащи от нея. 

Уникалният енергиен баланс на човека в аюрведа се нарича конституция. Именно тя е определяща за диагностицирането и лечението на всеки отделен индивид.

И двете течения черпят мъдрост от древните текстове и търсят природни терапии за справяне с различните болести.

Има обаче някои доста съществени разлики. Ню ейдж Аюрведа не използва хирургически методи за терапия, за разлика от класическата медицина, за която още в древността има свидетелства, че са се извършвали оперативни интервенции при необходимост.

Аюрведа - възможност за лечение на всичко

От друга страна, ню ейдж последователите прилагат акупунктурни процедури и масажи върху така наречените марми – енергийните центрове в тялото, цитирани още в първата писмена антология на аюрведа – Сушрута Самхита. 

Класическата Аюрведа обаче се придържа по буквата на този текст, без да се отклонява от него. Вярно е, че Сушрута говори за мармите и тяхната важност, но също така споменава, че всеки натиск или нараняване (например с игли) върху тях е противопоказен и води до нарушаване на енергийната хармония. 

В класическата индийска медицина лечението се извършва така, че да не пада пряко напрежение върху тези центрове.

Ще се спрем в подробности на класическата индийска медицина такава, каквато се предава от поколение на поколение вече няколко хилядолетия наред. Това е една прекрасна холистична наука и философия, която разчита на дълбоко познание за човешката природа, както и за арсенала от растения и екстракти, които използва.

Аюрведа - възможност за лечение на всичко

Днес тя се изучава в институти и колежи в и отвъд Индия. В лабораторни условия се проверяват емпирично рецептите за лекове, записани в древните паметници. Не случайно натуралните лекове на индийските лечители и до ден днешен вдъхновяват редица от откритията на модерните фармаколози. 

Голям брой медикаменти са разработени на основата на билкови екстракти с изключително мощни природни качества. Класическата Аюрведа приветства модерната медицина в опитите й да изследва и доказва лековитите способности на средствата, дадени ни от майката природа.

Ключова роля в аюрведическото лечение всъщност играят превантивните мерки. Балансираната диета, която ни носи достатъчно витамини, минерали и необходимите хранителни вещества, както и пиенето на билкови отвари и редовните масажи и движение са перфектният начин да поддържаме естественото хармонично състояние на нашия организъм.

Чаено дърво, хибискус, кимион, кардамон – всички те са само част от чудодейните природни лекарства, които можем да използваме в борбата срещу различни заболявания. Царицата на билките в Аюрведа е ашвагандата

В Азия през годините тя си е спечелила прозвището “индийският жен шен”, тъй като може да помогне при много състояния. Използват се и растителни екстракти, които са познати и по нашите ширини като ройбос, канела, сминдух, лайка и др.

Физиотерапията също заема централна роля в лечението по методите на аюрведа. В зависимост от начина на стимулация и конкретните центрове, върху които се въздейства чрез нея, можем да получим множество благотворни ефекти благодарение на индийския масаж. 

Освен това в индийската традиция се използват масажни масла от растителни извлеци, които допълнително стимулират организма ни да преодолее различните предизвикателства.

Както вече не веднъж споменахме, най-голямата сила на Аюрведа се крие в превенцията, а неин ключов определящ фактор е храната. При нейното приготвяне също трябва да се познават принципите на индийската медицина и да се съобразява менюто с конкретната конституция на пациента, който се храни.

Упражнения за раздвижване

Още от древни времена в Индия хората държат на двигателната култура и поддържането на енергиен тонус на тялото. В Аюрведа това се постига с помощта на упражнения от йога. 

Тези практики могат да бъдат много полезни и дори ключови за преодоляването на определени заболявания, особено ако са добре калибрирани в съответствие с индивидуалната потребност на всеки един пациент.

В йога е обособен и специален клас от енергийни упражнения, наречени мудри. Те представляват техники за медитация, които се изпълняват с пръсти и с дланите на ръцете ни. Различните мудри стимулират различни центрове и могат да ни помогнат да преодолеем редица състояния.

Дихателно здраве и упражнения за дишането

Така наречената дихателна йога е комплекс от упражнения, наречени пранаяма. Те ни помагат да увеличим ефективността на медитативните си практики, както и действат терапевтично чрез насищането на клетките с кислород, стимулиране на детоксикацията на организма и не на последно място чрез вибрационното въздействие, което дишането оказва върху вътрешните ни органи.

Съвети за практиката

Ако е правилно предписана, преценена и дозирана, аюрведа терапията рядко може да бъде противопоказна. За да сте сигурни, че се оставяте в правилни ръце, предварително проучете и се уверете, че се доверявате само на експерти в тази област.

Относно йога упражненията, ако сте решили да подкрепите с тях своята цялостна аюрведа терапия, подсигурете се, че знаете какво правите. Можете дори да практикувате дори вкъщи, стига да знаете асаните и да ги изпълнявате правилно. 

Посъветвайте се със специалист какви практики са най-полезни при вашето състояние. Ако все още сте новаци в сферата, запишете се на уроци при инструктор, за да сте сигурни, че няма да си навредите.

Как да извлечем максимална полза от лечението?

Колкото и мощни терапии да прилагаме, независимо дали алтернативни или от арсенала на конвенционалната медицина, единственият начин да превъзмогнем заболяванията е самите ние да се мобилизираме срещу тях. Тук се крие и разковничето.

Снимки: Unsplash.com

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *