Лечение на атаксия с Аюрведа

20.12.2021

Какво е атаксия?

Атаксия е заболяване, което се свързва със загуба на равновесие и с нарушена координация на крайниците. Засегнати могат да ръцете и краката, както и да има смущения с речта или с движението на очите. Както повечето болести, така и при тази причините са различни. 

Атаксията може да се дължи на наследствена обусловеност или да бъде придобита като резултат на други здравословни състояния. Така например, тя често се дължи на прекаран инсулт, на множествена склероза, парализа или инфекция. Понякога е следствие на сериозна травма.

Разновидности на състоянието атаксия

Вида на заболяването е пряко свързано с органите, които засяга в тялото. В медицината са описани три основни видове атаксия, които имат общи и индивидуални прояви.

Те от своя страна са :

 • Атаксия на малкия мозък – болестно състояние, което както става ясно и от наименованието, засяга главата.
 • Сензорната атаксия – поразява гръбначния стълб.
 • Вестибуларната атаксия – свързва се с нарушено равновесие на тялото, т.е. проблемите основно са във вестибуларния апарат.

Разбира се, при всеки от трите вида атаксия пациентите имат различни степени на увреждане на органите. Симптомите също са индивидуални и специфични за вида. Все пак има прояви, които са описани при повечето подобни случай. 

Пациентите споделят за :

 • загуба на координация на ръцете и краката 
 • слабост в крайниците 
 • неуравновесеност 
 • треперене на ръцете 
 • изтръпване 
 • световъртеж 
 • забавен говор 
 • по-трудна артикулация и други

Как трябва да се подходи при лечението на заболяването ?

Поставяне на диагнозата атаксия и последващото лечение трябва да се назначи от лекар специалист. Подходът в повечето случаи е индивидуален и може да бъде според вида и степента на увредата. 

Характерно за подобно състояние е, че то най-вече е следствие на друга болест, чието лечение е приоритетно. Например, ако атаксията е резултат на травма, то терапиите са паралелни.

Най-широко прилаганите методи са свързани с разнообразни техники за раздвижванефизиотерапия, водни процедури, лечебна гимнастика, заедно с медикаменти и алтернативни подходи.

Лечение на атаксия с Аюрведа

Физиотерапия е широко разпространена терапия при атаксия

С помощта на рехабилитатори се изпълняват серия от упражнения, чиято цел е укрепване на мускулите и подобряване на фината моторика на крайниците. Редуването с физически активности оказва благоприятно въздействие, както и ходенето върху различни повърхности. 

Сред прилаганите терапии е тази, при която крайниците се поставят да вибрират. Целта е да се подобри кръвообращението и тяхната сетивност. 

Положителният ефект от физиотерапията много зависи от ранното диагностициране на заболяването и точност определя на степента на увредата.

Друг разпространен подход за лечение е трудова терапия

Тя се прилага и при трите вида атаксия. В основата на терапията е изпълнението на различни функционални задачи, с които се упражнява моториката и координацията на движенията.

Техника на Александър 

Също се прилага със нейната серия от упражнения, включително и за правилното дишане. Самата техника съществува от много години. Тя е създадена от актьора Фредерик Александър преди повече от век. Провокиран е от загубата на гласа си, което го подтиква да измисли серия с лечебна практика. 

Упражненията на Александър помагат да се поддържа добра форма по отношение на физическото, психическото и емоционалното състояния. Така се преодоляват болки в кръста и гърба, гъвкавостта на гръбнака и мускулите в тази област. 

Правилната стойка и координация зависят от правилната връзка между главата и гръбначния стълб. Всъщност тази техника може да се прилага от всички, независимо дали имат или не здравословни проблеми. Правилният стоеж, дишане и движения са задължителни за подобряване на тонуса. 

Тип лечебен подход са и различни видове игри

Най-вече те са приложими при децата, които имат подобни здравословни проблеми. Целта на игрите е да се повтарят определени движения, за да се раздвижва пациентът. 

Могат да се упражняват вкъщи, в открити пространства или във фитнеса. Игрите са подходящи и при възрастните пациенти като се включват и различни симулационни задачи.

Биофийдбек е техника за по-голям контрол върху неволевите функции

Специалистите твърдят, че може да се влияе върху пулса, кръвното налягане, температурата, и още функции на тялото. Биофийдбек се прилага чрез модерна медицинска апаратура, която отчита кръвното налягане, пулса, температурата. 

Това става с помощта на специални сензори, които се прикрепят към кожата, за да се установи при какви влияния примерно се ускорява сърдечния ритъм или се засилва изпотяването. 

Обяснението е, че терапевтът може с помощта на наличната информация за причините за увеличаване на стреса да се влияе върху състоянието и емоциите.

Лечение на атаксия с Аюрведа

Аюрведа в помощ на хората с атаксия 

Възникнала преди 5 хиляди години в Древна Индия Аюрведа продължава да се прилага за лечение на различни болести и състояния. Това е учение за живота и хората, което е съхранило вековен опит и познания. 

Аюрведа проповядва лечение с откриване на първопричинителя на енергийните дисбаланси в организма. Според аюрведа лечителите има различни подходи и терапии с оздравителен ефект. 

В случаите на атаксия най-вече се прилагат процедури, които се използват за преодоляване на двигателните нарушения. Хората, които са се подлагали на подобна терапия, споделят за облекчение и положителни резултати.

По преценка на терапевта се използват серия от лечебни практики, които помагат при :

 • парализа 
 • мозъчен инсулт 
 • забавени движения
 • липса на координация 
 • изтръпване на крайниците и други подобни състояния

Най-често използваните терапии в Аюрведа

Патра Потали света панчакизи 

При тези процедури се постига изпотяване с помощта на билки и отвари. С тях се покриват части от тялото. С мехлемите и с билкови олиа се пълнят памучни затоплени торбички, които се поставят върху гърба, краката, раменете. По този начин се стимулира кожата и тъканите, за да се освободят от натрупаните токсини в организма.


Лечение на атаксия с Аюрведа

Кати Питчу 

Тук също в основата на процедурата са лечебните масла и олио. С тях се омаслява зоната около кръста като се налага памучен компрес. Така се облекчават болките, усещането за скованост, което пък е добре за подобряване на двигателната активност.

Санди Питчу е сходна на Кати Питчу

Разликата е, че тук акцентът е върху ставите. Процедурата има болкоуспокояващ и възстановяващ ефект.

Аюрведа терапиите използват разнообразни билки за отвари, масажи водни процедури, чиято цел е укрепване на мускулатурата и стойката. Подходяща е и йогата. 

Основните асани са подходящи за освобождаване на блокажите в тялото. Гимнастиката не е силова и при изпълнението на отделните пози има плавност на движенията и задържане в позиция до няколко минути. 

От Аюрведа подходящи са сериите за детоксикация. Така от организма се отделят всички ненужни вещества и натрупани отрови, за които се счита, че са в основата на много от болестните състояния.

Снимки:Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *