Лечение на артроза с Аюрведа

13.12.2021

В днешния свят здравните усложнения непрекъснато се увеличават. Проблемът със ставите е един от най-честите проблеми в наши дни. Това разстройство се свързва с различни фактори, като промени в начина на живот, нередовни хранителни навици, претоварване, физически и психически стрес.

Остеоартрит (артроза)

Това е най-честата форма на артрит и може да увреди всяка става в тялото. Засяга ставите на коленете, ръцете, бедрата и гръбначния стълб. Поразява главно хрущяла. Той представлява хлъзгава тъкан, която покрива краищата на костите в ставата. 

При остеоартритгорният слой на хрущяла се разрушава и изтрива. Това кара костите под хрущяла да се търкат. Резултатът е болка и подуване в ставата, което причинява проблеми с движението.

Поглед върху проблема от позициите на Аюрведа

Според Аюрведа болестта е известна като сандхивата (сандхи означава връзка, а вата означава вата доша). Остеоартритът възниква поради обостряне на вата доша, натрупване на вата в по-слабите части на тялото и причинява болки в ставите. 

Сандивата е състояние, при което вата активността се увеличава в ставите. Тъй като памучната вата е суха по природа, тя абсорбира течности от хрущяла на ставата.

Какви може да са симптомите ?

Те най-често включват :

 • Болка в ставите при движение
 • Загуба на гъвкавост
 • Хрускане на ставите
 • Скованост в ставите след период на почивка.

Причини за остеоартрит

Някои от причините, които могат да доведат до това състояние, включват:

 • Наднормено тегло
 • Увреждане на ставите
 • Възраст
 • Генетичен дефект
 • Постепенно влошаване на ставния хрущял


снимка на пръсти

Усложнения

Това е дегенеративно заболяване, което се влошава с течение на времето. Болките в ставите и сковаността стават тежки, което затруднява ежедневната активност на пациента.

Диагностициране на остеоартрит

Остеоартритът може да бъде диагностициран с физически преглед, образна диагностика и кръвни изследвания:

 • Физически преглед – помага за диагностициране на засегнатата става, която причинява подуване, зачервяване и чувствителност.
 • Визуален преглед – помага за диагностициране на нараняване на ставите. Може да се състои от рентгенова снимка, ЯМР.
 • Анализна ставната течност – течността се извлича от засегнатата става с помощта на спринцовка. Това помага да се открие възпаление или всяка инфекция, която може да причини болка.

снимка на пръсти

Аюрведични лекарства за остеоартрит

Himalaya Herbals предлага най-добрата комбинация от ефективни билкови лекарства за остеоартрит. Тези продукти са направени от най-висококачествени билки и стриктно следват принципите на Аюрведа. 

Всички препарати са 100% чисти, натурални и вегетариански. Те са без химикали, добавки и консерванти. Безопасни са за употреба, тъй като нямат странични ефекти.

Шалаки

Шалаки е естествена и безопасна билка за здравето на ставите. Подходяща е при артрит, остеохондроза, ревматизъм. Елиминира болката, изпълнява функцията на охлаждане, която е необходима при повишена Пита.

Румалая гел

Румалая гел е препарат за локално приложение, препоръчван за облекчаване на ставни болки, изкълчвания и навяхвания, както и напрежение и скованост в мускулите.

Румалая

Румалая облекчава възпалението, подобрява кръвообращението и метаболитните процеси в мускулите и ставите, подхранва и укрепва тъканите, намалява отока и подобрява подвижността на ставите. Редовният прием на лекарството помага за укрепване на костната и съединителната тъкан на ставите и връзките.

Принципи на хранене

Те включват :

 • Дайте предпочитание на храни, богати на антиоксиданти: грозде, лук, малини, цитрусови плодове.
 • Трябва да ядете храни, богати на витамин D.
 • Включете в диетата си подправки като джинджифил и чесън.
 • Избягвайте да пиете алкохол.
 • Избягвайте да пиете кофеин.
 • Не яжте храни от регистъра на т.н. бързо хранене.
 • Избягвайте мазни храни.


аюрведа преглед

Остеоартритът или артрозата като хронично заболяване засяга ставите в различни части на тялото. Състоянието поразява хрущяла, омекотявайки ставните кости, които започват постепенно да губят своята еластичност. При разкъсан хрущял костите започват да се търкат една в друга, причинявайки скованост, възпаление и загуба на движение.

Това е най-често срещаното заболяване, причиняващо болки в ставите, като страничните ефекти варират от леко неудобство до отслабване. 

Това може да се случи във всяка от ставите на тялото, но най-често се проявява в ръцете и носещите най-голямата тежест стави в човешкото тяло – колене, бедра, гръбначен стълб (обикновено във врата или долната част на гърба). 

За хората, които страдат от артроза, страданията са както физически, така и емоционални, тъй като изпитването на непрекъсната и мъчителна болка ограничава възможността им да се справят с ежедневните си задължения на работа и в къщи, да се разхождат с любимите си хора и да се наслаждават на живота.

В Аюрведа клиник София успешно се прилагат най-добрите аюрведични терапии от екип от специално обучени терапевти за лечение на остеоартрит. 

Наред с атакуването на болката, предлаганите тук планове за лечение, адаптирани за всеки отделен случай, помагат да се стопира заболяването и да се предотврати по-нататъшно влошаване на засегнатата става.

Остеоартритът е дегенеративно заболяване и прогресира със стареенето с тежки симптоми. Затова е важно да се намери най-точната формула за укрепване на ставите. Редовно използване на подходящи масла върху тях дават добри резултати на лечението и намаляват риска от по-нататъшното им увреждане.

Особено добре се отразява  детоксикиращото лечение за тези пациенти, които са със силно засегнати стави и тежки симптоми. Пълен курс от детоксикиращи и укрепващи терапии, провеждани веднъж годишно, предотвратява по-нататъшното увреждане на ставните тъкани и ги поддържа силни и подмладени. 

Опитът показва, че след такъв редовно провеждан курс на детоксикация пациентите преодоляват състоянието си и поддържат много по-добро качество на живот. 

Методът на непрекъснато лечение предотвратява по-нататъшното влошаване на състоянието им дори с напредване на възрастта. Част от аюрведичното лечение могат да бъдат – подходящата физиотерапия и упражняването на йога като част от правилния терапевтичен подход.

Страдащите от артроза болниобикновено изпитват остри болки в ставите, които ограничават движението им. Болката се увеличава особено при ходене и изкачване на стълби. Отличителен белег на поразените от болестта места са подуване и възпаление в областта на ставите.

Ако сте засегнати от тази неприятна болест, трябва да забравите бързото хранене на крак, както и така разпространените напоследък лакомства, известни като junk food. 

Диетата на пациент, страдащ от остеоартрит, трябва да се състои от прясно приготвена храна, която по възможност се сервира гореща. Добре е да се приемат супи от леща и други бобови растения, както и месо, като към тях трябва да се включват джинджифил и черен пипер. 

Гхи и други полезни масла в храната набавят енергия на тялото, като наред с това действат „смазващо” на ставите, спомагат за гладката им работа. Пациентът трябва да се пази от пикантни и люти храни, тъй като те причиняват вреди на вече влошеното състояние на ставите.

Аюрведа методи за лечение на артроза

Аюрведа предлага множество техники за лечение на артрозата с помощта на билки. Безопасните и ефективни алтернативи за лечение на остеоартрит намаляват възпалението, подуването и болката, като пречат на производството и натрупването на вредни химически елементи, причиняващи възпаления в човешкото тяло. 

Лечението на болките в ставите с помощта на Аюрведа подмладява увредените тъкани и хрущяли на засегнатите части. 

За смазване и укрепване на ставите се препоръчват вата-успокояващи лекарства. Най-добре е да се изготви персонализиран план за лечение, който да тръгне от първопричината за състоянието заедно с общото здравословното състояние на пациента. 

Това най-добре ще го направят специалистите по Аюрведа медицина, каквито можете да откриете в клиниката по Аюрведа лечение в София.

Идентифицирането на основната причина за състоянието на пациента помага да се набележи линия на лечение чрез комбинация от четирите важни аспекта – персонализирана медицина, панчакарма терапия, съвети за хранене, модификации в начина на живот.

В Аюрведа клиник София се предлагат безопасни и ефективни планове за лечение с билки, които са персонализирани според индивидуалното състояние на пациента за лечение и възстановяване от леко до тежко състояние на остеоартрит. 

Тук ще получите цялостна грижа за вашето тяло от най-добрите специалисти по древната индийска медицина. За да научите повече за лечението, посетете сайта ayurvedasofia.bg.

Снимки: ayurvedasofia.bg ; ayurvedabansko.bg

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *