Болест на Бюргер – може ли да повлияе Аюрведа?

18.11.2021

В какво се изразява болестта на Бюргер?

Болест на Бюргер е автоимунно заболяване, което има системен характер. Заболяването е познато още, като облитериращ тромбоангиит. То засяга артериите на горните и долните крайници, предизвиквайки възпалителен процес. В определени участъци на ръцете и краката артериите и вените се подуват, възпаляват се и съществува риск от запушването им с кръвни съсиреци. Засегнатите места е възможно да се инфектират и да се стигне до гангрена.

Лекарите отчитат, че болестта предимно поразява мъже, по-рядко жени, в млада и средна възраст – между 18 и 50 години. Освен това се наблюдава характерно географско разпространение, свързано с заболеваемост сред населението от Средиземноморието, Азия, Близкия изток и Балканите.

Причини и симптоми

Като основна причина за появата на болест на Бюргер се посочва тютюнопушенето и употребата на тютюн под всякаква форма. Това показва анализът на констатираните случаи на заболяването. Предполага се също, че е възможно при определени хора да се касае за генетична предразположеност към проява на болестта.

В медицинската практика е описана характерна симптоматика, която се приема за един от основните показатели за състоянието. Най-често болните се оплакват от изтръпване на крайниците. Наред с това може да се усеща студенина в ръцете и краката, както и по-осезаема чувствителност в тези части от тялото. 

Кожата също се променя като придобива блед вид, типично сивкаво или червеникаво оцветяване. Друг масов симптом е появата на болки в ходилата и дланите. 

В по-напреднал етап на заболяването се появяват видими съсиреци по вените, които при усложняване прерастват в рани. При неглижиране на проблема е възможно да се предизвика сериозно възпаление, което да граничи с опасно септично състояние.

Лечение

Наличието на симптоматика изисква неотложна консултация с лекар-специалист. Диагнозата може да се постави след преглед при съдов хирург или назначено ултразвуково изследване, т.нар. доплер на съдовете.

Самото лечение изисква преустановяване на вредните влияния, като от първостепенно значение това касае употребата на тютюн и тютюневи изделия. Болните преминават и на медикаментозно лечение, включващо основно кортикостероиди.

Традиционната медицина прибягва до лекарства, които са имат противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Положително повлияват също така медикаментите за разширяване на кръвоносните съдове. При по-тежките форми на заболяването са възможни оперативни интервенции, дори ампутации.

Как Аюрведа може да помогне?

Нетрадиционната медицина има изключително добър ефект при облекчаване и подобряване на състоянието на хората, които страдат от болест на Бюргер. Методите и практиките от Аюрведа оказват благоприятно въздействие върху здравословното състояние на организма, а тази болест изисква цялостно укрепване и повишаване на имунитета.

Болест на Бюргер - може ли да повлияе Аюрведа?

Снимка: Аюрведа София

Качеството на храната и нейното приемане

Те са от изключително значение за здравословното ни състояние. Според древното индийско познание за човека, единствен лек за организма са всички продукти, които имат възстановителна и подсилваща роля.

На трапезата трябва да присъстват продукти, като лимон, джинджифил, сироп от черен бъз или арония, нар, ленено семе, чесън, подправките куркума и канела. Всички те помагат за отпушване на артериите, действат противовъзпалително и засилват енергията. 

В Аюрведа се прилагат редица традиционни билки, които доказано укрепват тялото и като цяло спомагат за по-доброто функциониране на човешките органи. Те се използват за алтернативно лечение.

Арджун е една от често прилаганите съставки за отвари, поради нейното противовъзпалително и протективно свойство.

Освен това действа добре за премахване на плаките от кръвоносните съдове. Подобен ефект се постига и с Готу кола и Бибхитаки. Една от силните билки е Жилой, която се прилага срещу спазми, възпаления, инфекции, както и за подсилване на имунитета. 

По-популярните у нас растения с лечебни свойства са Глог и Конски кестен. И двете билки се използват при болки в крайниците и при болни вени. Глогът е подходящ за чай, а кестенът най-често се влага в специални кремове и други лечебни продукти.

Масажите

Масажите са сред широко препоръчваните процедури за успокоение и облекчаване на болките в крайниците. Те са ефективни, когато няма отворени рани по краката и ръцете на болния. Необходимо е да се извършват от специалист като по време на масажа се използват и някои противовъзпалителни кремове и отвари. 

Много от разнообразните Аюрведа практиките за детоксикация на организма са приложими, за да се изхвърлят от тялото всички вредни натрупвания и токсични вещества. Прочистването има оздравителен ефект за органите и за кожните рани.

Подходящи са разтоварващи дни, в които да се приема повече вода с лимон и джинджифил. Зелените смутита, приготвени от свежи зеленолистни зеленчуци, както и натуралните сокове са много подходящи за ежедневното меню и най-вече за начало на деня.

Болест на Бюргер - може ли да повлияе Аюрведа?

Снимка: Аюрведа София

Практики и други

Тъй като тялото се нуждае от релакс, спокойствие и засилен имунитет, за да се справи със всяко болестно състояние, Аюрведа акцентира върху елиминирането на първоизточника на здравословния проблем. Преодоляването на болката и дискомфорта могат да се преодолеят с лечебни практики като йога, например. 

Упражненията балансират не само физиката, но и духа. Умерената двигателна активност помага и за циркулацията на кръвта. 

Когато човек е с диагноза Болест на Бюргер, за него е наложително и жизненоважно на първо място да се откаже от вредния си навик, какъвто е тютюнопушенето. Това може да доведе до по-голям стрес, който всеки преодолява по различни начини.

Практиките, които са свързани с правилното дишане, също помагат. Отличен вариант за повечето хора е медитацията. Подобни тренировки помагат за освобождаване от ежедневното напрежение, подобряване на сън и постигане на по-качествена почивка. Всичко това е част от оздравителния процес.

Болест на Бюргер - може ли да повлияе Аюрведа?

Снимка: Аюрведа София

След консултация със лекар-специалист може да се правят водни процедури. Аква терапията е приложима паралелно с останалите алтернативни и традиционни методи на лечение.

От своя страна плуването е сред подходящите спортове, които оформят цялото тяло, не натоварват само определени мускулни групи и облекчават неприятното усещане за тежест в крайниците.

Упражненията трябва да се редуват с разходки на открито. Зареждащите престои на чист въздух и излетите сред природата са полезно бягство, от което се нуждае всеки, независимо от неговото здравословно състояние.

Така по-лесно, човек се справя с никотиновата зависимост и с всички останали вредни навици. Не трябва да се забравя, че балансът на духа е изключително съществен елемент от цялата възстановителна терапия.

При невъзможност да се излезе от града, релаксиращата почивка може да се случи в близкия парк. Необходимо е обаче всеки да си наложи дневен и седмичен график, който да следва, за да привикне организмът към балансиран и тонизиращ начин за справяне със стреса.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *