Хронична сънливост и Аюрведа

08.11.2021

Причини за появата на хронична сънливост 

Хроничната сънливост е състояние, което може да се дължи на различни причини. Понякога в основата му е нарушеният биологичен ритъм на организма или пък регулярна преумора. Възможно е да се касае за сънни разстройства или прием на определени медикаменти.

Независимо от източника на проблема, липсата на пълноценна почивка или усещането за неработоспособност създават дискомфорт и напрежение у всеки. Наред с това се появяват тревожност, разсеяност, липса на концентрация, намален тонус и не на последно място това влияе неблагоприятно върху емоциите и настроението на човек. 

Сънливост може да се появи в определени дни, но и за по-дълъг период от време, което я превръща в хронично състояние. Тогава вече тя се счита за здравословен проблем, при който е наложително да се вземат мерки за неговото преодоляване. 

Не са редки случаите, когато до подобни оплаквания се достига след прекарано сериозно заболяване или преживяна шокова ситуация. От друга страна, сънливостта ни кара да изпитваме глад, нежелание за двигателна активност, а това води след себе си проблеми с килограмите, например. 

Също така, влияе негативно върху кожата, което пък се обяснява с липсата на достатъчно витамини и минерали в организма. 

Казано с други думи – едно подобно състояние води до омагьосан кръг, от който е трудно да се излезе, ако не се потърси специализирана помощ. Общата отпадналост бързо изгаря енергията на човек и това крие опасност от понижен имунитет и отключване на различни заболявания. Ето защо, хроничната сънливост изисква цялостна промяна в ритъма на живот. 

Аюрведа – начин за сигурно справяне с хроничната сънливост

Аюрведа предлага полезни практики и терапии, които са широко приложими и най-вече помагат за общото възстановяване, пречистване и тонизиране не само на физиката, но и на ума. Това означава, че се изисква смяна на хранителния режим, редуване на периодите на активност и почивка, включване на спорт и природосъобразни активности в ежедневието. 

Аюрведа обяснява болестните състояния с нарушен баланс на енергиите в организма. Отнася се и за хроничната сънливост, чиито причини се крият в неуравновесеност между Доша, Вата и Пита. За да се преодолее всичко това може да се заложи на природосъобразния подход. 

Хронична сънливост и Аюрведа

Снимка: Аюрведа София

Храната е важен елемент от промяната

Всички т.нар. вредни продукти, като полуфабрикати, голямо количество въглехидрати, нездравословни мазнини, съдържащите прекалено много захари, оцветители и стабилизатори и други подобни, е най-добре да бъдат премахнати от менюто. 

На тяхно място препоръчителни са пресните плодове и зеленчуци, млечните продукти, ядки, зърнени култури, чисти меса, рибни продукти, натурални сокове, яйца. Не на последно място са билковите чайове и хидратацията на организма, която изисква поне по 2 литра вода дневно. 

Подправките и билките имат голямо значение за храненето, според Аюрведа. Те са помощник в много случаи за доброто функциониране на органите. Подходящи са всички продукти, които ускоряват метаболизма, помагат за храносмилането и повишават тонуса. 

Черният пипер, чесънът, лимонът, джинджифилът, куркумата, канелата, лайката, липата, мащерката и глогът са задължителни на трапезата, за да се радваме на отлично здраве. 

Детоксикация на тялото

Детоксикацията е начин пък да се пречистим, като изхвърлим от себе си всички вредни токсини. Натрупваняита на отрови разболяват тялото, затормозяват работата на органите и нарушават естествения ритъм на организма. 

Подходящите, според Аюрведа, терапии изискват системно отделяне на натрупаните вещества. Постига се и с помощта на билкови отвари и масла. Най-подходящо е да се правят под ръководството на лицензиран лечител и с еко продукти. 

Водните процедури и масажите също спомагат за детоксикирането. Те са и основен начин за възвръщане на хармонията, успокоението и зареждат с положителни усещания. Тайната им е в доброто влияние върху кръвообращението, както и въздействието им върху най-големия орган – кожата, също да се пречисти. 

Хронична сънливост и Аюрведа

Снимка: Аюрведа София

Подобряването на съня е пряко зависимо от емоциите

Напрегнатият човек няма възможност да се отпусне и да се отдаде на пълноценна почивка. Поради тази причина, когато се премахне напрежението, стреса, тревожността и т.н., има по-голям шанс да се ускори процесът на възстановяване на организма и връщането му към нормалния ритъм на работа. 

В това отношение умерената физическа активност играе пложителна роля.Аюрведа препоръчва практикуването на йога. Лечебната гимнастика помага при различни болести и състояния, но и доказано възвръща енергийния баланс на човек. В йогата има упражнения, които са по-малко натоварващи. Те са подходящи за всеки, който няма практика и тепърва започва да я практикува. 

Важното е, човек да се научи възможно най-правилно да се изпълняват асаните, както и да диша и издиша, защото именно това го зарежда с енергия. 

Хубавото на йогата е, че може да се практикува вкъщи или навън в група. В интернет има лесно достъпна информация и видео уроци, за да почерпи всеки опит за видовите упражнения и техния ефект върху организма. 

Практики и други

Страдащите от хронична сънливост могат да посетят Аюрведа клиника, където има много повече възможности за прилагане на разнообразните терапии с установено положително въздействие. Серия от процедури в комбинация с правилните храни и режим на живот, определено ще доведат до трайна и качествена промяна. 

В подобни ситуации, алтернативните методи на лечение спестяват необходимостта от пренасищане на организма с медикаменти, които не рядко при продължителна употреба крият сериозни рискове за здравето. 

В специализираните клиники се предлагат и много от нужните билки и хранителни продукти, които са по-специфични и се използват под вещото ръководство на лекарите, обучени в Аюрведа. При прилагане на нови храни най-добре е човек да се допита, как е най-добре да бъдат обработени и приемани те. 

Съществуват и терапии, които след като бъдат приложени от специалист, всеки може да се обучи и сам да продължи с лечебните методи вкъщи, като следва указанията. 

Хронична сънливост и Аюрведа

Снимка: Аюрведа София

За да се преодолеят усещанията на умора и отпадналост е необходим въздух и отделяне на време за разходки сред природата. Постоянно то затваряне в офиса или вкъщи води до невъзможност от зареждаща почивка. 

Природосъобразният начин на живот изисква отърсване от ежедневните грижи. Красивите природни гледки, движението и положителните емоции са неразривно свързани и помагат за преодоляването на стреса и негативното себеусещане.

Здравословно хранене, прочистване на тялото и ума, правилно дишане, достатъчно ежедневна активност, редуване на умственото напрежение с пълноценна почивка, отказване от вредните навици са сигурен начин за поддържане на добро здраве, силен дух и за по-лесното справяне с различни предизвикателства. 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *