Аюрведа и раковите заболявания

19.10.2021

Аюрведа в превод означава “знание за живота”. Това е алтернативна медицинска практика, която има 5000-годишна история. Нейните корени са в Древна Индия. 

В нашето съвремие методите за лечение и терапии за възстановяване, които прилага Аюрведа са широко приложими в цял свят, а учението се възприема като природосъобразен начин за постигане на хармония и баланс.

Често съхраненото през вековете познание за човешката природа се прилага за лечение на редица заболявания и може да бъде комбинирано с конвенционалната медицина. 

Още повече, че през 1985 г. Световната здравна организация признава Аюрведа за ефективна алтернатива на редица класически методи, като нейното значение се отчита най-вече относно превенцията и преодоляването на определени болестни състояния с помощта на природосъобразни средства. 

Може ли Аюрведа да помогне при най-тежките заболявания, каквито са раковите?

Класическата и алтернативната медицина в никакъв случай не бива да се противопоставят и взаимно да се самоизключват. В резултат на дългогодишния опит и технологичния бум, днес много по-бързо и точно може да се диагностицира дадено здравословно състояние. В резултат на навременното му откриване се предотвратяват опасните последици за организма. 

Това най-вече се отнася за онкозаболяванията, тъй като ранното им установяване е едно от благоприятните условия за успешния изход на лечението. При ракови заболявания алтернативната медицина по-скоро е приложима, като съпътстваща съвременните терапии и медикаменти. 

Ролята на нетрадиционните подходи е високо оценена при подобряване качеството на живот в хода на класическото лечение. Аюрведа, например, има световно използвани похвати за облекчаване на общото състояние на човек.

Ракови заболявания и Аюрведа

Много от практикуваните и днес подходи от Аюрведа за постигане на баланс в тялото са широко приложими при превенция, както за да не се развие по-неблагоприятно състояние, така и за ограничаване разпространението при наличие вече на раковите клетки, в ситуация на вече установена болест.

В кой стадий на болестта помага нетрадиционната медицина?

Използването на средствата на древното индийскопознание за живота зависят преди всичко от общото здравословно състояние на конкретния човек. При поставена диагноза рак, на болния се назначава консервативно лечение. 

А всяка допълнителна терапия е нужно да бъде съгласувана с лекуващия лекар, за да може той да прецени ефекта й в комбинация с традиционните медикаменти и стандартните процедури за лечение. 

До голяма степен водещ фактор е видът на туморите, тяхното разпространение в организма, стадият на болестта и като цяло, как се чувства пациентът. За целта лекарят-специалист следва да извърши преглед и да назначи набор от медицински изследвания – кръвни проби, скенер, видеозон, ЯМР и др. 

За разлика от Аюрведа, където първоизточникът на всяка болест се свързва с нарушения баланс на енергиите в човешкото тяло, конвенционалната наука ще установи степента на увреда на органите.

При началните фази на всяко раково заболяване /първа и втора степен/ Аюрведа има по-широко приложение. Една част от онкоболестите се повлияват изключително добре на този етап. 

Алтернативното въздействие тук може да е отлично за пречистването на организма, изхвърлянето на токсините, преодоляване на въздействието от определени терапии и постигане на вътрешен баланс. Това се дължи на факта, че позитивното отношение към лечебния процес е от изключително значение за неговия изход.

В по-напредналите фази на една ракова болест, човек е с отслабена имунна система, влошено общо състояние, което изисква строго следване на назначената терапия от лекуващия медик. Тогава алтернативните въздействия по-трудно могат да повлияят цялостно, но имат своето отношение към облекчаване на някои странични ефекти от медикаменти, химиотерапия, оперативна намеса и т.н.

Как могат да бъдат прилагани знанията на Аюрведа?

Аюрведа проповядва физически, енергиен и духовен баланс, който спомага за поддържане тялото и психиката здрави. Когато човек се разболее, лечението изисква възвръщане на необходимата хармония. 

Онкозаболяванията се нуждаят от тотална мобилизация на имунната система, психическа и емоционална устойчивост, за да премине човек през тях като през поредно житейско изпитание.

Наред с традиционните терапии добре повлияват процедурите, свързани с прилагане на билки, практикуване на лечебна гимнастика, масажи, детоксикация и др. Важно условие за тяхната ефективност е те да бъдат в унисон с извършващото се основно лечение.

Ракови заболявания и Аюрведа

Билковите чайове, масажите с етерични масла и парни бани са широко приложими във всяка една аюрведа клиника. По-важно е дали има аюрведа терапевт, който да определи как те повливат за преодоляване на неприятните ефекти от химио и лъчетерапията. 

Също така, дали дават отлични резултати детоксикиращите процедури, когато са насочени към изчистване на черния дроб, стомаха и червата – места, където се задържат най-много от вредните вещества, които ни разболяват.

Ароматерапията и йогата са начин за възстановяване на вътрешния мир. За да премине през подобно препятствие човек трябва да е зареден с достатъчно духовна сила и да съхрани емоционалното равновесие в себе си. Още по-наложително е след успешното преминаване на различните етапи от болестта. 

Медитацията е може би най-добрият начин за изхвърляне на вредните мисли, които също водят до физическо и емоционално страдание. Не е случайно, че древните индийски мъдреци отдават голямо значение на йогата и я препоръчват, като ежедневна физическа активност. Различните асани и най-вече правилното дишане са съобразени с функционирането на всеки орган и система от човешкото тяло.

Ракови заболявания и Аюрведа

Не на последно място храната също е от първостепенно значение, както за съхранение на здравето, така и за успешния лечебен ефект. Според индийската медицина това, което приемаме може да ни направи по-устойчиви, но и да ни разболее. 

Например, Аюрведа и класическата медицина са на еднакво становище относно захарта и нейното опасно въздействие върху раково болните. Счита се, че тя ускорява появата на нови ракови клетки и по тази причина трябва да се избягва. 

Много други продукти обаче подтискат туморите. Това важи за бобовите култури и някои млечни изделия.  Билките и растенията също са пръв приятел при терапията. 

Шафранът, лимонът, куркумата, канелата са друга част от тях. Изключително полезен е белият чай, който има силни антиоксидантни качества. Такива притежават още червените горски плодове – къпини, боровинки, арония, касис и др.

Ракови заболявания и Аюрведа

Широко приложение има билката ашваганда, която се нарича и “индийски женшен”. От нея се прави отвара, която се счита за изключително здравословна. Тя и останалите подобни растения обаче имат силно въздействие, затова дозировката и начинът им на прилагане е важно да се консултират със специалист. 

Понякога в хода на традиционните терапи не бива да се приемат билки. Те се използват след приключване на класическия курс или под наблюдение на лекар, като паралелно средство за лечение. 

Когато алтернативната медицина е съгласувана с терапевт, тя е отлично допълнение къмконжекционалните терапии за лечение на онкозаболяванията. 

Снимки: Ayurvedasofia.bg

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *